Η αηδία είναι ένα ισχυρό συναίσθημα, όμως τα παιδιά δυσκολεύονται να το προσδιορίσουν, σε σύγκριση με την ευτυχία, τη θλίψη και τον θυμό. Ως γονείς, γνωρίζετε ότι το παιδί σας δεν χρειάζεται να φοβάται τα πράγματα που βιώνει.

Όμως τα παιδιά δεν το ξέρουν αυτό. Ακόμα μαθαίνουν τις αντιδράσεις του δικού τους νευρικού συστήματος. Μπορεί να συμβεί όταν δίνετε στο παιδί σας να δοκιμάσει ένα καινούργιο φαγητό κι εκείνο το σπρώχνει επιδεικτικά, όταν αρνείται κατηγορηματικά να χαιρετήσει κάποιον ή ακόμα χειρότετερα όταν λέει δυνατά ότι δεν τον συμπαθεί.

Εκείνες τις δύσκολες στιγμές πρέπει να θυμάστε ότι η αηδία εξαρτάται εντελώς από το άτομο που βιώνει την εμπειρία. Είμαστε καλωδιωμένοι να νιώθουμε αυτά τα συναισθήματα. Δεν μπορούμε να αποτρέψουμε το παιδί από την αηδία.

Διαβάστε επίσης: 10 τρόποι για να ταΐσετε το νήπιο 10 φορές πιο εύκολα

Αλλά μπορούμε να την ονομάσουμε. Μπορούμε να την αποδεχτούμε. Και μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να την ξεπεράσουν.

Πώς μαθαίνουν τα παιδιά την αηδία;

Σε μια κλασική μελέτη που διεξήχθη με παιδιά ηλικίας 2 και 3 ετών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η χρήση της βασικής γλώσσας της αηδίας (όπως μπλιαξ και ίου) εμφανίζεται στο δεύτερο ή τρίτο έτος της ζωής.

Η κατανόηση της αηδίας από τα νήπια ξεκινά με φυσικά γεγονότα. Δηλαδή, βιώνουν αποστροφή, απέχθεια και απόρριψη των πραγμάτων που έχουν κακή γεύση. Ουσιαστικά, αυτό είναι το θεμέλιο για να κατανοήσουν τα παιδιά την αηδία ως συναίσθημα.

Τα μικρά παιδιά δεν κατανοούν πλήρως την έννοια μέχρι να γίνουν τουλάχιστον 4 ετών. Είναι περίπου σε αυτή την ηλικία που αρχίζουν να αναγνωρίζουν τις εκφράσεις του προσώπου που υποδηλώνουν την αηδία.

Ενώ πρόκειται για ένα ισχυρό συναίσθημα, είναι δύσκολο να το μάθει κανείς. Οι περισσότερες εμπειρίες είναι καινούργιες για τα παιδιά σε αυτή την ηλικία. Δεν συναντούν πολλές καθημερινές εμπειρίες που είναι αηδιαστικές. Αυτό μπορεί επίσης να εξηγεί γιατί τα παιδιά αργούν περισσότερο να αποκτήσουν το λεξιλόγιο για να το εκφράσουν και να το εξηγήσουν.

Βοήθηστε το παιδί να προσδιορίσει το συναίσθημα

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο διεξήγαγαν το 2012 μια μελέτη με νήπια ηλικίας 18 μηνών. Παρουσίασαν στα νήπια παιχνίδια που έμοιαζαν άγνωστα. Ένα από αυτά τα παιχνίδια ήταν μια τηλεκατευθυνόμενη αράχνη που κινούνταν σε τυχαίες κατευθύνσεις.

Με την παρουσία αυτών των παιχνιδιών, έβαλαν τους γονείς να χαρακτηρίσουν τα παιχνίδια ως ωραία ή αηδιαστικά. Διαπίστωσαν ότι σχεδόν κάθε νήπιο στην ομάδα ελέγχου απέφευγε το παιχνίδι όταν ο γονέας του το αποκαλούσε άσχημο.

Περιβαλλοντικές καταστάσεις όπως αυτές είναι ζωτικής σημασίας. Βοηθούν τα νήπια να μάθουν από τις αντιδράσεις των γονέων τους. Οι σχετικοί με την αηδία λεξιλογικοί όροι που χρησιμοποιεί ο γονέας, όπως «αηδία», «ίου» ή «μπλιαξ», βοηθούν τα νήπια να χαρακτηρίσουν το συναίσθημα.

Δεδομένου του πόσο σπάνια μπορεί να συμβαίνουν αυτές οι καταστάσεις στην πραγματική ζωή, κάποια παιχνίδια θα μπορούσαν να βοηθήσουν τα νήπια να αποκτήσουν ευχέρεια στον εντοπισμό και την επισήμανση των πραγμάτων που είναι «αηδιαστικά».