Η ζωή με τα παιδιά μπορεί ορισμένες φορές να γίνει απόλυτα ταραχώδης, τόσο για εκείνα όσο και για εσάς. Μερικές μέρες είναι αδιαμφισβήτητα πιο δύσκολες από άλλες από την άποψη της αυτορρύθμισης.

Δείτε μερικές απλές προς εφαρμογή στρατηγικές που χρησιμοποιούν τη δύναμη της φαντασίας, της επιβεβαίωσης και της επιλογής για τις δύσκολες στιγμές.

Διαβάστε επίσης: Οι 5 «γλώσσες» της συγγνώμης: Πώς να τις μάθετε στα παιδιά

Πρωινή ρουτίνα: Φανταστείτε τη μέρα σας να πηγαίνει υπέροχα

Αυτό μπορεί να γίνει με το πρωινό ξύπνημα. Μπορείτε να προσθέσετε μια οπτική υπενθύμιση δίπλα στο κρεβάτι του παιδιού σας για να το βοηθήσετε να υπενθυμίσει την ολοκλήρωση αυτής της στρατηγικής.

Μπορεί επίσης να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη ως προεπισκόπηση πριν από ιδιαίτερα δυσρυθμιστικά γεγονότα, όπως ένα ραντεβού στο γιατρό/οδοντίατρο ή σε άγνωστα μέρη που μπορεί να προκαλέσουν άγχος, η μετάβαση στο σχολείο κ.λπ.

Οδηγίες: Κλείστε τα μάτια σας. Τώρα, στο μυαλό σας σκεφτείτε την ημέρα σας. Τι περιμένετε να συμβεί σπουδαία πράγματα, «εντάξει» πράγματα και ίσως πιο δύσκολα πράγματα;

Υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι υπάρχουν πράγματα που μπορεί να συμβούν και τα οποία δεν μπορείτε να προβλέψετε. Σίγουρα δεν μπορείτε να ελέγξετε κάθε κατάσταση, αλλά μπορείτε να ελέγξετε τον τρόπο που σκέφτεστε γι αυτήν και την αντίδρασή σας. Φανταστείτε τον εαυτό σας ευτυχισμένο, ευέλικτο και με αυτοπεποίθηση.

Εργασίες για το σπίτι: Κουτί σκέψης

Αυτή η στρατηγική είναι ιδιαίτερα χρήσιμη όταν τα παιδιά είναι εσωτερικά αφηρημένα (δηλαδή έχουν σκέψεις/ιδέες άσχετες με αυτό που υποτίθεται ότι πρέπει να κάνουν). Αυτή η στρατηγική μπορεί να προσαρμοστεί σε άλλους τύπους κουτιών, ανάλογα με το εκάστοτε ζήτημα.

Οδηγίες: Κλείστε τα μάτια σας. Φανταστείτε στο μυαλό σας ένα ειδικό κουτί όπου θα τοποθετήσετε όλες τις σκέψεις που σας αποσπούν την προσοχή. Τι χρώμα είναι το κουτί σας; Ίσως να είναι περισσότερα από ένα χρώματα. Είναι λείο, αστραφτερό ή απλό; Έχει κάποιο μοτίβο, σχήματα ή σχέδια;

Έχει κλειδαριά ή παραμένει κλειστό από μόνο του; Αν έχει κλειδαριά, πώς μοιάζει; Πώς το αισθάνεστε; Μόλις το έχετε διακοσμήσει (ή όχι) στο μυαλό σας, βάλτε όλες αυτές τις σκέψεις που αποσπούν την προσοχή σας μέσα στο κουτί. Στη συνέχεια, κλείστε το καπάκι καλά!

Αν έχει κλειδαριά, φροντίστε να το κλειδώσετε. Τώρα, μπορείτε να ανοίξετε το κουτί και να επανέλθετε σε αυτές τις αποσπασματικές σκέψεις κάποια άλλη στιγμή που είναι εντάξει να τις σκεφτείτε, όπως τον ελεύθερο χρόνο στο σπίτι σας, γυρνώντας από το σχολείο, κ.λπ.

Βοηθώντας τα αδέλφια ή τους φίλους να τα πάνε καλά: «Ας επιλέγουμε εναλλάξ τι να κάνουμε»

Το λιγότερο δομημένο και ανοιχτό παιχνίδι είναι μια περίοδος κατά την οποία τείνουν να εμφανίζονται διαφωνίες μεταξύ των παιδιών. Η παροχή στα παιδιά ενός συγκεκριμένου σεναρίου μπορεί να βοηθήσει στη διαπραγμάτευση της σειράς και να επιτρέψει τη βελτίωση της πλοήγησης στις δεξιότητες αλληλεπίδρασης μεταξύ συνομηλίκων.

Οδηγίες: Στην αρχή του παιχνιδιού με έναν φίλο, είτε πρόκειται για το σχολείο είτε για το σπίτι, ξεκινήστε λέγοντας: «Ας επιλέξουμε εναλλάξ τι θα κάνουμε». Αυτό θα ξεκινήσει το παιχνίδι με τους φίλους ή τα αδέλφια με έναν ευγενικό και δίκαιο τρόπο και θα κάνει το παιχνίδι πολύ πιο εύκολο. Θα αποτρέψετε τους καβγάδες και θα επιτρέψετε σε όλους να τα πάνε καλά.

Ρουτίνα ύπνου: Το ημερολόγιο στο μυαλό σας

Τα παιδιά δυσκολεύονται να κοιμηθούν όταν έχουν πολλά στο μυαλό τους. Αυτό ισχύει και για τους ενήλικες. Πέρα από τη φυσική πράξη της καταγραφής των ιδεών σας στο χαρτί, είναι ένα ισχυρό και χρήσιμο εργαλείο να οραματιστείτε να σχεδιάζετε/γράφετε ό,τι έχετε στο μυαλό σας πριν κοιμηθείτε.

Αυτό μπορεί να επεκταθεί σε οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια της ημέρας, όχι μόνο πριν από τον ύπνο. Για παράδειγμα, βοηθά τους φοιτητές να σημειώνουν στο «ημερολόγιό» τους οτιδήποτε τους απασχολεί στο μυαλό τους πριν ξεκινήσουν την εργασία τους σε καθορισμένες ώρες της ημέρας, βελτιώνοντας έτσι την εστίαση και τη ρύθμιση.

Οδηγίες: Πρόκειται για ένα προσωπικό ημερολόγιο στο μυαλό σας όπου μπορείτε να γράψετε ή να σχεδιάσετε οποιεσδήποτε σκέψεις σας ενοχλούν και που μπορεί να σας κρατούν ξύπνιους. Δημιουργήστε το ημερολόγιο τώρα.

Τι χρώμα είναι το εξώφυλλο του ημερολογίου σας; Τι χρώμα έχουν οι σελίδες; Τι χρησιμοποιείτε για να γράφετε ή να σχεδιάζετε: Μολύβι; Στυλό; Ή χρησιμοποιείτε μαρκαδόρο ή χρωματιστό μολύβι;

Τώρα, ζωγραφίστε ή γράψτε οτιδήποτε έχετε στο μυαλό σας που μπορεί να σας ενοχλεί και να σας κρατάει ξύπνιους (ή να ξυπνάτε αργότερα). Κλείστε το εξώφυλλο του ημερολογίου όταν τελειώσετε. Αυτές οι σκέψεις έχουν φύγει και απομακρυνθεί, εκτός αν ανοίξετε το ημερολόγιο και θέλετε να τις σκεφτείτε κάποια άλλη στιγμή.