Το μαγνήσιο είναι ένα μέταλλο που βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα και υπάρχει φυσικά στο σώμα. Είναι ένα από τα επτά μακρομεταλλικά στοιχεία που απαιτούνται για τη ζωή. Υποστηρίζει έως και 800 σωματικές και νοητικές διεργασίες και περισσότερες από 300 άλλες δραστηριότητες του ενζυμικού συστήματος.

Αυτό το μέταλλο υποστηρίζει ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα, ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση και συμβάλει στις υγιείς λειτουργίες των νεύρων, των οστών και των μυών. Παρόλο που το ανθρώπινο σώμα περιέχει σημαντική ποσότητα του ορυκτού μαγνησίου, πολλά άτομα δεν καταναλώνουν αρκετό από αυτό για να είναι υγιή.

Διαβάστε επίσης: Παιδιά: Ποια συστατικά δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή τους

Ο οργανισμός μας χρειάζεται μαγνήσιο για εκατοντάδες βιολογικές δραστηριότητες, οπότε μια ανεπάρκεια μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις. Είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για τα βρέφη, τα νήπια και τους εφήβους, επειδή εξαρτώνται από αυτές τις διαδικασίες για να αναπτυχθούν και να λειτουργήσουν κανονικά.

Τα οφέλη του μαγνησίου

1. Προωθεί τον ξεκούραστο ύπνο

Τα προβλήματα ύπνου μπορούν να επηρεάσουν άτομα κάθε ηλικίας, αλλά τα παιδιά είναι πιο πιθανό να τα έχουν. Πολλές μελέτες έχουν συνδέσει την έλλειψη μαγνησίου με την αϋπνία. Η αύξηση των επιπέδων μαγνησίου του παιδιού σας μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση και ρύθμιση του GABA, ενός νευροδιαβιβαστή που προάγει τον ύπνο.

2. Ενισχύει τα οστά και τα δόντια

Το μαγνήσιο λειτουργεί σαν οδηγός, κατευθύνοντας το ασβέστιο στα οστά. Το ασβέστιο και το μαγνήσιο συνεργάζονται για να υποστηρίξουν την οστική πυκνότητα και την ανάπτυξη. Χωρίς μαγνήσιο, το ασβέστιο δεν αφομοιώνεται αποτελεσματικά στα οστά. Και αν το επίπεδο του μαγνησίου πέσει πολύ, τα οστά θα υποβαθμιστούν.

3. Υποστηρίζει τις νευρολογικές λειτουργίες

Το μαγνήσιο είναι επίσης απαραίτητο για τη λειτουργία του εγκεφάλου. Οι έρευνες δείχνουν ότι ενθαρρύνει την ιδανική νευρική μετάδοση και προάγει τη νευροπροστασία.

Είναι καλά τεκμηριωμένο ότι το μαγνήσιο είναι σημαντικό για τη βέλτιστη νευρική μετάδοση και τον νευρομυϊκό συντονισμό. Ως εκ τούτου, μπορεί επίσης να προστατεύει από τη διεγερτοτοξικότητα, μια νευρολογική διαταραχή που οδηγεί σε τραυματισμό εγκεφαλικών κυττάρων και που ταλαιπωρεί τα παιδιά σε ορισμένα πλαίσια ασθενειών.

4. Βελτιώνει τη διάθεση και το άγχος

Τα παιδιά δεν έχουν ακόμη κατακτήσει την ικανότητα να ελέγχουν τα συναισθήματα και τη διάθεσή τους. Τα παιδιά που καταναλώνουν τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο έχουν λιγότερα συμπτώματα άγχους κατά τη διάρκεια έντονου στρες.

5. Αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας

Τα παιδιά ασχολούνται συνεχώς με διάφορες σωματικές δραστηριότητες, επομένως, απαιτούν συνεχή παροχή ενέργειας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Πολλές διεργασίες που εξαρτώνται από το μαγνήσιο είναι απαραίτητες για τον μεταβολισμό και την παραγωγή ενέργειας.

6. Ενισχύει τη σωματική απόδοση και τη λειτουργία των μυών

Το μαγνήσιο είναι ζωτικής σημασίας για τα παιδιά που επιδίδονται σε έντονη σωματική δραστηριότητα ή άσκηση. Υποστηρίζει τη λειτουργία των μυών, ρυθμίζει την παραγωγή ενέργειας και βοηθά στην ισορροπία των ηλεκτρολυτών.

Μελέτες δείχνουν ότι το επαρκές μαγνήσιο συμβάλλει στη βελτίωση της απόδοσης και στη μείωση του κινδύνου εξάντλησης και κόπωσης κατά τη διάρκεια της άσκησης. Τα παιδιά που έχουν επαρκή επίπεδα μαγνησίου έχουν καλύτερες αθλητικές επιδόσεις και μπορούν να ασκούνται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. 

7. Καταπολεμά τη φλεγμονή

Η χαμηλή πρόσληψη μαγνησίου σχετίζεται με υψηλότερα επίπεδα φλεγμονής σε άτομα όλων των ηλικιών, ένας σημαντικός παράγοντας γήρανσης και χρόνιων ασθενειών. Το μαγνήσιο είναι ένα βασικό θρεπτικό συστατικό που διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στην καταπολέμηση διαφόρων ασθενειών στα παιδιά που οδηγούνται από φλεγμονή.

Φυσικές τροφικές πηγές μαγνησίου για παιδιά

Σε γενικές γραμμές, συνιστάται στα παιδιά να λαμβάνουν μαγνήσιο από διατροφικές πηγές, όποτε είναι δυνατόν. Το μαγνήσιο μπορεί να βρεθεί σε μια ποικιλία φυσικών πηγών και τροφίμων πλούσιων σε μαγνήσιο, όπως:

  • Σιτηρά ολικής αλέσεως
  • Ξηροί καρποί
  • Σπόροι
  • Όσπρια
  • Φυλλώδη χόρτα
  • Αβοκάντο
  • Μπανάνες
  • Μαύρη σοκολάτα