Οι πιπίλες βοηθούν ένα μωρό να ηρεμήσει, παρέχουν ανακούφιση για την οδοντοφυΐα, και το διευκολύνουν με προβλήματα όπως η παλινδρόμηση.

Ωστόσο, το μωρό σας όχι μόνο μπορεί να αρχείσει να εξαρτάται από την πιπίλα ως μηχανισμό ηρεμίας. Επιπλέον, μπορεί να επηρεάσει τα αναπτυσσόμενα δόντια του και να εμποδίσει τη γλώσσα του να κινείται ελεύθερα. 

Μπορεί επίσης να εμποδίσει την ικανότητά τους να φλυαρούν καθώς αρχίζουν να μιλούν και να επιβραδύνει την ανάπτυξη της ομιλίας τους. 

Διαβάστε επίσης: Πιθανοί παιδικοί φόβοι και πώς να τους αντιμετωπίσετε

Οι γονείς μπορεί να δυσκολευτούν να απαλλαγούν από την πιπίλα, ειδικά αν το μωρό τους τη χρειάζεται για να αποκοιμηθεί ή να σταματήσει να κλαίει.

Πώς θα κάνετε τη μετάβαση πιο ομαλή

Γενικά, συνιστάται να κόβουν τα μωρά την πιπίλα τους στην ηλικία του ενός έτους, ενώ μπορείτε να ξεκινήσετε τη διαδικασία ήδη από τους τρεις μήνες. Όσο νωρίτερα ξεκινήσετε, τόσο πιο γρήγορα θα ξεθωριάσει η ανάμνηση ότι βασίζεστε σε αυτήν ως μηχανισμό ηρεμίας.

Σταδιακά

Ξεκινήστε μειώνοντας τον χρόνο που το μωρό σας χρησιμοποιεί την πιπίλα κάθε μέρα. Μπορείτε να αφαιρείτε πέντε λεπτά ή περισσότερο κάθε δύο ημέρες περίπου μέχρι να μην την χρειάζεται πλέον.

Αν είναι πιο εύκολο, μπορείτε να περιορίσετε τη χρήση της σε συγκεκριμένες ώρες. Όπως την ώρα του ύπνου ή την ώρα του ύπνου. Με αυτόν τον τρόπο προσθέτετε περισσότερη δομή στη διαδικασία.

Το μικρό σας τριγυρνάει διαρκώς με την πιπίλα στο στόμα; Ξεκινήστε αφαιρώντας τη στις στιγμές που δεν χρειάζεται παρηγοριά, όπως όταν παίζει ή όταν είναι χαρούμενο. Μην του εξηγήσετε γιατί το κάνετε αν δεν σας ρωτήσει. Και μην το αναλύσετε πολύ σε περίπτωση που το κάνει.

Αντικαταστήστε την

Αν η πιπίλα προκαλεί προβλήματα, όπως να καταστρέφει τα ούλα του μωρού σας, μπορείτε να την αντικαταστήσετε με ένα άλλο αντικείμενο που θα χαρίζει παρηγοριά αλλά δεν θα προκαλεί ζημιά.

Δοκιμάστε να προσφέρετε μια μαλακή κουβέρτα ή ένα λούτρινο ζωάκι που μπορεί να αγκαλιάσει. Αυτά τα βασικά αντικείμενα για νεογέννητα θα τους προσφέρουν την απαραίτητη ανακούφιση και άνεση που χρειάζονται για να βοηθήσουν τη διαδικασία.

Επιβράβευστε το παιδί

Το να απαλλαγείτε από την πιπίλα δεν χρειάζεται να είναι μια δυσάρεστη εμπειρία και για τα δύο μέρη και μπορείτε να το μετατρέψετε σε ένα διασκεδαστικό παιχνίδι. Αν το μωρό σας είναι λίγο μεγαλύτερο, μπορείτε να το επιβραβεύσετε όταν δεν την ζητά.

Γιατί να μην τους φτιάξετε ένα μικρό φύλλο προόδου και να τους δίνετε αυτοκόλλητα κάθε φορά που έχουν φτάσει σε ένα ορόσημο; Μόλις συγκεντρώσουν έναν συγκεκριμένο αριθμό αυτοκόλλητων, έρχεται η ανταμοιβή.

Συνεννοηθείτε με τον οδοντίατρό σας και επισκεφθείτε τον μαζί. Μαζέψτε όλες τις πιπίλες σε ένα κουτί και εξηγήστε του ότι τώρα που μεγάλωσε πρέπει να τις παραδώσει για να πάρει ένα πολυπόθητο αντάλλαγμα.