Είτε αισθανθήκατε τον λόξυγγα του μωρού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είτε τον παρατηρήσατε μόνο από τότε που γεννήθηκε, ο λόξυγγας του νεογέννητου μπορεί να αποτελέσει έκπληξη για εσάς – και για το μωρό σας.

Όσο ανησυχητικός κι αν σας φαίνεται στην αρχή, πιθανότατα ενοχλεί εσάς περισσότερο από το ίδιο το παιδί σας. 

Διαβάστε επίσης: Συμπεριφορές που δεν φαντάζεστε ότι είναι αναπτυξιακά ορόσημα

Ωστόσο, υπάρχουν μερικά κόλπα που πρέπει να γνωρίζετε για να κρατήσετε αυτούς τους θορυβώδεις σπασμούς μακριά.

Πώς μπορείτε να απαλλάξετε το μωρό σας από τον λόξυγγα

Πιθανότατα γνωρίζετε περίπου δώδεκα «θεραπείες» για μια περίπτωση λόξυγγα ως ενήλικας. Αλλά αυτά τα κόλπα δεν θα λειτουργήσουν στο νεογέννητό σας. Όπως το να προσφέρετε νερό, για παράδειγμα, μπορεί να είναι επικίνδυνο για τα μωρά κάτω των 6 μηνών.

Συν το ότι τα μωρά δεν μπορούν ακόμη να ρυθμίσουν συνειδητά την αναπνοή ή την κατάποσή τους με τον τρόπο που μπορεί ένας ενήλικας. Τα νεφρά των μωρών δεν μπορούν να φιλτράρουν σωστά πολύ νερό, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσαν να αποβάλλουν νάτριο μαζί με το νερό.

Ποιος είναι λοιπόν ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης του λόξυγγα των νεογέννητων; Απλά περιμένετε να περάσει. Αν ανησυχείτε ότι ο λόξυγγας του μωρού σας το ενοχλεί, μπορείτε να δοκιμάσετε να το ταΐσετε ή να του δώσετε μια πιπίλα, η οποία μπορεί να καταστείλει την κρίση.

Πώς να σταματήσετε τον λόξυγγα του νεογέννητου κατά τη διάρκεια του θηλασμού

Αν παρατηρήσετε ότι το μωρό σας έχει λόξυγγα πιο συχνά κατά τη διάρκεια του θηλασμού ή του ταΐσματος με μπιμπερό, μπορείτε να δοκιμάσετε τα εξής:

Κάντε ένα διάλειμμα: Μια αλλαγή στάσης, το ρέψιμο ή ακόμα και λίγη χαλάρωση μπορεί να βοηθήσουν στην ηρεμία του λόξυγγα. Εάν, μετά από λίγα λεπτά, ο λόξυγγας του μωρού σας δεν έχει υποχωρήσει, το να ταΐσετε ξανά το μωρό σας μπορεί να το ηρεμήσει.

Αλλάξτε τη ρουτίνα σας: Αν το μωρό σας έχει συχνά λόξυγγα, δοκιμάστε να το ταΐζετε μικρότερες ποσότητες σε πιο συχνά διαστήματα, γεγονός που μπορεί να το βοηθήσει να μην καταπίνει τόσο πολύ αέρα κάθε φορά που το ταΐζετε.

Δοκιμάστε μια νέα θέση: Το να κρατάτε το μωρό σας λίγο πιο κάθετα θα μπορούσε να βοηθήσει να καταπίνει λιγότερο αέρα.

Γιατί τα νεογέννητα μωρά έχουν λόξυγγα;

Είναι απολύτως φυσιολογικό για ένα νεογέννητο να έχει λόξυγγα. Στην πραγματικότητα, μερικά μωρά έχουν λόξυγγα ακόμη και πριν γεννηθούν, ξεκινώντας γύρω στον 6ο μήνα της εγκυμοσύνης σας, όταν αρχίζουν να αναπτύσσονται οι πνεύμονες του μωρού σας (αν παρατηρήσατε ποτέ τακτικούς μικρούς σπασμούς στην κοιλιά σας, πιθανότατα αυτοί ήταν).

Αλλά ακόμη και αν δεν παρατηρήσατε το μωρό σας να εξασκείται στον λόξυγγα πριν γεννηθεί, ο λόξυγγας των νεογέννητων δεν είναι ασυνήθιστος και δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας. Μπορεί να προκληθεί σε ένα βρέφος που είναι αναστατωμένο ή ανήσυχο πριν φάει, οπότε καταλήγει να καταπίνει αέρα πριν πάρει το γάλα.

Ακριβώς όπως και στους ενήλικες, δεν υπάρχει μια και μόνη αιτία πίσω από τον λόξυγκα των νεογέννητων. Μπορεί να προκληθεί από τον αέρα που παγιδεύεται στο στομάχι των μικρών κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Μπορεί επίσης να είναι ένα ακόμη αντανακλαστικό στο ρεπερτόριο του μωρού. Αργότερα, τα χαχανητά του μωρού μπορεί να προκαλέσουν λόξυγγα.