Το παιχνίδι είναι απαραίτητο για τα μωρά και τη συνολική τους ανάπτυξη, τη μάθηση και την ευημερία. Μέσα από το παιχνίδι, ένα μωρό μαθαίνει για τον κόσμο γύρω του και πώς μπορεί να αλληλεπιδράσει μαζί του.

Οι νέες εμπειρίες παιχνιδιού βοηθούν επίσης τα μέρη του εγκεφάλου του μωρού να συνδεθούν και να αναπτυχθούν. Το παιχνίδι είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να μιλήσετε, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να βοηθήσει το νεογέννητο να μάθει για τις λέξεις και τη γλώσσα.

Και όσο περισσότερο παίζετε και μιλάτε μαζί, τόσο περισσότερες λέξεις ακούει το μωρό σας. Το να παίζετε μαζί βοηθάει εσάς και το μωρό σας να γνωριστείτε και μεταξύ σας. Αυτό συμβαίνει επειδή το παιχνίδι μπορεί να σας πει πολλά για την προσωπικότητα του μωρού σας.

Διαβάστε επίσης: Πότε μπορούν να αρχίσουν να πίνουν τα μωρά νερό;

Ακολουθούν μερικές σπουδαίες ιδέες για το πώς να παίξετε αποτελεσματικά με το μωρό σας.

Ιδέες παιχνιδιού

Αν και μπορεί να φαίνεται ότι τα μωρά είναι περιορισμένα σε ό,τι μπορούν και δεν μπορούν να κάνουν, πραγματικά τα πάντα μπορούν να είναι παιχνίδι για τα μωρά. Δεν πρέπει να νιώθουμε πίεση για να παίξουμε με τα μωρά μας «σωστά».

Μπορούμε να μειώσουμε την εσωτερική πίεση που νιώθουμε για να κάνουμε το παιχνίδι «τέλειο» και να χρησιμοποιήσουμε μερικές από αυτές τις ευεργετικές για την ανάπτυξη τεχνικές με τα μωρά μας:

  • Ακούστε μουσική, τραγουδήστε τραγούδια και χτυπήστε παλαμάκια στη μουσική. Τα νεογέννητα λατρεύουν τα παιδικά τραγουδάκια που περιλαμβάνουν την αφή.
  • Αφήστε τα να παίξουν με το φαγητό τους.
  • Κατεβείτε στο… πάτωμα και δειτε τα πράγματα από διαφορετική οπτική γωνία.
  • Διαβάστε μαζί. Ποτέ δεν είναι πολύ νωρίς για να ξεκινήσετε, αλλά θυμηθείτε να κρατάτε το βιβλίο κοντά σας – τα νεογέννητα μπορούν να δουν μόνο περίπου 20-30 εκατοστά μπροστά από τα μάτια τους.
  • Πηγαίνετε βόλτες με το καροτσάκι, ή περάστε λίγο χρόνο έξω.
  • Δώστε στο μωρό σας διαφορετικά πράγματα να κοιτάξει – έξω, μέσα, διαφορετικούς ανθρώπους ή διαφορετικά δωμάτια.
  • Πάρτε τα μαζί σας ενώ κάνετεε καθημερινές εργασίες και αφηγηθείτε τις ενέργειές σας.
  • Ο χρόνος στην κοιλίτσα του ενθαρρύνει το μωρό σας να κινείται και να κυλιέται και να εξασκείται στο να κρατάει ψηλά το κεφάλι του.
  • Συζητήστε, αγκαλιαστείτε, μετρήστε τα δάχτυλά σας… Τα απλά πράγματα είναι τα καλύτερα για τα νεογέννητα.
  • Κάντε γκριμάτσες, χαμογελάστε ή βγάλτε τη γλώσσα σας. Το μωρό σας λατρεύει να βλέπει τις εκφράσεις σας. Η αλλαγή της πάνας είναι μια εξαιρετική στιγμή για παιχνίδι πρόσωπο με πρόσωπο.
  • Δώστε στο μωρό σας διαφορετικά αντικείμενα για να τα ψηλαφίσει – τα μαλακά παιχνίδια, οι κουδουνίστρες ή τα υφασμάτινα βιβλία με σελίδες διαφορετικής υφής είναι διασκεδαστικά. Η αίσθηση διαφορετικών πραγμάτων βοηθά το μωρό σας να μάθει για τον κόσμο.
  • Μιλήστε ή κάντε ήχους με το μωρό σας και περιμένετε να ανταποκριθεί. Βεβαιωθείτε ότι βλέπει το πρόσωπό σας όταν μιλάτε. Αυτό δείχνει στο μωρό σας ότι οι συνομιλίες έχουν να κάνουν με το να ακούνε και να ανταποκρίνονται στα κοινωνικά συνθήματα. Μπορεί να εκπλαγείτε από το πόσα πολλά έχει να «πει» το μωρό σας.