Ύπνος: Κανείς στο σπίτι σας δεν κάνει αρκετό, ειδικά τους πρώτους μήνες με το μωρό στο σπίτι. Μπρορεί να έχετε βρει έναν πολύ συγκεκριμένο τρικ που κάπως καθυσηχάζει το μωρό σας και μπορείτε κι εσείς να ξεκουραστείτε.

Αλλά τι γίνεται όταν για κάποιο λόγο δεν μπορεί να λειτουργήσει ένα βράδυ;

Η αλήθεια είναι ότι κάθε γονιός αντιμετωπίζει τέτοιες δύσκολες καταστάσεις. Και όπως και με κάθε άλλο γονικό ζήτημα, υπάρχουν περισσότεροι από ένας «σωστοί» τρόποι για να το αντιμετωπίσετε.

Διαβάστε επίσης: Μωρά: Ποιες είναι οι «θαυματουργές» τους εβδομάδες;

Ακολουθούν 5 από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα βρεφικού ύπνου και λύσεις που προτείνουν οι ειδικοί:

1. Το κούνημα

Κουνάτε το μωρό σας μέχρι να κοιμηθεί, αλλά θέλατε να μπορε να κοιμηθεί μόνο του για να ξαπλώσετε κι εσείς;

Για να μάθει ένα μωρό να κοιμάται μόνο του, πρέπει να κατακτήσει δύο βασικές δεξιότητες: την ικανότητα να κοιμάται κάπου αλλού εκτός από την αγκαλιά σας και την ικανότητα να κοιμάται χωρίς να το κουνάτε, λέει η Ann Douglas, συγγραφέας του βιβλίου Sleep Solutions for Your Baby, Toddler, and Preschooler.

Πρέπει να δημιουργήσετε έναν νέο συνειρμό ύπνου για το βρέφος σας, λέει ο Harvey Karp, M.D., συγγραφέας του κλασικού βιβλίου γονέων The Happiest Baby on the Block. Ένα μωρό έχει περάσει τόσο πολύ χρόνο μέσα στο σώμα του γονιού του, που έχει συνηθίσει να αποκοιμιέται με θόρυβο, απτικά ερεθίσματα και κούνημα.

Αντικαταστήστε το κούνημα με λευκό θόρυβο. Ο θόρυβος θα αρχίσει να τους σηματοδοτεί την έναρξη της διαδικασίας του ύπνου. Αυτό θα κάνει τη μετάβαση από την αγκαλιά σας στην κούνια πιο εύκολη. «Η ιδέα είναι να δημιουργήσετε άλλους συνειρμούς ύπνου που δεν απαιτούν την παρουσία σας για να βοηθήσετε το μωρό να κοιμηθεί», εξηγεί ο Dr. Karp.

Να είστε προετοιμασμένοι ότι το μωρό σας θα κάνει μεγάλη φασαρία τις πρώτες φορές. Βρείτε τι λειτουργεί καλύτερα για εσάς και το μωρό σας μέσω των δοκιμών. Και να ξέρετε ότι όσο πιο συνεπής είστε, τόσο πιο γρήγορα θα μάθουν.

2. Όταν κοιμάται οπουδήποτε, εκτός από το σπίτι

Το παιδί σας αποκοιμιέται στο κάθισμα του αυτοκινήτου όταν κάνετε δουλειές, αλλά δεν ξυπνάει όταν προσπαθείτε να το πάρετε στο σπίτι;

Σε αυτή την ηλικία, τα μωρά είναι πολύ περίεργα για τον κόσμο γύρω τους. Αν αποκοιμούνται σε σύντομες διαδρομές με το αυτοκίνητο, είναι πιθανό να μην κοιμούνται αρκετά γενικά, λέει ο παιδίατρος Marc Weissbluth, M.D., συγγραφέας του βιβλίου Healthy Sleep Habits, Happy Child.

Παρατηρήστε το παιδί σας κατά τη διάρκεια ενός 24ωρου κύκλου και δείτε αν σας διαφεύγουν τα προδοτικά σημάδια ότι νυστάζει.

3. Ύπνος ταχύτητας

Το μωρό σας πέφτει εύκολα για ύπνο αλλά σηκώνεται μετά από 20 λεπτά; Μέσα σε μια ώρα, τρίβει τα μάτια του και δείχνει κουρασμένο; Δείτε πώς μπορείτε να το βοηθήσετε να κοιμηθεί περισσότερο.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να προσπαθήσετε να κάνετε είναι να βρείτε τη βασική αιτία. Μήπως το μωρό σας αντιδρά σε κάτι στο περιβάλλον του; Ή ίσως απλά δεν έχει κατακτήσει την ικανότητα να ξανακοιμηθεί όταν ξυπνάει.

Εάν το μωρό σας ξυπνάει συστηματικά πολύ νωρίς από τον υπνάκο του, εδραίωστε μια ρουτίνα νυχτερινού του ύπνου. «Η υπερκόπωση εμποδίζει τα μωρά να κοιμούνται καλά», λέει ο Donald Goldmacher, M.D., συνδημιουργός του Helping Your Baby Sleep Through the Night.

4. Άρνηση του ύπνου

Το 90% όλων των παιδιών ηλικίας 12 μηνών κοιμούνται δύο φορές την ημέρα, αλλά μέχρι τους 15 μήνες, περίπου το 20% έχει εγκαταλείψει τον πρωινό τους υπνάκο. Πώς μπορείτε να καταλάβετε αν το μωρό σας είναι έτοιμο να κάνει αυτό το βήμα;

Κοιτάξτε τη συμπεριφορά του γύρω στις 4 μ.μ. με 5 μ.μ. το απόγευμα. Γιατί να περιμένετε μέχρι αργά το απόγευμα για να παρακολουθήσετε τη διάθεσή τους; Στο τέλος της ημέρας, λέει ο Dr. Weissbluth, πολλά παιδιά ξεμένουν από δυνάμεις επειδή δεν έχουν κοιμηθεί αρκετά καλά.

Ωστόσο, υπάρχει μια επιφύλαξη. Ορισμένα παιδιά έχουν μια έκρηξη ενέργειας το βράδυ που μπορεί να κάνει να φαίνεται ότι δεν είναι κουρασμένα, ακόμη και όταν είναι.

5. Ρουτίνα ύπνου

Το μωρό σας έχει μια προβλέψιμη ρουτίνα ύπνου και κοιμάται υπέροχα στο σπίτι; Μήπως είναι τόσο συνηθισμένο στη ρουτίνα που κάθε μικρή αλλαγή το βγάζει εκτός εαυτού;

Όταν βρίσκεστε σε άλλο περιβάλλον, προσπαθήστε να αναδημιουργήσετε τη ρουτίνα του ύπνου που κάνετε στο σπίτι σας όσο περισσότερο μπορείτε. Για παράδειγμα, αν το βραδινό μπάνιο είναι συνήθως μέρος της ρουτίνας, κάντε το περίπου την ίδια ώρα.