Τα παιδιά δεν συμπεριφέρονται άσχημα για αρνητική προσοχή ή για να πάρουν κάτι που θέλουν. Δεν έχουν πρόθεση να σας δυσκολέψουν. Απλώς δεν έχουν αναπτύξει τα συναισθηματικά εργαλεία για να αντιμετωπίσουν την απογοήτευση.

Δεν έχουν ακόμη δημιουργήσει το κύκλωμα της αυτορρύθμισης. Η ικανότητα να αποδέχονται την απογοήτευση και το απρόβλεπτο και να συζητούν με τον εαυτό τους, αυτή είναι μια πολύ μακρά αναπτυξιακή διαδικασία που τα περισσότερα παιδιά δεν έχουν μέχρι να μεγαλώσουν.

Ο ρόλος σας ως γονείς είναι χτίζετε την αυτορρύθμιση μέσα από σχέσεις ασφάλειας και εμπιστοσύνης. Αναγνωρίστε το πώς αισθάνονται και επικυρώστε αυτή την απογοήτευση.

Διαβάστε επίσης: Γονείς: Τι σημαίνει να είστε παρόντες για το παιδί

Είναι σημαντικό να μην θυμώνετε και να μην κατηγορείτε το παιδί ή να του αποδίδετε ένα κίνητρο που είναι αρνητικό σε μια πολύ φυσιολογική διαδικασία. Το να του φωνάξετε ή να του επιβάλλετε μια τιμωρία απαξιώνει τα συναισθήματά του.

Πώς καλλιεργούμε την ανθεκτικότητα, σύμφωνα με την επιστήμη

Το να προσεγγίζετε το ξέσπασμα του παιδιού σας με ενσυναίσθηση αντί για κριτική μπορεί να επηρεάσει τη χημεία του εγκεφάλου του με θετικό τρόπο. Όταν η απογοήτευση παρακολουθείται με συμπόνια, μειώνεται η αντίδραση του εγκεφάλου και του σώματος του παιδιού στο στρες.

Η στοργική παρουσία ενός ενήλικα αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα και ο εγκέφαλος του παιδιού αντιδρά υπό πίεση. Μειώνει τις ορμόνες του στρες. Αλλά πώς αυτό συμβάλλει στην ανάπτυξη ενός ανθεκτικού παιδιού;

Όταν επιτρέπετε σε ένα παιδί να βρει μόνο του πώς να χειριστεί δυσάρεστα συναισθήματα, αυξάνετε την ικανότητά του να είναι ευέλικτο. Αν δεν το αφήσετε να διαχειριστεί τις δύσκολες στιγμές δεν θα αναπτύξει ανθεκτικότητα.

Το παιδί χρειάζεται την ικανότητα να προσαρμόζεται μέσα από τις αλλαγές και τα απρόοπτα. Αυτά μπορεί να είναι οτιδήποτε, από το να μάθει ότι πρέπει να φύγεις από το πάρκο μέχρι το να πάρει το λάθος χρώμα ποτηριού. Κάθε στιγμή της ημέρας είναι μια ευκαιρία για ευελιξία.

Μέσω αυτού του είδους της ευέλικτης και ανταποκρινόμενης γονικής μέριμνας, συμβάλετε στην  πρόληψη μελλοντικών προκλήσεων ψυχικής υγείας για το παιδί. Ταυτόχρονα, προάγετε καλύτερες σχέσεις και υψηλότερου επιπέδου ευημερία μεγαλώνοντας.