Η υγιής ανάπτυξη και εξέλιξη, ανεξαρτήτως ηλικίας, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη διατροφή. Ως εκ τούτου, πρέπει να της δίνεται ύψιστη σημασία. Απαιτούνται επαρκή επίπεδα κάθε θρεπτικού συστατικού για την υποστήριξη ζωτικών λειτουργιών του σώματος και τη διευκόλυνση της πνευματικής και σωματικής ανάπτυξης στα παιδιά.

Επιπλέον, τα παιδιά μπορεί να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα υγείας αργότερα στη ζωή τους χωρίς σωστή διατροφή κατά τα πρώτα χρόνια. 

Η διασφάλιση ότι η διατροφή του παιδιού σας περιλαμβάνει αυτά τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά μπορεί να το βοηθήσει με τις αυξημένες ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά από τη σωματική δραστηριότητα, τις αναπτυξιακές εξάρσεις και την εκπαίδευση, δημιουργώντας ένα στέρεο θεμέλιο για τη δια βίου υγεία και ευημερία.

Διαβάστε επίσης: Υγιής σχέση με το φαγητό: Φράσεις που δεν πρέπει να λέμε στα παιδιά

Τα θρεπτικά συστατικά μπορούν να διαχωριστούν σε μακροθρεπτικά συστατικά- πρωτεΐνες, λίπη, υδατάνθρακες και μικροθρεπτικά συστατικά- βιταμίνες και μέταλλα. Αν και καθένα από αυτά έχει σημασία για ορισμένες σωματικές λειτουργίες, είναι σημαντικό να διατηρείται ισορροπία και μεταξύ των δύο.

Διαβάστε για τα θρεπτικά συστατικά που είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη των οστών των παιδιών και την υψηλή δραστηριότητα, διερευνώντας τα οφέλη κάθε θρεπτικού συστατικού, τις πλούσιες τροφές και τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη για διάφορες ηλικιακές ομάδες.

1. Πρωτεΐνη

Η πρωτεΐνη παίζει κρίσιμο ρόλο στην οικοδόμηση και την επισκευή των ιστών και στην παραγωγή ενζύμων, ορμονών και άλλων απαραίτητων μορίων. Η πρωτεΐνη, το κύριο συστατικό των κυττάρων, βοηθά στην ικανότητα του σώματος ενός παιδιού να μετατρέπει την τροφή σε ενέργεια, να αποκρούει τις λοιμώξεις και να μεταφέρει οξυγόνο σε όλο το σώμα.

Είκοσι αμινοξέα συνθέτουν την πρωτεΐνη, η οποία βοηθά στην επισκευή του σώματος. Οι ζωικές πρωτεΐνες αποτελούν πλήρη πηγή πρωτεΐνης. Ορισμένες πρωτεΐνες ζωικής προέλευσης είναι το κόκκινο κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια και τα αυγά.

Όταν ακολουθείτε μια φυτική διατροφή, συνιστάται η ανάμειξη διαφόρων πηγών πρωτεΐνης, όπως τα φασόλια ή τα όσπρια, με ρύζι ή η κινόα.

2. Ασβέστιο

Το ασβέστιο είναι ζωτικής σημασίας για την υγιή ανάπτυξη των οστών και των δοντιών των παιδιών. Παίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή ενέργειας, στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος και στη λειτουργία των νεύρων και της καρδιάς.

Ορισμένες τροφές πλούσιες σε ασβέστιο που πρέπει να περιλαμβάνονται στη διατροφή ενός παιδιού είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γάλα, το τυρί, το γιαούρτι, και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το λάχανο και το μπρόκολο.

3. Σίδηρος

Ένα θρεπτικό συστατικό για τη γνωστική ανάπτυξη και το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών βοηθά επίσης στην παραγωγή αιμοσφαιρίνης, η οποία μεταφέρει οξυγόνο σε όλο το σώμα για τη στήριξη των επιπέδων ενέργειας και τη μείωση της κόπωσης.

Το θρεπτικό συστατικό σίδηρος έρχεται σε δύο μορφές – αιμικό και μη αιμικό σίδηρο, με τον αιμικό σίδηρο να προέρχεται από ζωικές πηγές και τον μη αιμικό σίδηρο από φυτικές πηγές.

Τροφές πλούσιες σε σίδηρο στη διατροφή ενός νηπίου μπορούν να προωθήσουν την υγιή κυκλοφορία του αίματος. Ορισμένες τροφές πλούσιες σε σίδηρο περιλαμβάνουν τα κόκκινα κρέατα, τα σιτηρά ολικής αλέσεως, τα φασόλια, τους ξηρούς καρπούς, τα αυγά και τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Πρέπει να εξασφαλίζεται ιδιαίτερη προσοχή ώστε τα παιδιά τους να λαμβάνουν αρκετό σίδηρο στη διατροφή τους, προσφέροντας ποικιλία τροφίμων πλούσιων σε σίδηρο και λαμβάνοντας υπόψη τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C για τη βελτίωση της απορρόφησης του μη αιμικού σιδήρου.

4. Βιταμίνη Α

Η βιταμίνη Α διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη και διατήρηση των αναπνευστικών και γαστρεντερικών επιθηλίων. Ρυθμίζει και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.  Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Α που μπορείτε να συμπεριλάβετε στη διατροφή του παιδιού είναι οι γλυκοπατάτες, τα καρότα, τα σκούρα φυλλώδη λαχανικά, το κολοκύθι και το συκώτι.

5. Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα ωφελούν τη λειτουργία του εγκεφάλου, την ανάπτυξη και την υγεία της καρδιάς των παιδιών. Εκτός του ότι είναι αντιφλεγμονώδη και υποστηρίζουν την υγεία του δέρματος, διατηρούν την υγεία και τη δομή των κυττάρων. Για να απορροφήσει ο οργανισμός σας τις λιποδιαλυτές βιταμίνες- βιταμίνες D, E, K και A, τα ωμέγα 3 είναι απαραίτητα

Το πλήρες γάλα, το γιαούρτι, το τυρί, το ελαιόλαδο, το αβοκάντο, τα ψάρια, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι είναι πλούσια σε λιπαρά και θα πρέπει να περιλαμβάνονται στη διατροφή ενός νηπίου για την προώθηση της υγιούς ανάπτυξης και εξέλιξης.