Η μετάβαση στη γονεϊκότητα είναι αρκετά δύσκολη από μόνη της. Πόσο μάλλον αν προσθέσετε στην εξίσωση πονοκεφάλους και ημικρανίες. Φυσικά, τα εξουθενωτικά συμπτώματα δεν σταματούν επειδή γίνατε νέοι γονείς και έχετε πλέον ένα μωρό στο σπίτι.

Αν μη τι άλλο, μπορεί να επιδεινωθούν. Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από ένα μωρό που ουρλιάζει για να επιδεινώσει μια κρίση ημικρανίας.

Διαβάστε επίσης: Μωρό: Γιατί δυσκολεύουν τα πράγματα στις 6 εβδομάδες;

Γι’ αυτό, αν είστε νέος γονιός που ζει με ημικρανία ή χρόνιους πονοκεφάλους, είναι ζωτικής σημασίας να γνωρίζετε πώς να διαχειρίζεστε τις κρίσεις, ώστε να μπορείτε να φροντίζετε το μικρό σας (και τον εαυτό σας) όσο το δυνατόν καλύτερα. 

Αντιμετωπίστε έγκαιρα τα ύποπτα συμπτώματα

Για να αποφύγετε μια κρίση ημικρανίας, είναι καλύτερο να την αντιμετωπίσετε πριν ο πόνος χτυπήσει. Αλλά πώς μπορείτε να ξέρετε πότε έρχεται μια κρίση; Οι περισσότεροι άνθρωποι με ημικρανία εμφανίζουν συμπτώματα κατά την πρώτη φάση της κρίσης, το οποίο μπορεί να διαρκέσει μία έως δύο ημέρες πριν από την εμφάνιση του πονοκεφάλου.

Αυτή η «προ-κεφαλαλγία» προκαλεί συνήθως συμπτώματα όπως ασυνήθιστες λιγούρες ή συντριπτική κόπωση. Το να είστε σε θέση να αναγνωρίζετε αυτή τη φάση είναι σημαντικό, διότι, αν αντιμετωπίσετε μια κρίση κατά τη διάρκειά της, μπορεί να είστε σε θέση να αποφύγετε την επόμενη φάση, που είναι η φάση του πονοκεφάλου.

Άλλα συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε είναι το χασμουρητό, οι αλλαγές στη διάθεση, η ευαισθησία στο φως και τον ήχο, η ναυτία και η μυϊκή δυσκαμψία (ιδίως στον αυχένα και τους ώμους), σύμφωνα με το Αμερικανικό Ίδρυμα Ημικρανίας.

Πολλά από αυτά τα συμπτώματα είναι επίσης συνηθισμένα όταν είστε νέος γονέας, αλλά να προσέχετε ιδιαίτερα το επαναλαμβανόμενο χασμουρητό (όχι μόνο μερικά χασμουρητά εδώ ή εκεί) και την κόπωση που είναι δυσανάλογη με αυτό που θα περιμένατε.

Προσέξτε τον αυχένα σας για να προλάβετε την ημικρανία

Ένα πράγμα που μπορεί να μην περιμένατε πριν γίνετε γονείς είναι το πόσο απαιτητικό είναι σωματικά. Ειδικά για το πάνω μέρος του σώματός σας. Τα πάντα, από το θηλασμό μέχρι το κούνημα του μωρού σας για ώρες, μπορούν να κάνουν το κεφάλι και τον αυχένα σας να πονάνε. Και ενδεχομένως να προκαλέσουν ημικρανία.

Οποιοδήποτε είδος καταπόνησης μπορεί δυνητικά να προκαλέσει το ινιακό νεύρο στο πίσω μέρος του κεφαλιού, το οποίο μπορεί να διεγείρει το κύριο νεύρο που εκδηλώνει τον πόνο της ημικρανίας.

Για να καταπραΰνετε τον πονεμένο αυχένα, προτείνει να τεντώνετε τον αυχένα και τους ώμους σας μερικές φορές την ημέρα. Αν θηλάζετε, βεβαιωθείτε ότι στηρίζεστε με πολλά μαξιλάρια και προσπαθήστε να κάνετε διαλείμματα από το να κοιτάτε το μωρό σας (ναι, είναι πολύ δύσκολο).

Η εφαρμογή θερμότητας στον αυχένα σας ή ένα ζεστό μπάνιο μπορεί επίσης να βοηθήσει. Και όταν έρχονται φίλοι ή συγγενείς για επίσκεψη, αφήστε τους να κρατήσουν το μωρό ώστε να κάνετε ένα διάλειμμα.

Μην παραλείπετε την αυτοφροντίδα

Η στέρηση ύπνου είναι μια κοινή αιτία ημικρανίας. Δυστυχώς, είναι δύσκολο να την αποφύγετε κατά τη διάρκεια αυτών των πρώτων εβδομάδων της ζωής του μωρού σας. Προσπαθήστε να κοιμάστε σε δίωρα διαστήματα, ώστε να μπορείτε να περάσετε έναν πλήρη κύκλο ύπνου και να ξυπνάτε με περισσότερη αποκατάσταση.

Με ένα νέο μωρό στο σπίτι, είναι εύκολο να επικεντρωθείτε τόσο πολύ σε αυτό που ξεχνάτε να φροντίσετε τον εαυτό σας. Δεν είναι εγωιστικό να σκέφτεστε τον εαυτό σας και τις ανάγκες σας. Δεν μπορείτε να είστε καλός γονιός αν δεν αισθάνεστε όσο καλύτερα μπορείτε.

Η διατήρηση συνηθειών στον τρόπο ζωής που υποστηρίζουν τη συνολική σας ευεξία όταν ζείτε με ημικρανία είναι ζωτικής σημασίας. Βεβαιωθείτε ότι πίνετε πολλά υγρά, ειδικά αν θηλάζετε. Είναι επίσης κρίσιμο να θυμάστε να τρώτε τακτικά, καθώς η παράλειψη γευμάτων αποτελεί για ορισμένους ανθρώπους έναυσμα ημικρανίας.