Σα να μην ήταν αρκετή η ναυτία και άλλα δυσάρεστα συμπτώματα που βιώνουμε στην εγκυμοσύνη, συνήθως έχουμε και την κούραση να μας ταλαιπωρεί τόσο ψυχικά όσο και σωματικά. Αν και το αίσθημα της εξάντλησης σε αυτή τη φάση είναι φυσιολογικό, θα πρέπει πάντα να μιλάτε με το γιατρό σας για να είστε βέβαιη πως όλα προχωρούν όπως θα έπρεπε.

Ύστερα από αυτήν την απαραίτητη επικοινωνία, για να αισθάνεστε πιο ξεκούραστη, δοκιμάστε να:

Διαβάστε επίσης: Μην έχετε ενοχές αν ο χρόνος με τα παιδιά είναι πιο λίγος απ’ ό,τι θα θέλατε

#1 Κοιμάστε περισσότερο

Εντάξει, αυτό θα πείτε πως είναι το προφανές. Γνωρίζατε όμως πως η επιστήμη επιβεβαιώνει ότι ενώ όλοι οι ενήλικες πρέπει να κοιμόμαστε μεταξύ 7 και 9 ωρών κάθε βράδυ, οι γυναίκες στην εγκυμοσύνη θα πρέπει να προσθέτουν 1 με 2 ώρες επιπλέον σε αυτές;

Είναι σημαντικό γενικά να ακούτε το σώμα σας. Όταν είναι κουρασμένο, ξαπλώστε ακόμα και για 15 λεπτά.

#2 Κινείστε πιο πολύ

Η άσκηση είναι άλλος ένας πολύ καλός τρόπος για να καταπολεμήσετε την κόπωση της εγκυμοσύνης. Μόλις πάρετε το πράσινο φως από τον γιατρό σας, κάντε ό,τι σας ευχαριστεί και είναι φυσικά ασφαλές για εσάς. Οι ενδορφίνες που απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια της γυμναστικής μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση της ενέργειάς σας και να σας προσφέρουν επίσης μια ψυχολογική «ώθηση».

#3 Καταναλώνετε μικρά, συχνά γεύματα

Στοχεύστε στην ποικιλία στη διατροφή σας, σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας, στην καλή ενυδάτωση και στα μικρά και συχνά γεύματα έτσι ώστε να μην ξεμένετε από ενέργεια.

#4 Πείτε «όχι» στις περιττές εργασίες και «ναι» στη βοήθεια

Πολλοί από εμάς έχουμε συνηθίσει τόσο πολύ να πιέζουμε τον εαυτό μας που είναι σχεδόν αδύνατο να πατήσουμε «φρένο» όταν έρχεται κάτι μεγάλο, όπως η εγκυμοσύνη. Να θυμάστε πως η κατάσταση στην οποία βρίσκεστε αυτή τη στιγμή είναι ο ορισμός της παραγωγικότητας. Σας αξίζει να κοιμάστε και να κάθεστε, χωρίς ενοχές.

Είτε καταπολεμάτε την κόπωση της εγκυμοσύνης είτε τον πόνο στην πλάτη είτε οποιοδήποτε άλλο από τα κοινά συμπτώματα της εγκυμοσύνης, εστιάστε στον εαυτό σας και στην προετοιμασία σας να καλωσορίσετε το μωρό σας στον κόσμο. Υπάρχει λόγος που το σώμα σας σας ζητά να επιβραδύνετε. Δεν υπάρχει λοιπόν κανένας λόγος να μην πείτε «ναι» σε οποιαδήποτε προσφορά βοήθειας από τα αγαπημένα σας πρόσωπα.

+1 Εστιάστε στην αυτοφροντίδα

Εκτός από τις ορμονικές αλλαγές και τον διαταραγμένο ύπνο, παράγοντες του τρόπου ζωής όπως η κακή διατροφή και το υπερβολικό άγχος μπορούν επίσης να συμβάλουν στην κόπωση της εγκυμοσύνης. Η διασφάλιση ότι δίνετε προτεραιότητα στην αυτοφροντίδα, τη διατήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής, την τακτική σωματική δραστηριότητα και τη διαχείριση των επιπέδων του στρες μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση των συναισθημάτων εξάντλησης.