Η αύξηση της παχυσαρκίας στις ΗΠΑ και παγκοσμίως έχει δώσει στους υδατάνθρακες κακή φήμη. Ωστόσο, παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και την εξέλιξη του παιδιού σας. στη σωστή ποσότητα και αναλογία.

Οι υδατάνθρακες είναι ένα μακροθρεπτικό συστατικό, ένα από τα τρία κύρια είδη τροφίμων που περιλαμβάνουν επίσης τα λίπη και τις πρωτεΐνες.

Διαβάστε επίσης: Παιδιά: Ποια συστατικά δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή τους

Οι υδατάνθρακες ή εμφανίζονται σε τρεις μορφές: άμυλα, σάκχαρα και φυτικές ίνες.

Τύποι υδατανθράκων

Σάκχαρα

Τα σάκχαρα είναι ο απλούστερος τύπος υδατανθράκων. Δύο κοινά απλά σάκχαρα στη διατροφή ενός παιδιού περιλαμβάνουν τη φρουκτόζη και τη γλυκόζη. Η φρουκτόζη βρίσκεται συνήθως στα φρούτα και σε ορισμένα λαχανικά, ενώ η γλυκόζη βρίσκεται σε τρόφιμα όπως το μέλι, οι χουρμάδες και τα βερίκοκα.

Άμυλα

Αυτά σχηματίζονται από μακριές αλυσίδες γλυκόζης που ονομάζονται σύνθετοι υδατάνθρακες. Tο ρύζι, το σιτάρι και ορισμένα λαχανικά, τα φασόλια και ο αρακάς είναι καλά παραδείγματα τροφίμων που περιέχουν άμυλο.

Φυτικές ίνες

Επίσης ένας σύνθετος υδατάνθρακας, οι φυτικές ίνες δεν μπορούν να διασπαστούν στο γαστρεντερικό σωλήνα και αντίθετα περνούν άπεπτες. Έχουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας του παχέος εντέρου.

Πέψη και απορρόφηση υδατανθράκων

Τα απλά σάκχαρα, όπως η φρουκτόζη και η γλυκόζη, απορροφώνται απευθείας μέσω των κυττάρων που επενδύουν το λεπτό έντερο.

Τα πιο σύνθετα σάκχαρα, όπως η σακχαρόζη και η λακτόζη διασπώνται στα επιμέρους συστατικά τους από ένζυμα που υπάρχουν στις επενδύσεις του λεπτού εντέρου. Για παράδειγμα, η λακτόζη διασπάται από το ένζυμο λακτάση σε γλυκόζη και γαλακτόζη.

Οι σύνθετοι υδατάνθρακες, όπως το άμυλο, πέπτονται από ένζυμα που υπάρχουν στο σάλιο, στη συνέχεια από ένζυμα που εκκρίνει το πάγκρεας και στη συνέχεια πάλι από τα ένζυμα που υπάρχουν στην επένδυση του λεπτού εντέρου, πριν μετατραπούν σε γλυκόζη, η οποία στη συνέχεια απορροφάται άμεσα.

Το μαγείρεμα διευκολύνει ακόμη περισσότερο τη διαδικασία της πέψης, καθώς διασπά το άμυλο σε ελαφρώς μικρότερα συστατικά.

Ο ρόλος των υδατανθράκων στο σώμα μας

Όπως αναφέρθηκε, μόνο τα απλά σάκχαρα απορροφώνται από το λεπτό έντερο. Τα περισσότερα από τα απορροφούμενα απλά σάκχαρα είναι με τη μορφή γλυκόζης ή φρουκτόζης.

Στο σώμα, η γλυκόζη χρησιμοποιείται για την κάλυψη των άμεσων ενεργειακών αναγκών του οργανισμού. Μέρος της γλυκόζης αποθηκεύεται ως γλυκογόνο στο ήπαρ και τους μυς για να χρησιμεύσει ως πηγή γλυκόζης για τον οργανισμό μεταξύ των γευμάτων. Πέραν αυτού, η γλυκόζη μετατρέπεται σε λίπος και αποθηκεύεται.

Αυτό σημαίνει ότι αν η διατροφή του παιδιού σας περιλαμβάνει μεγάλες ποσότητες απλών σακχάρων, όπως από χυμούς και ζαχαρούχα ποτά, ένα μεγαλύτερο ποσοστό της απορροφούμενης ζάχαρης θα μετατραπεί σε λίπος.

Η ιδανική ποσότητα υδατανθράκων στη διατροφή του παιδιού

Γενικά, οι υδατάνθρακες πρέπει να αποτελούν το 50% έως 55% των θερμιδικών αναγκών ενός παιδιού, αλλά το εύρος αυτό μπορεί να επεκταθεί στο 65%, ανάλογα με την ηλικία του παιδιού. Οι έφηβοι, οι οποίοι είναι συνήθως πιο δραστήριοι, έχουν υψηλότερες θερμιδικές απαιτήσεις και επομένως μπορούν να τρώνε περισσότερους υδατάνθρακες και να παραμένουν υγιείς.

Σε γενικές γραμμές, η πρόσληψη υδατανθράκων από το παιδί σας θα πρέπει να είναι ισορροπημένη με σύνθετους υδατάνθρακες, συμπεριλαμβανομένων τροφίμων με καλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.