Όλοι εκφράζουμε την αγάπη και την βιώνουμε με τους ίδιους πέντε τρόπους: Με την επαφή, τα δώρα, τις λέξεις επιβεβαίωσης, τις πράξεις εξυπηρέτησης και τον ποιοτικό χρόνο. Όλοι όμως ξεχωρίζουμε μια γλώσσα αγάπης λίγο παραπάνω.

Σύμφωνα με τον Gary Chapman, Ph.D., σύμβουλο γάμου, δεν αρκεί απλά να αγαπάτε τα παιδιά σας. «Πρέπει να ξέρετε πώς να επικοινωνήσετε την αγάπη σε ένα παιδί, ώστε να τη νιώθει πραγματικά».

Ο Dr. Chapman επιμένει ότι τα παιδιά πρέπει να λαμβάνουν αγάπη και στις πέντε γλώσσες. Βέβαια, το να γνωρίζετε ποια είναι η πρώτη επιλογή του παιδιού σας μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του δεσμού σας.

Διαβάστε επίσης: Γιατί το παιδί σας κατηγορεί όταν κάτι πάει στραβά;

Όλοι τείνουμε να προσφέρουμε στοργή με τον τρόπο που επιθυμούμε να τη λάβουμε. Καθώς μεγαλώνουμε, μαθαίνουμε ότι αυτό μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ στις σχέσεις μας. Πρέπει να δίνουμε αγάπη στους άλλους με τον τρόπο που λειτουργεί καλύτερα γι’ αυτούς. Επειδή τα παιδιά γενικά δεν το καταλαβαίνουν αυτό, προσφέρουν τη μορφή στοργής που επιθυμούν.

Για να εντοπίσετε την κύρια γλώσσα αγάπης του παιδιού σας πρέπει να δώσετε προσοχή στον τρόπο με τον οποίο σας δείχνει την αγάπη του:

1. «Αγκάλιασέ με! Πιάσε με αν μπορείς!»

Αν και μια αγκαλιά μπορεί να λέει «σ’ αγαπώ» σε όλα τα παιδιά γενικά, για εκείνα που λατρεύουν το άγγιγμα, φωνάζει «Σ’ ΑΓΑΠΩ!». Ο Dr. Chapman έχει έναν γιο που προτιμά αυτή τη γλώσσα αγάπης.

«Όταν γύριζα σπίτι, έτρεχε στην πόρτα, άρπαζε το πόδι μου και σκαρφάλωνε πάνω μου», λέει. Αν τα παιδιά βρίσκονται συνεχώς στον προσωπικό χώρο σας, σας αγγίζουν ή παίζουν με τα μαλλιά σας, αυτό είναι ένα μήνυμα ότι χρειάζονται περισσότερη επαφή», λέει η Laura Markham, Ph.D., συγγραφέας του βιβλίου Peaceful Parent, Happy Kids.

2. «Δώρα, παρακαλώ!»

Το παιδί σας βλέπει το δώρο ως σύμβολο της αγάπης σας και μπορεί να είναι οτιδήποτε, από μια πολύ λεία πέτρα μέχρι μια μπάλα ακριβώς στο χρώμα που ανέφερε ότι του άρεσε πριν από δύο μέρες. Δοκιμάστε να αφήσετε μια δικιά σας δημιουργία στο μαξιλάρι του.

«Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με την υπερβολή των δώρων», λέει ο Dr. Chapman. «Και πρέπει να δίνουμε στα παιδιά δώρα που είναι κατάλληλα για την ηλικία τους και που θα τους είναι χρήσιμα και όχι απλώς αυτό που θέλουν».

3. «Μίλα μου!»

Για τα παιδιά που ακούν με προσοχή, τα λόγια αγάπης σας έχουν μεγαλύτερη σημασία. Αν το παιδί σας ακτινοβολεί κάθε φορά που το επαινείτε ή σας προσφέρει πολλά γλυκά σχόλια, μάλλον απολαμβάνει τα λόγια επιβεβαίωσης.

Μικρά σημειώματα ή μηνύματα μπορεί να σημαίνουν τα πάντα για τα παιδιά που η γλώσσα της αγάπης τους είναι τα λόγια επιβεβαίωσης. Ο Dr. Chapman τονίζει ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό για αυτά τα παιδιά να ακούνε τις λέξεις «Σ’ αγαπώ» και όχι «Σ’ αγαπώ, αλλά…». Αυτό μπορεί να υπονοήσει ότι η αγάπη σας είναι υπό όρους, προσθέτει η Markham.

4. «Κάντο εσύ για μένα!»

Το παιδί σας μπορεί να σας παρακαλάει να του δέσετε τα παπούτσια ή να του φτιάξετε ένα χαλασμένο παιχνίδι. Αλλά καθώς αυτά τα παιδιά μεγαλώνουν, είναι σημαντικό να ενθαρρύνετε την αυτοπεποίθηση και να περιμένετε από αυτά να κάνουν ό,τι μπορούν για τον εαυτό τους σε κάθε στάδιο ανάπτυξης.

Η καλύτερη πράξη εξυπηρέτησης που μπορείτε να προσφέρετε είναι να συνοδεύσετε το παιδί σας μέσα από μια νέα διαδικασία και να του διδάξετε, βήμα προς βήμα, πώς να είναι πιο ικανό, επισημαίνει Ο Dr. Chapman.

5. «Έλα εδώ! Κοίτα αυτό!»

Ένα παιδί που λέει συχνά «Κοίτα αυτό!» ή «Παίξε μαζί μου!» παρακαλάει για ποιοτικό χρόνο. Εκτός από το να είστε απλώς μαζί, προσφέρετε την αμέριστη προσοχή σας. Αυτός ο ιδιαίτερος  χρόνος μπορεί να είναι σύντομος, αλλά αφήστε το παιδί σας να επιλέξει τη δραστηριότητα.