Υπάρχουν πολλές δεξιότητες που είναι απαραίτητο να μάθουν τα παιδιά για να έχουν μια παραγωγική ζωή σε αυτόν τον κόσμο. Μερικά παραδείγματα περιλαμβάνουν την επικοινωνία, την τεχνολογία, τον οικονομικό αλφαβητισμό, τη γραφή και τις οργανωτικές δεξιότητες.

Ίσως μπορείτε να προσθέσετε ακόμη δύο κορυφαίες δεξιότητες σε αυτόν τον κατάλογο.

«Σε πάνω από 30 χρόνια εργασίας ως ψυχολόγος, έχω καταγράψει 45.000 ώρες συμβουλευτικών συνεδριών. Δεν ισχυρίζομαι ότι τα ξέρω όλα. Ωστόσο, όταν πρόκειται για το τι χρειάζεται το παιδί σας κάθε ηλικίας για να ευδοκιμήσει σε αυτόν τον άκρως ανταγωνιστικό κόσμο, πιστεύω ότι μπορούμε να τα συνοψίσουμε όλα σε δύο δεξιότητες», λέει ο Jeffrey Bernstein Ph.D..

Διαβάστε επίσης: Οι 5 γλώσσες της αγάπης που καταλαβαίνουν τα παιδιά

Πρέπει να διδάξουμε τα παιδιά μας:

1. Πώς να ρυθμίζουν τα συναισθήματά τους

2. Πώς να επιλύουν προβλήματα μέσα από προκλήσεις

Εν συντομία, η αυτορρύθμιση των συναισθημάτων σημαίνει ότι το παιδί σας μπορεί να ηρεμήσει και να αντιμετωπίσει μόνο του τα συναισθήματά του. Μπορεί να διαχειριστεί στρεσογόνες καταστάσεις ή να γνωρίζει πώς να απομακρυνθεί από αυτές.

Η επίλυση προβλημάτων περιλαμβάνει την αναγνώριση των προβλημάτων, τον προβληματισμό σχετικά με τους τρόπους διαχείρισής τους και την εφαρμογή των καλύτερων λύσεων. Τα σπουδαία νέα είναι ότι μπορείτε να διδάξετε και να εμπνεύσετε το παιδί σας να ρυθμίζει τα συναισθήματά του και να επιλύει προβλήματα. Πώς;

4 τρόποι με τους οποίους μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να αυτορρυθμίσει τα συναισθήματά του και να λύσει προβλήματα

1. Διαμορφώστε μια νοοτροπία ανάπτυξης για την αυτοφροντίδα

Όσο περισσότερο σας βλέπει το παιδί σας να εξασκείτε την αυτοφροντίδα για τη συναισθηματική σας υγεία, τόσο περισσότερο θα ξέρει ενστικτωδώς να φροντίζει και τον εαυτό του.

2. Χρησιμοποιήστε τεχνικές ηρεμίας

Πάρα πολλοί γονείς λένε στα παιδιά τους να ηρεμήσουν χωρίς πρώτα να τους επιδεικνύουν τρόπους για να ρυθμίζουν αυτά τα μεγάλα συναισθήματα εξ αρχής. Οι ασκήσεις αναπνοής, ο διαλογισμός mindfulness, η αυτο-ομιλία, η ευγνωμοσύνη ή η σωματική δραστηριότητα είναι μερικά μόνο από τα εργαλεία που μπορούν να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε το άγχος.

3. Ακούστε, πραγματικά

Όταν τα παιδιά νιώθουν ότι τα ακούτε, νιώθουν ότι τα εκτιμάτε και η αυτοεκτίμησή τους ενισχύεται. Αυτό βοηθά στην προώθηση της ανοιχτής και ειλικρινούς επικοινωνίας και σε πιο θετικές σχέσεις και σε βαθύτερη κατανόηση των προοπτικών τους. Όταν επιτρέπεται στα παιδιά να εκφραστούν, μπορούν να νιώσουν ότι έχουν τη δύναμη να βρουν λύσεις στα προβλήματά τους.

4. Μιλήστε εποικοδομητικά στον εαυτό σας και σε αυτά

Τα παιδιά μαθαίνουν παρατηρώντας τη συμπεριφορά των γύρω τους, γι’ αυτό είναι σημαντικό να επιδεικνύετε με διαφάνεια και ενεργά ήρεμη συμπεριφορά σε όλες τις καταστάσεις.