Μία από τις ερωτήσεις που πολλοί γονείς με νεογέννητο μωράκι κάνουν είναι το πότε μπορούν να αρχίσουν να του προσφέρουν νερό. Κατά τους πρώτους έξι μήνες της ζωής τους, τα μωρά χρειάζονται μόνο μητρικό γάλα. Αυτό το γάλα περιέχει τα απαραίτητα υγρά και θρεπτικά συστατικά για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις και τις ανάγκες του κάθε μωρού.
Αν δώσουμε νερό σε ένα μωρό προτού ξεκινήσει η συμπληρωματική σίτιση, μπορεί να το υποσιτίσουμε, δηλαδή να του λείψουν θρεπτικά συστατικά.

 

Τι κάνουμε στο ζεστό καιρό;

 

 

Διαβάστε επίσης: Μωρό: Από τι εξαρτάται η εκμάθηση της γλώσσας;

 

Ακόμα και στην πολλή ζέστη, δεν χρειάζεται να προσφέρετε νερό είτε το μωρό σας τρέφεται αποκλειστικά με μητρικό γάλα είτε όχι. Μπορείτε απλά να θηλάζετε το μωρό πιο συχνά, ώστε να λαμβάνει όλα όσα χρειάζεται.

 

Πότε ξεκινά η συμπληρωματική σίτιση και άρα η πρόσληψη νερού;

 

Η συμπληρωματική σίτιση ξεκινά λίγο πολύ όταν το μωρό είναι έξι μηνών. Εάν το μωρό συνεχίσει να θηλάζει, μπορεί να μην θέλει να πιει νερό. Ωστόσο, καλό είναι να αρχίσετε να του το προσφέρετε για να το συνηθίσει. Αντίθετα, όταν τα μωρά που δεν θηλάζουν αρχίζουν να λαμβάνουν φαγητό, πίνουν λιγότερο γάλα. Έτσι, αυτά τα παιδιά πρέπει να πίνουν περισσότερο νερό.

 

Πόσο νερό χρειάζεται ένα μωρό;

 

Σε σύγκριση με τα παιδιά και τους ενήλικες, τα μωρά που θηλάζουν έχουν μεγαλύτερο ποσοστό σωματικού νερού ανά σωματικό βάρος. Το νερό αντιπροσωπεύει το 79% του σωματικού βάρους ενός νεογέννητου. Μέχρι την ηλικία του ενός έτους, το ποσό αυτό πέφτει σε περίπου 60%. Κατά τους πρώτους μήνες της ζωής τους, τα μωρά λαμβάνουν κατά μέσο όρο 0,78 λίτρα γάλακτος την ημέρα. Δεδομένου ότι περίπου το 87% του ανθρώπινου γάλακτος είναι νερό, η επαρκής πρόσληψη νερού έχει υπολογιστεί στα 7 λίτρα την ημέρα. Κατά τους δεύτερους έξι μήνες της ζωής τους, τα μωρά πρέπει να πίνουν 0,8 λίτρα νερό την ημέρα.

Για μεγαλύτερες ηλικίες, γενικά, οι διαφορές στο νερό του σώματος μεταξύ παιδιών, εφήβων και ενηλίκων είναι μικρές. Ενώ το σωματικό νερό αντιπροσωπεύει το 60-74% του σωματικού βάρους για παιδιά ηλικίας 1 έτους, αποτελεί το 60% σε παιδιά ηλικίας ενός και δύο ετών.

 

Πώς να προσφέρετε το νερό στα μωρά

Όπως είπαμε, από τον έκτο μήνα και μετά και αν το μωρό τρώει πλέον κάποιες τροφές, τότε μπορούμε να αρχίσουμε να του προσφέρουμε νερό αφού πιει γάλα. Αν του προσφέρουμε νερό πριν πιει γάλα ή φαγητό, μπορεί να μην θέλει να το πιει. Τέλος, δεν συνιστάται να προσφέρετε στα μωρά νερό απευθείας από το μπιμπερό, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει λοιμώξεις και διάρροια. Χρησιμοποιήστε λοιπόν καλύτερα ένα πλαστικό ποτηράκι.