Το να σχεδιάζετε ένα παιδικό δωμάτιο είναι αναμφίβολα συναρπαστικό, είναι διασκεδαστικό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χρώματα που δεν θα τολμούσατε ποτέ να χρησιμοποιήσετε αλλού στο σπίτι σας, και μπορείτε να προσθέσετε ταπετσαρίες, αυτοκόλλητα και μοτίβα.

Είναι μια ευκαιρία για εσάς να σκεφτείτε όπως το παιδί σας και να σχεδιάσετε ένα δωμάτιο που θα λατρέψει. Αλλά με όλη αυτή την ελευθερία έρχονται πολλές ευκαιρίες για να πάρετε λάθος αποφάσεις. Και αυτό γίνεται ακόμα πιο δύσκολο όταν έχετε να κάνετε με περιορισμένα τετραγωνικά μέτρα.

Διαβάστε επίσης: Παιδικό υπνοδωμάτιο: Πώς θα πετύχουμε την ισορροπία

Προκειμένου λοιπόν να σχεδιάσετε ένα δωμάτιο για το παιδί σας που να λειτουργεί για εκείνο, να λειτουργεί για εσάς, να φαίνεται όμορφο και να έχει «διάρκεια ζωής», δείτε ποια λάθη πρέπει να προσπαθήσετε να αποφύγετε:

1. Προφανές και δεσμευτικό θέμα

Είναι σημαντικό να ενσωματώσετε αντικείμενα στο χώρο ενός παιδιού, ώστε να νιώθει ότι εκπροσωπούνται τα ενδιαφέροντά του, αλλά είναι εξίσου σημαντικό να θυμάστε ότι αυτά τα ενδιαφέροντα μπορεί να αλλάξουν γρήγορα.

Έχοντας αυτό κατά νου, επιλέξτε θεμελιώδη στοιχεία σχεδιασμού που θα προσαρμόζονται εύκολα στις αλλαγές της διακόσμησης.

Για παράδειγμα, επιλέξτε ένα βασικό πάπλωμα σε ένα μονόχρωμο χρώμα που θα ταιριάζει με σεντόνια που θα είναι διακοσμημένα με ουράνια τόξα, δεινόσαυρους, χαρακτήρες από το αγαπημένο του παιχνίδι ή ό,τι άλλο συμβαίνει να του αρέσει τελευταία.

2. Έπιπλα που δεν έχουν αντοχή στο χρόνο

Ακριβώς όπως και με τη διακόσμηση, δεν θέλετε να επενδύσετε σε κομμάτια που θα πρέπει να αλλάξετε σε λίγα χρόνια. Είναι σημαντικό να είστε προετοιμασμένοι για αλλαγές σε 2-3 χρόνια καθώς το παιδί μεγαλώνει.

Οπότε είναι πάντα καλή ιδέα να προσπαθείτε να επιλέγετε κομμάτια με τα οποία θα μπορούν να μεγαλώσουν μαζί με το παιδί.

Με τις καρέκλες και τις ταπετσαρίες, ένα λάθος που γίνεται συχνά είναι η επιλογή υφασμάτων που δεν είναι ανθεκτικά. Προσπαθήστε να χρησιμοποιήσετε ένα ύφασμα για εξωτερικούς χώρους ή κάτι που δεν αφήνει λεκέδες και καθαρίζεται εύκολα.

Έχετε το νου σας μερικά χρόνια μπροστά όταν πρόκειται για τις ανάγκες δραστηριότητας και αποθήκευσης. Τα παιδιά αλλάζουν και πληθαίνουν πολύ πιο γρήγορα από όσο φαντάζεστε.

3. Δεν ενσωματώνετε αποθηκευτικό χώρο

Τα εντοιχισμένα έπιπλα είναι πάντα μια πολύ καλή ιδέα για ένα παιδικό υπνοδωμάτιο, καθώς μεγιστοποιούν τον διαθέσιμο χώρο, χρησιμοποιώντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους δύσκολους χώρους των δωματίων στον κάθετο άξονα.

Σκεφτείτε την κατασκευή πολυλειτουργικών ραφιών για να αποθηκεύσετε βιβλία ή να εκθέσετε τα αγαπημένα παιχνίδια και τις αναμνήσεις του μικρού σας σε μια εσοχή. Πόρτες μπορούν να συμπεριληφθούν στο κάτω μέρος για να κρύβουν άλλα παιχνίδια και αντικείμενα που δεν χρειάζεται να εκτείθενται.

‘Οι εντοιχιζόμενες ντουλάπες μπορούν επίσης να αξιοποιήσουν στο έπακρο δύσκολους χώρους, όπως κεκλιμένες οροφές ή γωνιακούς τοίχους, παρέχοντας αποθηκευτικό χώρο για ρούχα και άλλα αντικείμενα.

Θα μπορούσατε ακόμη και να κρύψετε έναν χώρο γραφείου πίσω από μια πόρτα ντουλαπιού, κάτι που το παιδί σας μπορεί να μην χρειάζεται τώρα, αλλά θα το χρειαστεί για να μελετήσει καθώς μεγαλώνει.

Έτσι θα μπορέσετε να διατηρήσετε τα πάντα οργανωμένα και να αφήσετε τον υπόλοιπο χώρο του δαπέδου για το κρεβάτι με χώρο για χαλάρωση και παιχνίδι.

4. Στριμώχνετε πολλά μικρά έπιπλα

Σε ένα μικρό παιδικό υπνοδωμάτιο, η πρώτη σκέψη είναι να επιλέξετε μικρότερα έπιπλα. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να χωρέσετε περισσότερα, σωστά; Λοιπόν, στην πραγματικότητα, το να στριμώξετε ένα μικρό δωμάτιο με μικρά έπιπλα μπορεί στην πραγματικότητα να είναι λάθος.

Μπορεί να κάνει το δωμάτιο να μοιάζει ακατάστατο και επομένως μικρότερο. Μείνετε στην προσέγγιση «το λιγότερο είναι περισσότερο». Μια καλή ιδέα είναι να χρησιμοποιείτε κομμάτια με διπλές λειτουργίες όπως ένα κρεβάτι με ενσωματωμένο αποθηκευτικό χώρο.

5. Βάζετε την αισθητική πάνω από την πρακτικότητα

Συχνά επιλέγουμε αντικείμενα για την αισθητική τους και όχι για την πρακτικότητά τους. Επιλέξτε υλικά, λευκά είδη και χαλιά που είναι ανθεκτικά και μπορούν εύκολα να καθαριστούν, να συντηρηθούν και να επισκευαστούν, ώστε να μην χρειάζεται να αντικαθιστάτε τα πράγματα τακτικά.

Οι αποστάσεις και η διάταξη είναι άλλα στοιχεία που συχνά πάνε στραβά. Είναι σημαντικό να βελτιστοποιήσετε τον χώρο στο παιδικό υπνοδωμάτιο, ώστε να έχουν άφθονο χώρο για να παίξουν και να είναι δημιουργικά, γι’ αυτό αποφύγετε τα βαριά και ογκώδη έπιπλα.