Παρότι νιώθετε ευγνωμοσύνη για την εγκυμοσύνη σας, ίσως μερικές φορές να μην μπορείτε να βρείτε τις λέξεις για να εκφράστετε τις σκέψεις σας. Μπορεί να νιώθετε νευρική, μόνη ή να μην είστε σίγουρη για το τι πρέπει να κάνετε στη συνέχεια. Υποσυνείδητα, μπορεί να χαρακτήριζετε το αρχικό σας άγχος και φόβο ως ορμόνες της εγκυμοσύνης.

Προσπαθήστε να κάνετε την απογραφή των σκέψεών σας χωρίς να προσπαθείτε να βρείτε λύσεις για όλα. Σε αυτό το στάδιο, είναι αρκετό απλώς να φροντίζετε τον εαυτό σας.

Διαβάστε επίσης: Τα 3 «μην» στην εγκυμοσύνη

Άλλωστε η ψυχική υγεία είναι μητρική υγεία.

Τα συναισθήματά σας είναι έγκυρα και φυσιολογικά

Καθώς αγκαλιάζετε την εγκυμοσύνη και τη μητρότητα ως σημαντικές αλλαγές στη ζωή – που μπορεί να είναι πολύ διαφορετικές για κάθε άτομο το πρώτο βήμα είναι να αναγνωρίσετε ότι τα συναισθήματά σας είναι αποδεκτά.

Μπορεί να αισθάνεστε:

  • φόβο ή θλίψη
  • μοναξιά
  • ανασφάλεια για το μέλλον
  • άγχος για την αλλαγή
  • πίεση για τη λήψη αποφάσεων

Το να μοιραστείτε αυτά τα συναισθήματα και τις σκέψεις με το σύστημα υποστήριξής σας μπορεί να κάνει τη διαφορά. Οι πιο κοντινοί σας άνθρωποι μπορούν να συμμετέχουν στη διαδικασία όσο πολύ ή όσο λίγο θέλετε εσείς.

Η προετοιμασία είναι δύναμη

Το σώμα μας είναι φτιαγμένο για να το κάνει αυτό. Οι γυναίκες περνούν την εγκυμοσύνη και τη μητρότητα εδώ και αιώνες. Ωστόσο, σήμερα έχουμε την ευκαιρία να προετοιμαστούμε καλύτερα, εκπαιδεύοντας τους εαυτούς μας.

Ακριβώς όπως διαλλέγουμε παλέτες χρωμάτων για το παιδικό δωμάτιο, μπορούμε να φροντίσουμε σκόπιμα τον εαυτό μας. Αν η προετοιμασία είναι το κλειδί, τότε μπορούμε να κάνουμε απογραφή των συναισθημάτων μας, των προσωπικών μας συνθηκών και των προτεραιοτήτων μας για να βρούμε πώς μοιάζει η ευεξία για εμάς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (και μετά).

Επιτρέψτε στον εαυτό σας να νιώσει περίφανη

«Θα χάσεις τον εαυτό σου», μπορεί να έχετε ακούσει. Ναι, θα αλλάξετε, αλλά επειδή προσθέτετε κάτι (έναν όμορφο μικροσκοπικό άνθρωπο) στη ζωή σας. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα είστε ο εαυτός σας. 

Τόσο πολύ η εγκυμοσύνη και η μητρότητα αποτιμάται κοιτάζοντας πίσω. Αλλά μπορείτε να νιώσετε περίφανη για τον εαυτό σας σήμερα. Ναι, ακόμα κι αν έχετε κλάψει στο γραφείο σας τέσσερις φορές την περασμένη εβδομάδα ή αν βρήκατε επιτέλους το τέλειο παντελόνι εγκυμοσύνης.

Το οφείλετε στον εαυτό σας να γιορτάσετε αυτό το ταξίδι. Γιατί ανεξάρτητα από τον ορισμό που δίνουμε στον όρο«δυνατή» η κάθε μαμά είναι δυνατή με το δικό της τρόπο. Και μια ευτυχισμένη μαμά είναι το καλύτερο δώρο για τον εαυτό σας και το παιδί σας.