Τα παιδιά μας μπορεί να τσακώνονται κάθε βράδυ, να μην θέλουν να φάνε το φαγητό τους, να βουρτσίσουν τα δόντια τους ή να ξυπνήσουν και να φορέσουν τα ρούχα τους, να αντιδρούν στιγμές στιγμές στα πάντα. Όταν όμως τα φυλάει η θεία και ο θείος, ξαφνικά τα ίδια παιδιά μπορεί να είναι… αγγελούδια. Γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό;

 

 

«Γιατί με εμένα συμπεριφέρεται άσχημα; Κάνω κάτι λάθος»;

Η παραπάνω είναι μια τυπική συμπεριφορά των μικρών παιδιών, που μαθαίνουν σταδιακά να ελέγχουν και να εκφράζουν τα συναισθήματά τους. Τον γονέα τον βλέπουν ως ένα ασφαλές μέρος και προσπαθούν να είναι ο εαυτός τους, γι’ αυτό είναι σημαντικά άλλωστε και τα όρια.

 

 

Διαβάστε επίσης: Οικογένεια: Πώς να «συνδεθείτε» όταν αποσυνδέεστε από τις οθόνες

 

 

Τελικά όμως τα παιδιά συμπεριφέρονται χειρότερα συγκεκριμένα με τη μαμά τους;

Σύμφωνα με έρευνα, τα παιδιά από 8 μηνών και πάνω που έπαιζαν χαρούμενα, όταν είδαν τη μητέρα τους να μπαίνει στο δωμάτιο, είχαν 99,9% περισσότερες πιθανότητες να αρχίσουν να κλαίνε και να απαιτούν άμεση προσοχή. Σύμφωνα λοιπόν με τα συνολικά ευρήματα της εν λόγω έρευνας, ένα παιδί μπορεί να συμπεριφέρεται έως και 800% χειρότερα εάν είναι παρούσα η μαμά του, και όλα αυτά χάρη στις φερομόνες. Oι φερομόνες είναι χημικές ουσίες, αόρατες στο γυμνό μάτι, που εντοπίζονται στο δέρμα και τις τρίχες. Eπίσης, συγκεντρώνονται στον ιδρώτα και στα ούρα.

Κάποιοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα παιδιά μυρίζουν τις φερομόνες της μητέρας τους και τροποποιούν τη συμπεριφορά τους επειδή νιώθουν προστατευμένα και ασφαλή. Άλλωστε, οι μητέρες είναι εκείνες που κατά κύριο λόγο περνούν περισσότερο χρόνο με το παιδί, λένε πιο συχνά «ναι» και είναι για κάθε παιδί το ασφαλές λιμάνι…

 

 

 

Τα παιδιά νιώθουν αυτοπεποίθηση όταν η μαμά είναι εκεί

Η βαθιά σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ μητέρας παιδιού κάνει τα παιδιά να χαλαρώνουν και να απελευθερώνουν πιο εύκολα και πιο «αφιλτράριστα» τα συναισθήματά τους.

Άλλος ένας λόγος που τα παιδιά είναι πιο άτακτα όντας με τη μαμά τους είναι πως κατά κάποιο τρόπο, έτσι διεκδικούν την προσοχή της. Ορισμένες κακές συμπεριφορές όπως το επίμονο κλάμα ή μια κλωτσιά δεν είναι τίποτα άλλο από ένα «ξύπνημα» για να σας υπενθυμίσουν πως χρειάζονται όλη τη στοργή και την προσοχή που μπορείτε να τους δώσετε, ακόμα κι όταν τους δίνετε ήδη… πολλά.

 

 

Τι αναζητούν συχνά τα παιδιά από τη μαμά και τι από τον μπαμπά

Τα παιδιά αναζητούν παρηγοριά από τη μαμά και πάντα την αναζητούν γιατί σε εκείνη βρίσκουν την αγκαλιά όταν έχουν έναν εφιάλτη, το φιλί όταν έχουν πέσει ή εκείνα τα λόγια ενθάρρυνσης όταν δεν έχουν καταφέρει εκείνο που επιθυμούν. Οι μητέρες, γενικά, είναι η προστασία που τα παιδιά συνδέουν έμφυτα με την επιβίωση.

Στους  μπαμπάδες συνήθως τα παιδιά αναζητούν άλλα πράγματα, όπως: διασκέδαση, εξερεύνηση, παιχνίδια, εμπειρίες και συμβουλές.