Η Νεράιδα των Δοντιών είναι ένας κοινός παιδικός μύθος. Εάν το μικρό σας χάνει τα παιδικά του δόντια, μπορείτε να το μυήσετε στο τελετουργικό, ενθαρρύνοντάς το να αφήσει το δόντι του κάτω από το μαξιλάρι για να το πάρει η νεράιδα, φυσικά με το… αζημίωτο. Θέλει όμως προσοχή αφού η Νεράιδα των Δοντιών δεν δέχεται τα χαλασμένα δόντια αλλά μόνο τα υγιή! Ωστόσο, και ο οδοντιατρικός κόσμος αναγνωρίζει ότι θα μπορούσε να είναι χρήσιμη στην ενθάρρυνση της καλής φροντίδας της υγείας.

Μέσω του μύθου της Νεράιδας των Δοντιών, οι γονείς μπορούν πλέον να έχουν ενεργό ρόλο και να βοηθήσουν τα παιδιά να κατανοήσουν αυτή τη βιολογική αλλαγή που συμβαίνει.

Οι βοηθοί της Νεράιδας των Δοντιών λένε ότι…

Η στοματική υγιεινή είναι εξαιρετικά σημαντική. Ενημερώστε το παιδί σας ότι η Νεράιδα των Δοντιών περιμένει να βουρτσίζει τα δόντια του δύο φορές την ημέρα και να χρησιμοποιεί καθημερινά οδοντικό νήμα ανάμεσα στα δόντια.

 

Α, και δεν της αρέσει ιδιαίτερα η ζάχαρη, μιας και ευθύνεται για την τερηδόνα και τα χαλασμένα δόντια. Μπορείτε, ακόμη, να πείτε στο παιδί ότι ο οδοντίατρός του είναι βοηθός της Νεράιδας και να το ενθουσιάσετε για την επόμενη επίσκεψή σας.

Ενα μήνυμα από τη Νεράιδα των Δοντιών

Επιλέξτε κάποιο ιδιαίτερο χαρτί, έντονα χρωματιστά στυλό, χρυσόσκονη ή αυτοκόλλητα και αφήστε στο παιδί σας ένα σημείωμα υπογεγραμμένο από τη Νεράιδα των Δοντιών. Προσέξτε ώστε το παιδί να μην αντιληφθεί ότι είχατε το συγκεκριμένο χαρτί ή οτιδήποτε χρησιμοποιήσετε στην κατοχή σας, γιατί η μαγεία θα χαθεί μονομιάς…

Αυτά τα μηνύματα είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να ενθαρρύνετε το παιδί σας να συνεχίσει τις προσπάθειες για καλό βούρτσισμα. Να θυμάστε, η διασκέδαση είναι το μυστικό συστατικό για τη διά βίου διατήρηση της στοματικής υγείας του παιδιού σας και πολλές ανεκτίμητες αναμνήσεις που θα μοιράζεστε για πάντα μαζί του.

Τα δώρα της επίσκεψης

Η Νεράιδα των Δοντιών δεν χρειάζεται απαραίτητα να αφήνει μεγάλα δώρα. Αλλωστε ο σκοπός δεν είναι να δωροδοκήσουμε το παιδί, αλλά να το ενθαρρύνουμε να αποκτήσει υγιεινές συνήθειες και να το επιβραβεύουμε για την προσπάθειά του.

Ισως να φέρει ένα πιο πρακτικό δώρο φέτος… Θα μπορούσε, για παράδειγμα, να αφήσει στο παιδί μια ολοκαίνουργια οδοντόβουρτσα ή ένα στοματικό διάλυμα για να ενισχύσουν την προστασία των δοντιών τους.

Η Νεράιδα των Δοντιών μπορεί να γίνει το «όχημα» για να διδάξετε στα παιδιά πώς να φροντίζουν το χαμόγελό τους, να ενθαρρύνετε τις καλές συνήθειες στοματικής υγιεινής και να διασκεδάσετε με το παιδί όσο είναι ακόμα μικρό και πιστεύει στη μαγεία