Αν παρατηρήσετε εσωστρεφή παιδιά να κλείνονται στον εαυτό τους, να συγκεντρώνονται υπερβολικά ή να παραμένουν ήσυχα σε δημόσιες εκδηλώσεις, μην αγχώνεστε.

Μερικά από τα χαρακτηριστικά που μπορεί να κάνουν τους γονείς να πιστεύουν ότι είναι αδυναμίες της προσωπικότητάς τους ή ντροπαλότητα, μπορεί στην πραγματικότητα να είναι «κρυφές υπερδυνάμεις».

Περίπου το 56,8% των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο αναγνωρίζονται ως εσωστρεφείς, σύμφωνα με ένα παγκόσμιο δείγμα αποτελεσμάτων του δείκτη τύπου Myers Briggs που δημοσιεύθηκε το 2020.

Διαβάστε επίσης: Ευαίσθητα παιδιά: Έχουν σπάνια προνόμια, λένε οι επιστήμονες

Αυτό δεν σημαίνει ότι πάνω από τον μισό πληθυσμό του κόσμου είναι μοναχικά άτομα και αποτραβηγμένα από τους άλλους ανθρώπους. Οι εσωστρεφείς είναι πιο πιθανό να καταφύγουν σε ένα ήσυχο μέρος, αλλά είναι πολύ ευτυχείς να φέρουν κάποιον άλλο μαζί τους.

Μερικοί άνθρωποι δυσκολεύονται να αναγνωρίσουν αυτή τη διάκριση, με αποτέλεσμα να καθυστερούν ακούσια την ανάπτυξη και την εξέλιξη των εσωστρεφών παιδιών. Αντίθετα, η υποστήριξή τους κατά την παιδική ηλικία μπορεί να τους βοηθήσει να εξελιχθούν σε ενήλικες με υψηλές επιδόσεις.

Εσείς αναγνωρίζετε κάποιες από αυτές τις μυστικές δυνάμεις στο παιδί σας;

Ήρεμη δύναμη

Τα παραδοσιακά μοντέλα ηγετών θεωρούνται εξωστρεφή, ομιλητικά και τολμηρά. Αγκαλιάζουν τις νέες προκλήσεις μετωπικά και διοικούν μια αίθουσα όλα στερεότυπα χαρακτηριστικά των εξωστρεφών ατόμων.

Αλλά η ηγεσία στην πραγματικότητα δεν απαιτεί να είναι κανείς ιδιαίτερα κοινωνικός ή να αναζητά την προσοχή. Αντίθετα, οι αληθινοί ηγέτες παρακινούνται από την επιθυμία να προωθήσουν ιδέες και νέους τρόπους θεώρησης του κόσμου ή να βελτιώσουν την κατάσταση μιας ομάδας ανθρώπων.

Αυτό σημαίνει ότι οι «αθόρυβοι ηγέτες« μπορούν να έχουν τον ίδιο αντίκτυπο με τους εκδηλωτικούς. Ο Elon Musk, ο Bill Gates, ο Warren Buffet και ο Mark Zuckerberg είναι μερικοί από τους πλουσιότερους και ισχυρότερους ανθρώπους στον κόσμο και όλοι τους δηλώνουν εσωστρεφείς.

Οι ήσυχοι ηγέτες μπορούν να επιλύουν τα προβλήματα πιο αποτελεσματικά και να εντοπίζουν καλύτερα ποιοι κίνδυνοι αξίζει να αναληφθούν, λόγω της ικανότητάς τους να επεξεργάζονται τις πληροφορίες πιο προσεκτικά από τους άλλους ανθρώπους και της αποτελεσματικότητάς τους στη λήψη αποφάσεων.

Σπουδαίοι ακροατές

«Γιατί είσαι τόσο ήσυχος/η»; Είναι μια ερώτηση που το παιδί σας θα ακούει συνέχεια. Συνήθως οι άνθρωποι υποθέτουν ότι η ησυχία της ήταν σημάδι δυσφορίας ή θυμού. Όμως οι εσωστρεφείς άνθρωποι απλώς ακούνε τους συνομιλητές τους και παρατηρούν το περιβάλλον τους.

Η ακρόαση είναι μία από τις βασικές κοινωνικές δεξιότητες της ζωής. Μας βοηθά να λαμβάνουμε τεκμηριωμένες αποφάσεις, να αποφεύγουμε τις συγκρούσεις και να εντοπίζουμε τα προβλήματα. Οι εσωστρεφείς άνθρωποι είναι αποδεδειγμένα καλύτεροι ακροατές. Ειδικεύονται στη σφυρηλάτηση βαθιών, προσωπικών σχέσεων.

Επιπλέον, μπορούν να συλλάβουν πληροφορίες που κάποιοι εξωστρεφείς μπορεί να παραβλέψουν. Σε αντίθεση με τους εξωστρεφείς, είναι γνωστό ότι δεν βγάζουν βιαστικά συμπεράσματα, με αποτέλεσμα να συγκεντρώνουν μεγαλύτερη προσοχή και εκτίμηση από τους ακροατές όταν μιλούν. 

Ανεξαρτησία

Οι εξωστρεφείς είναι γνωστό ότι ευδοκιμούν σε ομαδικά περιβάλλοντα. Επαναφορτίζονται από εξωτερικά ερεθίσματα, όπως οι προσωπικές αλληλεπιδράσεις, οι κοινωνικές συναθροίσεις και οι κοινές ιδέες.

Οι εσωστρεφείς, ωστόσο, συνεισφέρουν την καλύτερη δουλειά και τις καλύτερες ιδέες τους μόνοι τους. Έχουν μια αξιοσημείωτη ικανότητα να είναι ανεξάρτητοι. Bρίσκουν δύναμη στη μοναξιά και είναι ικανοί να χρησιμοποιούν τον πολύτιμο χρόνο που έχουn μόνοι τους για να συγκεντρωθούν.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το να πιέζετε τα εσωστρεφή παιδιά να κάνουν ομαδικές εργασίες, να παρευρίσκονται σε κοινωνικές συγκεντρώσεις ή να σηκώνουν το χέρι τους για να μιλήσουν δημόσια μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ.

Η ενθάρρυνση μιας ισορροπίας μεταξύ καταστάσεων με έντονη αλληλεπίδραση και ατομικών δραστηριοτήτων μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να γίνουν καλύτεροι, πιο συναισθηματικά υγιείς λήπτες αποφάσεων. Βοηθά επίσης τα παιδιά να έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και να είναι πιο ανοιχτά σε νέες ευκαιρίες και προκλήσεις.