Η εγκυμοσύνη είναι μια περίοδος στη ζωή της γυναίκας γεμάτη… ομορφιές μα και προκλήσεις. Οι αλλαγές κατά την περίοδο αυτή μπορεί να είναι από μικρές μέχρι πολύ μεγάλες και δύσκολα διαχειρίσιμες. Γι’ αυτό, κάθε μέλλουσα μανούλα χρειάζεται να οπλιστεί με υπομονή, επιμονή, ψυχραιμία, θετική σκέψη και φυσικά κατάλληλη γνώση ώστε να καταφέρει να απολαύσει αυτήν την απαιτητική φάση πριν την άφιξη του μωρού της.

 

 

Διαβάστε επίσης: «Πώς θα βοηθήσω το μωρό μου να αναπτυχθεί σωστά»;

 

 

 

6 κοινά συμπτώματα που μπορεί να κληθείτε να αντιμετωπίσετε στην εγκυμοσύνη

 

 

 

#1 Ημικρανίες

 

Αν και οι ημικρανίες είναι μια νευρολογική πάθηση τα αίτια της οποίας δεν έχουν ακόμα εντοπιστεί με σαφήνεια, θεωρείται ότι σχετίζονται με ορμονικούς παράγοντες που επηρεάζονται από την εγκυμοσύνη, όπως από τα επίπεδα της προλακτίνης, της ορμόνης που είναι υπεύθυνη για την παραγωγή του γάλακτος. Επίσης, επειδή στην εγκυμοσύνη οι ρινικές κοιλότητες είναι πιο ευαίσθητες, πιθανόν ο πονοκέφαλος να οφείλεται σε ρινική συμφόρηση. Οι γυναίκες που υποφέρουν γενικά από πονοκεφάλους ή από ημικρανίες, είναι πιθανό να παρατηρήσουν επιδείνωση των συμπτωμάτων κατά την εγκυμοσύνη.

Αντιμετωπίστε την κατάσταση με φυσικούς τρόπους, όπως ρίχνοντας κρύο νερό στο πρόσωπό σας και παραμένοντας απομονωμένη σε ένα ήσυχο και σκοτεινό δωμάτιο. Υπάρχουν φυσικά και ακίνδυνα παυσίπονα που μπορείτε να πάρετε, αφού βέβαια συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

 

 

 

#2 Μυωπία

 

Οι ορμονικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα παρενέργειες στην όραση. Μπορεί δηλαδή να εμφανιστεί μυωπία ή να αυξηθεί εάν ήδη έχετε.

Αν διαπιστώσετε ότι τα μάτια σας κουράζονται και δεν βλέπετε τόσο καλά όσο παλιότερα, πρέπει να επισκεφτείτε τον οφθαλμίατρό σας. Εκείνος θα διαπιστώσει εάν χρειάζεται να φορέσετε γυαλιά ή να αλλάξετε τους βαθμούς εάν φοράτε ήδη. Βέβαια, η αποκατάσταση των επιπέδων των ορμονών μερικές εβδομάδες μετά τον τοκετό μπορεί να σας απαλλάξει από το πρόβλημα και να μην χρειάζονται τελικά οι προαναφερθείσες αλλαγές.

 

 

 

#3 Αϋπνία

 

Από τη 10η- 12η εβδομάδα της κύησης, εσείς μπορεί να θέλετε να ξεκουραστείτε περισσότερο από ποτέ, όμως τα αυξημένα επίπεδα οιστρογόνων, προλακτίνης και προγεστερόνης μπορεί να μη  σας αφήνουν. Στην αρχή είναι το πρησμένο στήθος, λίγο αργότερα οι συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα, προς το τέλος οι κράμπες, το άγχος για τον τοκετό και η αδυναμία σας να βρείτε μια στάση που σας διευκολύνει να χαλαρώσετε.

 Γενικά, αποφύγετε να κοιμάστε κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά και την κατανάλωση καφεΐνης έξι ώρες πριν πάτε για ύπνο. Εάν η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, μπορείτε να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα με ομοιοπαθητικά φάρμακα, αφού πρώτα συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

 

 

#4 Ρινίτιδα

 

Πρόκειται για το ενοχλητικό αίσθημα «μπουκώματος» στη μύτη, το οποίο ονομάζεται επισήμως «ρινίτιδα της εγκυμοσύνης». Πολλές φορές προκαλεί και δυσχέρεια της αναπνοής, κυρίως τις τελευταίες έξι εβδομάδες της κύησης. Τα υψηλά επίπεδα οιστρογόνων κατά την εγκυμοσύνη προκαλούν οίδημα του ρινικού βλεννογόνου. Ταυτόχρονα, οι ορμόνες επηρεάζουν τη ροή του αίματος προκαλώντας αύξηση του όγκου του αίματος που κυκλοφορεί σε ποσοστό 40%, η οποία προκαλεί πρήξιμο στις ρινικές μεμβράνες.

 Προσπαθήστε να πίνετε πολλά υγρά και φροντίστε το κεφάλι να είναι πιο ψηλά από το σώμα σας όταν κοιμάστε. Επίσης, καθαρίζετε συχνά τη ρινική κοιλότητα με φυσιολογικό ορό ή θαλασσινό νερό. Αν η κατάσταση είναι σοβαρή, χρησιμοποιήστε έναν υγραντήρα στο υπνοδωμάτιο κατά τη διάρκεια της νύχτας.

 

 

 

#5 Ακμή

 

Οι αλλαγές των ορμονών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συχνά δημιουργούν ακμή ή την επιδεινώνουν εάν υπάρχει ήδη, επειδή αυξάνουν το μέγεθος των σμηγματογόνων αδένων και την παραγωγή σμήγματος. Αυτό το επιπλέον σμήγμα μπλοκάρει τους πόρους, δημιουργώντας ένα περιβάλλον όπου τα βακτήρια αναπτύσσονται γρήγορα. Έτσι δημιουργείται η ακμή.

Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να πλένετε καθημερινά το πρόσωπό σας μ’ ένα απαλό σαπούνι και να χρησιμοποιείται καλλυντικά με βάση το νερό και όχι το λάδι. Καλλυντικές κρέμες για την ακμή και τοπική χρήση ερυθρομυκίνης βοηθάνε στο να ελεγχθεί το πρόβλημα. Και, βέβαια, σε καμία περίπτωση μην πιέζετε ή σπάτε τα σπυράκια.

 

 

#6 Φαγούρα

 

Η ήπια φαγούρα είναι συνηθισμένη κατά την εγκυμοσύνη λόγω της αυξημένης παροχής αίματος στο δέρμα. Κατά τους τελευταίους μήνες, το δέρμα της κοιλιάς τεντώνεται, με αποτέλεσμα να προκαλείται φαγούρα. Ωστόσο, υπάρχει η πιθανότητα να είναι σημάδι ενός σοβαρότερου προβλήματος. Εάν λοιπόν η φαγούρα γίνει πιο έντονη ή εμφανίσετε ίκτερο (κιτρίνισμα του άσπρου των ματιών και του δέρματος) ή συνοδεύεται από εξάνθημα, ειδοποιήστε αμέσως το γιατρό σας.

Είναι σημαντικό να επιλέγετε γενικά να φοράτε άνετα και ελαφριά ρούχα από βαμβακερό ύφασμα και να απλώνετε ταλκ ή ενυδατική κρέμα στην κοιλιά σας