Πολλοί γονείς τείνουν να ανησυχούν και να έχουν απορίες σε σχέση με το θέμα αλλεργίες στα παιδιά. Άλλωστε, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής και στο περιβάλλον έχουν αυξήσει σημαντικά κοινές αλλεργικές αντιδράσεις. Τι εννοούμε όμως ακριβώς με τον όρο αλλεργίες;

Η αλλεργία είναι μια υπερβολική και μη φυσιολογική απόκριση του σώματος όταν έρχεται σε άμεση επαφή με ένα αλλεργιογόνο παράγοντα που προέρχεται από το περιβάλλον, όπως η μούχλα, η γύρη, τα ακάρεα σκόνης, το τρίχωμα ζώων κτλ. Ως εκ τούτου, τα έγκαιρα μέτρα περιβαλλοντικού και διατροφικού ελέγχου μπορούν να μειώσουν την ευαισθησία και να συμβάλλουν στον εντοπισμό και στη σωστή διαχείριση των συμπτωμάτων.

 

Διαβάστε επίσης: Παιδιά: Μπορούν κι αυτά να πάθουν burnout

 

 

 

Ποια είναι τα πιο κοινά συμπτώματα των ήπιων αλλεργιών;

Συχνές κλινικές εκδηλώσεις των αλλεργιών είναι υδαρή, κόκκινα, οιδηματώδη μάτια ή η φαγούρα στα μάτια, συμπτώματα τα οποία συνήθως επιμένουν για περισσότερο από μία εβδομάδα. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, η αλλεργική ρινίτιδα (καταρροή ή φαγούρα στο λαιμό) είναι οι πιο κοινές εκδηλώσεις των αλλεργιών.

 

Τροφικές αλλεργίες

Οι τροφικές αλλεργικές αντιδράσεις χωρίζονται σε δύο γενικές κατηγορίες:

  • Τροφική αλλεργία: Οι τροφές στις οποίες είναι αλλεργικό το παιδί εξαρτώνται από τη γενετική προδιάθεση και τον χρόνο έκθεσης σε αυτές.
  • Τροφική δυσανεξία: Αυτό οφείλεται στη δυσκολία στην πέψη των υδατανθράκων, ιδιαίτερα στη λακτόζη. Επομένως, τα συμπτώματα συνδέονται με το γαστρεντερικό σωλήνα (κολικοί, φούσκωμα και διάρροια).

Γενικά, οι περισσότερες τροφικές αλλεργίες αφορούν μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες 7 τροφές: Γάλα, αυγά, ξηροί καρποί, ψάρια, οστρακοειδή, σόγια και σιτάρι.

 

Ποιες σοβαρές επιπλοκές μπορεί να υπάρξουν;

Η αναφυλαξία είναι η πιο σοβαρή και επικίνδυνη για τη ζωή του ασθενή μορφή αλλεργικής αντίδρασης η οποία αν δεν αναγνωρισθεί και αντιμετωπισθεί έγκαιρα και αποτελεσματικά μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο. Τα τροφικά αλλεργιογόνα, τα φάρμακα, τα τσιμπήματα από έντομα και η έκθεση σε φυσικό λάστιχο αποτελούν τα συχνότερα αίτια αναφυλαξίας.

Συνήθως εκδηλώνεται μέσα σε λίγα λεπτά από την έκθεση στο υπεύθυνο αλλεργιογόνο με συμπτώματα από διάφορα συστήματα του οργανισμού, ενώ μερικές φορές παρουσιάζει διφασική πορεία με τα συμπτώματα να επανεμφανίζονται σε λίγες ώρες.

Τα συχνότερα συμπτώματα και σημεία που μπορεί να παρουσιάσει ο ασθενής με αναφυλαξία από τα διάφορα συστήματα είναι:

  • Δέρμα: διάχυτη ερυθρότητα, φαγούρα, κνησμό, κνίδωση, αγγειοοίδημα
  • Αναπνευστικό: ρινική καταρροή, βήχα, βράχνιασμα φωνής, δυσκολία στην αναπνοή
  • Γαστρεντερικό: κοιλιακό άλγος, ναυτία, έμετος, διάρροια
  • Κυκλοφορικό: ταχυκαρδία, πτώση πίεσης, τάση λιποθυμίας, απώλεια αισθήσεων

 

 

Υπάρχει διαθέσιμη θεραπεία;

Η αντιμετώπιση των συμπτωμάτων μπορεί να απαιτεί αντιισταμινικά ή άλλα φάρμακα. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η μόνη θεραπεία που μπορεί να τροποποιήσει τη φυσική και εξελικτική διαδικασία είναι ο εμβολιασμός ή η ανοσοθεραπεία.

 

 

Μπορούν οι αλλεργίες να προληφθούν;

Ανάλογα με το αλλεργιογόνο πρέπει να λαμβάνονται και τα κατάλληλα μέτρα αποφυγής. Έτσι, για παράδειγμα για ένα παιδί με αλλεργική ρινίτιδα ή άσθμα και ευαισθησία στα ακάρεα της σκόνης, τα βασικά μέτρα αποφυγής περιλαμβάνουν χρήση ειδικών καλυμμάτων για το στρώμα και το μαξιλάρι, πλύσιμο κλινοσκεπασμάτων σε καυτό νερό (60 οC) και αλλαγή τους τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, αποφυγή χνουδωτών παιχνιδιών και χαλιών και καλό αερισμό του παιδικού υπνοδωματίου.

Σε κάθε περίπτωση, οι γονείς πρέπει να ενημερωθούν από το γιατρό τους για το είδος της αλλεργίας του παιδιού, τι την προκαλεί, με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται, ποια η φυσική της πορεία και ποια τα αναγκαία μέτρα για καλύτερη αποφυγή των υπεύθυνων αλλεργιογόνων.