Υπάρχουν κάποια πράγματα που ακούμε για την εγκυμοσύνη, όπως το ότι μια γυναίκα δεν πρέπει να οδηγεί ή να κάνει γυμναστική που αγγίζουν, το λιγότερο, τα όρια της κινδυνολογίας.

Υπάρχουν όμως και άλλα που πράγματι βλάπτουν , ιδιαίτερα κατά την περίοδο αυτή και, σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς, είναι απαγορευτικά. Ποια είναι 3 από αυτά;

 

 

Τα 3 «μην» της εγκυμοσύνης

 

 

 

#1 Μην καπνίζετε

Κάτι που λογικά θα ξέρετε ήδη. Το κάπνισμα ξεκάθαρα απαγορεύεται στην εγκυμοσύνη, ενεργητικό ή παθητικό. Στερεί οξυγόνο από το μωρό και προκαλεί αυξημένη πιθανότητα αποβολής, μείωση του τελικού βάρους γέννησης του μωρού και προωρότητα, με εξαιρετικά κακή επίδραση στη μελλοντική ανάπτυξη του παιδιού, καθώς και κίνδυνο για αιφνίδιο βρεφικό θάνατο.

 

 

 

#2 Μην πίνετε

Ούτε ένα ποτηράκι. Αν και η επίδραση του αλκοόλ στο μωρό κατά την κύηση αποτελεί ένα σχετικά καινούργιο πεδίο έρευνας, δεν υπάρχει αμφιβολία κατά τους επιστήμονες ότι ακόμα και η μικρή ποσότητα αλκοολούχων ποτών σε καθημερινή βάση, ιδιαίτερα στο πρώτο τρίμηνο της κύησης, κατά το οποίο συντελείται η οργανογένεση, είναι δυνατόν να του προξενήσει ζημιά. Σύμφωνα με πρόσφατα συμπεράσματα των επιστημόνων, ακόμα και λίγο αλκοόλ στη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να ενοχοποιηθεί για τη γέννηση λιποβαρούς παιδιού ή για την αύξηση του κινδύνου αποβολής. Το καθημερινό ποτηράκι κατά την κύηση φαίνεται, επίσης, ότι ευθύνεται και για υπερκινητικότητα αργότερα στο παιδί.

 

 

 

#3 Μην τρώτε για δύο

To ότι πρέπει να τρώτε για δύο είναι αναμφίβολα ένας βαθιά ριζωμένος μύθος. Βασίζεται στην πεποίθηση ότι για να αναπτυχθεί το έμβρυο χωρίς προβλήματα, η μητέρα πρέπει να τρώει διπλάσια ποσότητα. Είναι αλήθεια πως όσο προχωρά η εγκυμοσύνη, οι διατροφικές ανάγκες αυξάνονται, με αποτέλεσμα να αυξάνεται και η όρεξη. Αυτό συμβαίνει συνήθως από τον έκτο μήνα και μετά. Αυτό όμως καλώς ή κακώς δε σημαίνει ότι οι διατροφικές σας ανάγκες είναι οι διπλάσιες σε σχέση με τους μήνες πριν από αυτό το στάδιο.

Η παχυσαρκία στην εγκυμοσύνη μπορεί να οδηγήσει σε ποικίλα σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως:

  • Διαβήτη κύησης.
  • Προεκλαμψία (μια σοβαρή ασθένεια που επηρεάζει ολόκληρο το σώμα της γυναίκας και μπορεί να προκαλέσει νεφρική και ηπατική ανεπάρκεια).
  • Υπνική άπνοια (που αυξάνει τον κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης, προεκλαμψίας, εκλαμψίας και καρδιακών και πνευμονικών διαταραχών).

Είναι κατά κανόνα σημαντικό, όντας σε αυτό το στάδιο, να καταναλώνετε μια ποικιλία υγιεινών ποιοτικών τροφίμων και να παρέχετε στον οργανισμό σας όλα τα θρεπτικά συστατικά σε επαρκή ποσότητα, ειδικά φολικό οξύ, ιώδιο και σίδηρο.

 

 

 *Μην ξεχνάτε:

  • Να έχετε εμπιστοσύνη στον εαυτό σας, να μην είστε αυστηρή μαζί του και να ακούτε το ένστικτό σας.
  • Να ζητάτε βοήθεια όποτε νιώθετε πως την χρειάζεστε.
  • Να μην ακούτε «ιστορίες τρόμου»από συγγενείς και φίλους περί εγκυμοσύνης γιατί συχνά είναι υπερβολικές και μπορεί να σας προκαλέσουν περιττό άγχος.