Το να πείσουμε τα παιδιά να τρώνε υγιεινά είναι μια από τις πιο συνηθισμένες δυσκολίες των γονέων.

Επομένως είναι σημαντικό να δημιουργήσετε ένα ευχάριστο και φιλόξενο περιβάλλον φαγητού, όπου τα παιδιά μπορούν να μάθουν να απολαμβάνουν νέες τροφές.

Διαβάστε επίσης: Στην κουζίνα με τα παιδιά: Τα πολλαπλά οφέλη του να μαγειρεύουμε μαζί τους

Για να γίνει αυτό και να βοηθήσετε το παιδί σας να αναπτύξει μια υγιή σχέση με το φαγητό, αποφύγετε τις ακόλουθες φράσεις:

1. «Μπορείς να φας γλυκό αφού φας το μπρόκολο σου»

Όταν χρησιμοποιείτε γλυκά για να πείσετε ένα παιδί να φάει κάτι, το μόνο που ακούει είναι: «Το μπρόκολο είναι κακό. Είναι τόσο κακό που πρέπει να σε δωροδοκήσω για να το φας». Θέλουμε τα παιδιά να έχουν μια ισορροπημένη οπτική για το φαγητό και το να φέρνουμε διαφορετικές τροφές αντιμέτωπες μεταξύ τους δεν τα ενθαρρύνει να αναζητήσουν υγιεινές επιλογές.

Το να κάνετε τα γεύματα παιχνιδιάρικα μπορεί επίσης να βοηθήσει τα παιδιά να ασχοληθούν με τρόφιμα που δεν τους αρέσουν ακόμα, με τους δικούς τους όρους.

Για παράδειγμα, μπορείτε να προσποιηθείτε ότι το μπρόκολο σας είναι μικρόφωνο και να τραγουδήσετε σε αυτό πριν το φάτε. Η αστεία σας μοντελοποίηση μπορεί να ενθαρρύνει το παιδί σας να αλληλεπιδράσει και με το μπρόκολό του.

2. «Αν δεν κάνεις φασαρία, θα σου δώσω ένα μπισκότο»

Εδώ είναι μια άλλη φράση που τοποθετεί τα γλυκά σε ένα βάθρο. Όσο περισσότερο χρησιμοποιούνται τα ζαχαρούχα σνακ ως ανταμοιβή, τόσο πιο ψηλά ανεβαίνουν σε αυτό το βάθρο.

Ως αποτέλεσμα, το παιδί σας μπορεί να θέλει τα γλυκά περισσότερο από ό,τι άλλα τρόφιμα. Ή, θα αρχίσει να τα συνδέει με το να νιώθει καλά. Και θα βασίζεται σε αυτά όταν θέλει να νιώσει καλύτερα.

Τι να πείτε αντ αυτού: «Μπορούμε να παίξουμε το αγαπημένο σου παιχνίδι απόψε, αν είσαι ήσυχος». Επιλέξτε ανταμοιβές χωρίς τρόφιμα και απολαύστε τα μπισκότα με το παιδί σας όταν θέλει να φάει μπισκότα.

3. «Πρέπει να φας άλλη μια μπουκιά πριν πεις όχι άλλο»

Αυτό ουσιαστικά μεταφράζεται ως: «Δεν μπορείς να πεις όχι, ανεξάρτητα από το πώς νιώθεις». Το να αναγκάζετε το παιδί σας να φάει μπορεί να το μάθει να αγνοεί το αίσθημα της πείνας και του κορεσμού.

Και καθώς μεγαλώνουν, μπορεί να δυσκολευτούν να πουν «όχι» σε πράγματα με τα οποία δεν νιώθουν άνετα. Αντισταθείτε στην παρόρμηση να αναγκάσετε το παιδί σας να φάει άλλη μια μπουκιά. Διδάξτε του πώς να αρνείται ευγενικά το φαγητό.

4. «Θα είμαι πολύ χαρούμενη αν φας άλλες τρεις μπουκιές»

Οι γονείς μπαίνουν στον πειρασμό να χρησιμοποιήσουν αυτή τη φράση όταν ανησυχούν ότι τα παιδιά τους δεν τρώνε αρκετά για να πάρουν τα κατάλληλα θρεπτικά συστατικά.

Αλλά το μόνο που διδάσκει στα παιδιά είναι ότι πρέπει να αναπτύξουν καλές διατροφικές συνήθειες για να σας κάνουν ευτυχισμένους, ενώ στην πραγματικότητα θα έπρεπε να επικεντρωθούν στο πώς τα θρεπτικά τρόφιμα τα βοηθούν.

Εναλλακτικά πείτε: «Τα καρότα έχουν πολλή βιταμίνη Α, η οποία είναι καλή για την όρασή μας και μας βοηθούν να βλέπουμε καλύτερα». Εξηγήστε στο παιδί σας τι κάνει η υγιεινή διατροφή στο σώμα του. Δίνοντάς του στοιχεία θα βοηθήσει να τροφοδοτήσει την επιθυμία του να μάθει και να δοκιμάσει νέα τρόφιμα.