Τα playdates παρέχουν στο παιδί σας την ευκαιρία να αρχίσει να αναπτύσσει κοινωνικές δεξιότητες, καθώς και να παρατηρεί και να κατανοεί τη συνείδηση των άλλων. Τα παιδιά πρέπει να βλέπουν και να βιώνουν άλλα παιδιά, ώστε να μπορούν να αναπτύξουν δεξιότητες ζωής όπως η επικοινωνία, η υπομονή και να προωθήσουν τη γλωσσική τους ανάπτυξη.

Κάτω από την ηλικία των δύο ετών, η καθοδήγησή σας σε αυτές τις κοινωνικές καταστάσεις θα είναι απαραίτητη.

Το συνεργατικό παιχνίδι, η εναλλαγή και το μοίρασμα μπορεί να μην συμβαίνουν φυσικά ή αμέσως, αλλά είναι δεξιότητες που αποκτώνται με την εξάσκηση και την τακτική αλληλεπίδραση με τους άλλους. 

Διαβάστε επίσης: Γιατί κάποια παιδιά είναι ντροπαλά;

Η κοινωνικοποίηση του παιδιού σας σε νεαρή ηλικία θα ενισχύσει την αυτοεκτίμηση και την ανθεκτικότητά του στο να χειρίζεται καταστάσεις ανεξάρτητα αργότερα στη ζωή του. Το παιδί σας θα δίνει επίσης μεγάλη προσοχή στον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδράτε με τους άλλους και θα μαθαίνει από τη συμπεριφορά και την έκφραση που διαμορφώνουν οι ενήλικες.

Ενθαρρύνοντας τα ραντεβού για παιχνίδι από νωρίς, θα είναι σε θέση να έχει επιτυχημένες και θετικές εμπειρίες κοινωνικοποίησης μακριά από την οικογένεια. Το πιο σημαντικό, πριν από οποιαδήποτε κοινωνική αλληλεπίδραση, βεβαιωθείτε ότι οι ανάγκες τους έχουν ικανοποιηθεί. Ένα καλά ξεκούραστο παιδί θα είναι προετοιμασμένο για μια πιο ευχάριστη εμπειρία. 

Ακολουθούν 4 ακόμη τρόποι για να ενθαρρύνετε αυτές τις πρώτες κοινωνικές δεξιότητες με το μικρό σας:

1. Παιχνίδι ρόλων στο σπίτι

Η εξάσκηση στο σπίτι είναι πάντα ένας πολύ καλός τρόπος για να προετοιμάσετε το παιδί σας πριν από κάθε νέο γεγονός ή κατάσταση. Κάντε παιχνίδι ρόλων για το πώς να παίρνετε σειρά ή υποδυθείτε τον φίλο που προσκαλεί για παιχνίδι.

Μπορείτε επίσης να εξασκηθείτε στο τι μπορεί να συμβεί αν ο φίλος αναστατωθεί, προσφέροντας υποστήριξη και εργαλεία ενσυναίσθησης. Τα μικρά παιδιά επωφελούνται από την προετοιμασία πριν από κάθε νέα κατάσταση, για να μειωθεί το άγχος του αγνώστου.

2. Ξεκινήστε τα playdate με έναν φίλο

Προετοιμάστε το παιδί σας για επιτυχία, διευκολύνοντάς το σε ένα οικείο περιβάλλον. Το παιδί σας μπορεί να νιώσει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση να εξερευνήσει ανεξάρτητα σε ένα περιβάλλον που του είναι γνώριμο.

Με τα νήπια, όταν πηγαίνετε στο σπίτι κάποιου άλλου, μπορείτε να μιλήσετε με το παιδί σας για τον προσεκτικό χειρισμό των παιχνιδιών των άλλων. Μπορείτε επίσης να προτείνετε στο παιδί σας να φέρει μαζί του ένα βιβλίο ή ένα παιχνίδι που μπορεί να θέλει να δείξει στο φίλο του.

3. Μείνετε κοντά τους, αλλά όχι από πάνω τους

Τα παιδιά απολαμβάνουν την ανεξαρτησία τους. Έτσι, αν νιώθετε ασφάλεια, αποστασιοποιηθείτε άνετα, παραμένοντας κοντά σε περίπτωση που χρειαστεί το παιδί σας κάποιου είδους υποστήριξη.

Ακόμα και το να γυρίσετε την πλάτη σας θα σηματοδοτήσει στο παιδί σας ότι εμπιστεύεστε τη συμπεριφορά του και θα ενισχύσει την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμησή του. Μοντελοποιήστε τη συζήτηση ενηλίκων με τον άλλο γονέα, το παιδί σας θα παρατηρεί τις ενέργειές σας από μακριά.

4. Κρατήστε τα playdate σύντομα

Καθώς το παιδί σας αρχίζει να αναπτύσσει τις κοινωνικές του δεξιότητες, θα θέλετε να διατηρήσετε τις θετικές αλληλεπιδράσεις και εμπειρίες, ώστε το παιδί σας (και εσείς!) να νιώθει ενθουσιασμένο να το ξανακάνει.

Μπορεί επίσης να είναι μια πολύ διεγερτική περιπέτεια που απαιτεί επεξεργασία από τον εγκέφαλο και το σώμα του παιδιού σας μετά το playdate. Μην παρατείνετε υπερβολικά τη διάρκεια για να αποφύγετε αναπεθύμητες συμπεριφορές.