Αποδεικνύεται ότι τα καρύδια είναι πραγματικά τροφή για τον εγκέφαλο. Μια νέα έρευνα από την Ισπανία δείχνει ότι η κατανάλωση καρυδιών σε τακτική βάση μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη του εγκεφάλου των μικρών παιδιών και των εφήβων.

Και μάλιστα συμβάλλει στην ψυχολογική τους ωρίμανση.

Τα ευρήματα αυτά προέρχονται από το Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV), σε συνεργασία με το ISGlobal και το Ινστιτούτο Ιατρικών Ερευνών Hospital del Mar (IMIM). 

Διαβάστε επίσης: Παιδί: 5 πηγές ασβεστίου εκτός από γάλα

Προηγούμενες μελέτες έχουν επικεντρωθεί στις επιπτώσεις των ξηρών καρπών στην ανθρώπινη υγεία, οι επιστήμονες δεν είχαν εξετάσει τις συγκεκριμένες επιπτώσεις της κατανάλωσής τους κατά το κρίσιμο αναπτυξιακό στάδιο της εφηβείας. Μέχρι τώρα.

Καρύδια και εφηβεία

Τα καρύδια είναι φυσικά πλούσια σε άλφαλινολενικό λιπαρό οξύ (ALA), έναν τύπο ωμέγα3 που είναι γνωστό ότι παίζει βασικό ρόλο στην ανάπτυξη του ανθρώπινου εγκεφάλου, ιδιαίτερα στις αρχές της ζωής.

Η εφηβεία είναι μια εποχή μεγάλων βιολογικών αλλαγών. Συμβαίνει μια ορμονική μεταμόρφωση, η οποία με τη σειρά της είναι υπεύθυνη για την τόνωση της συναπτικής ανάπτυξης του μετωπιαίου λοβού. 

Αυτό το τμήμα του εγκεφάλου μας είναι αυτό που επιτρέπει τη νευροψυχολογική ωρίμανση, δηλαδή τις πιο σύνθετες συναισθηματικές και γνωστικές λειτουργίες. Οι νευρώνες που τρέφονται καλά με αυτού του είδους τα λιπαρά οξέα θα μπορέσουν να αναπτυχθούν και να σχηματίσουν νέες, ισχυρότερες συνάψεις.

Η κατανάλωση καρυδιών μπορεί να βελτιώσει ακόμη και περιπτώσεις ΔΕΠΥ

Η μελέτη περιελάμβανε συνολικά 700 μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μεταξύ 11 και 16 ετών από 12 διαφορετικά λύκεια της Βαρκελώνης. Οι συγγραφείς της μελέτης αναφέρουν ότι οι έφηβοι που κατανάλωναν καρύδια για τουλάχιστον 100 ημέρες (όχι απαραίτητα κάθε ημέρα της δοκιμής) βελτίωσαν τις λειτουργίες της προσοχής τους.

Όσοι είχαν κάποια συμπτώματα διαταραχής ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) παρουσίασαν ακόμη και σημαντική βελτίωση (λιγότερη υπερκινητικότητα και περισσότερη προσοχή στην τάξη).

Μάλιστα, οι συμμετέχοντες που ακολούθησαν πιο πιστά τις οδηγίες όσον αφορά τη συνιστώμενη δόση καρυδιών και τον αριθμό των ημερών κατανάλωσης παρουσίασαν σημαντικές βελτιώσεις στις νευροψυχολογικές τους λειτουργίες.