Αν η μαμά σας εξακολουθεί να είναι ο πρώτος άνθρωπος που θα πάρετε τηλέφωνο σε ώρα έκτακτης ανάγκης, η επιστήμη εξηγεί το λόγο πίσω από αυτό.

Οι σχέσεις μητέρας-κόρης είναι οι ισχυρότεροι από όλους τους δεσμούς γονέα-παιδιού όσον αφορά τους κοινούς τρόπους με τους οποίους οι εγκέφαλοί τους επεξεργάζονται τα συναισθήματα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Neuroscience.

Αυτό συμβαίνει επειδή, ενώ οι δεσμοί μεταξύ μητέρας και γιου, πατέρα και κόρης ή πατέρα και γιου μπορεί να βασίζονται σε στέρεα θεμέλια αγάπης, δεν είναι πάντα τόσο ισχυροί στον τομέα της ενσυναίσθησης.

Διαβάστε επίσης: 5 πράγματα που μια κόρη χρειάζεται από τον πατέρα της

Με βάση τα ευρήματα, η χημεία του εγκεφάλου είναι υπεύθυνη γι’ αυτό.

Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, το τμήμα του εγκεφάλου που ρυθμίζει τα συναισθήματα είναι πιο παρόμοιο μεταξύ μητέρας και κόρης από οποιοδήποτε άλλο διαγενεακό ζεύγος. Αυτό σημαίνει ότι η μαμά είναι πιο πιθανό να σας καταλάβει όταν αντιμετωπίζετε ένα πρόβλημα, επειδή μπορεί να φανταστεί τον εαυτό της στη θέση σας.

Ή θα μπορούσε να εξηγήσει όλες τις φορές που εσείς οι δύο έχετε έρθει σε σύγκρουση – οι ίδιοι πόλοι των μαγνητών απωθούνται μεταξύ τους, άλλωστε.

Μια άλλη έρευνα διαπίστωσε ότι ο δεσμός μεταξύ μαμάς και κόρης παραμένει ισχυρότερος από κάθε άλλο είδος διαγενεακής οικογενειακής σχέσης σε όλες τις αλλαγές της ζωής. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι περισσότερες έρευνες έχουν δείξει ότι οι μητέρες και οι κόρες επηρεάζουν η μία την άλλη -καλώς ή κακώς- με διαφορετικούς τρόπους από ό,τι άλλες σχέσεις.

Τώρα γνωρίζουμε ότι αυτός ο μοναδικός δεσμός είναι θέμα της καρδιάς όσο και του εγκεφάλου.

Ο ισχυρότερος ανθρώπινος δεσμός στην ιστορία

Οι μαμάδες που έχουν κόρες είναι κόρες των μαμάδων τους και παραμένουν έτσι, σε κύκλους ενωμένους με κύκλους, από την αρχή του χρόνου. Με άλλα λόγια, είμαστε μέρος μιας αδιάσπαστης αλυσίδας που ξεκινά από την αρχή της ανθρωπότητας.

.

.

Θα είμαστε πάντα κόρες για τις δικές μας μητέρες, όπως και τα κορίτσια μας θα είναι κόρες μας ακόμη και όταν γίνουν μαμάδες. Είναι πραγματικά πολύ όμορφος ο τρόπος με τον οποίο εμείς οι γυναίκες έχουμε τη δυνατότητα να παίζουμε δύο πολύ διαφορετικούς ρόλους ταυτόχρονα. Ίσως αυτό να είναι μέρος του γιατί η αγάπη μεταξύ κόρης και μητέρας είναι τόσο δυνατή.

Η σχέση μητέρας-κόρης είναι απολύτως καθοριστική για την αλλαγή. Όταν μια μητέρα και μια κόρη μαθαίνουν πώς να ακούν πραγματικά η μία την άλλη και να μπαίνουν η μία στη θέση της άλλης, αυτό σημαίνει ότι όταν η κόρη αποκτήσει κόρη, θα είναι διαφορετικά γι’ αυτήν. Και εκείνη για την επόμενη.

Απελευθερώνοντας τις μητέρες μας από τις προσδοκίες που θέτουμε σε αυτές να είναι τέλειες, είναι ένα δώρο για τις ίδιες και για εμάς, όχι μόνο για τη Γιορτή της Μητέρας.