Είναι εύκολο να θεωρούμε τα οστά μας δεδομένα. Εξάλλου, κάνουν όλη τη δουλειά τους στο παρασκήνιο. Αλλά όταν ένα κόκαλο σπάει, είναι μεγάλη υπόθεση. Τα οστά χρειάζονται χρόνο για να επουλωθούν, ακόμη και για τα παιδιά.

Χτίζουμε σχεδόν όλη την οστική μας πυκνότητα όταν είμαστε παιδιά και έφηβοι. Οι άνθρωποι έχουν ως επί το πλείστον τελειώσει την οικοδόμηση των οστών γύρω στην ηλικία των 20 ετών.

Ως ενήλικες, εξακολουθούμε να αντικαθιστούμε τα παλιά οστά με νέα, αλλά πιο αργά. Με την πάροδο του χρόνου και τη φθορά γίνονται όλο και πιο αδύναμα.

Διαβάστε επίσης: Διατροφή: Ξεκλειδώνοντας τα οφέλη του μαγνησίου για τα παιδιά

Τα παιδιά με γερά οστά έχουν περισσότερες πιθανότητες να αποφύγουν την αδυναμία των οστών αργότερα στη ζωή τους. Οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν φροντίζοντας τα παιδιά να λαμβάνουν τα 3 βασικά συστατικά για υγιή οστά: ασβέστιο, βιταμίνη D και άσκηση.

Το ασβέστιο και η βιταμίνη D πάνε χέρι-χέρι

Το ασβέστιο είναι ένα μέταλλο που είναι γνωστό για την οικοδόμηση υγιών οστών. Βρίσκεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα, στα φασόλια, σε ορισμένους ξηρούς καρπούς και σπόρους και στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Προστίθεται επίσης συχνά σε τρόφιμα όπως ο χυμός πορτοκαλιού ή τα δημητριακά.

Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να τρώνε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο. Εάν το παιδί σας τρώει γαλακτοκομικά προϊόντα, ο γιατρός ή ο διαιτολόγος σας μπορεί να σας πει πόση ποσότητα αντιστοιχεί στην ηλικία του.

Γενικά, τα μικρότερα παιδιά μπορεί να χρειάζονται 2-3 μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων χαμηλών λιπαρών κάθε μέρα. Ενώ τα μεγαλύτερα παιδιά μπορεί να χρειάζονται 4 μερίδες.

Πολλοί άνθρωποι γνωρίζουν ότι το ασβέστιο και η βιταμίνη D είναι ζωτικής σημασίας για την οικοδόμηση υγιών οστών. Όμως πόσοι γνωρίζουν όλοι ότι το ασβέστιο μπορεί να απορροφηθεί μόνο όταν υπάρχει βιταμίνη D; Η βιταμίνη D είναι μερικές φορές παρεξηγημένη και υποτιμημένη, ειδικά όταν λειτουργεί ως σιωπηλός συνεργάτης με το ασβέστιο.

Το καλοκαίρι πλησιάζει και θα υπάρξουν πολλές ευκαιρίες για τα παιδιά να βγουν στον ήλιο, να τρώνε περισσότερα γεύματα στο σπίτι. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D, είναι ο σολομός ή ο τόνος και αλλα λιπαρά ψάρια, το εμπλουτισμένο γάλα, γιαούρτι και δημητριακά και τα αυγά.

Όταν εκτίθεται στο άμεσο ηλιακό φως, το δέρμα παράγει μια εκδοχή της βιταμίνης D που θα καταλήξει σε μια ενεργή μορφή που κυκλοφορεί στην κυκλοφορία του αίματος. Η ποσότητα που παράγεται εξαρτάται από την ώρα της ημέρας, την εποχή, το πόσο εκτίθεται το δέρμα και τον χρωματισμό του δέρματος του ατόμου.

Ωστόσο, η προστασία από τον ήλιο είναι απαραίτητη για την προστασία του δέρματος του παιδιού από τα ηλιακά εγκαύματα και τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος.

Ενθαρρύνετε τα παιδιά να ασκούνται

Είναι σημαντικό να ενθαρρύνετε τα παιδιά να γυμνάζονται τακτικά, αφού οι μυς γίνονται γίνονται πιο δυνατοί όσο περισσότερο τους χρησιμοποιούμε, πράγμα που ισχύει και για τα κόκαλα. Δραστηριότητες όπως το περπάτημα, το τρέξιμο, τα άλματα και η αναρρίχηση θεωρούνται καλές για την διαμόρφωση υγιών οστών.

Δραστηριότητες όπως το κολύμπι από την άλλη, ιδανικό της εποχής, δεν δημιουργούν πίεση από το βάρος, είναι ιδανικό για τη γενική υγεία του σώματος. Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας είναι ενεργητικό και ότι γυμνάζεται για τουλάχιστον μία ώρα την ημέρα.