Οι έφηβοι κατά κανόνα αναζητούν τη δική τους ταυτότητα, πέρα από το οικείο τους περιβάλλον. Σε αυτήν την αναζήτηση είναι σύνηθες να καταφεύγουν σε συμπεριφορές που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία τους, από τις οποίες μάλιστα αντλούν ενθουσιασμό.

Γνωρίζουμε ότι η τάση για επικίνδυνες συμπεριφορές είναι αναμενόμενη στους εφήβους και γενικά μειώνεται στην ενήλικη ζωή. Ωστόσο, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί ανησυχούν όταν γίνονται μάρτυρες ριψοκίνδυνων καταστάσεων.

 

 

Διαβάστε επίσης: Παρορμητικά παιδιά: 3 «κλειδιά» για να τα διαχειριστούμε

 

 

 

Συμβουλές για την πρόληψη επικίνδυνων συμπεριφορών στους εφήβους

Η οικογένεια παίζει βασικό ρόλο στην πρόληψη επικίνδυνων συμπεριφορών στην εφηβεία καθώς είναι ο πρώτος προστατευτικός παράγοντας αλλά και εκείνος που καθορίζει την υγιή ανάπτυξη του παιδιού. Γενικά, τα ενήλικα πρότυπα στη ζωή των παιδιών έχουν σημαντική επίδραση στην ανάπτυξη των συνηθειών τους και στις σχέσεις που αναπτύσσουν με τους άλλους.

 

 

 

Προώθηση του διαλόγου

Με κακή επικοινωνία, είναι αδύνατο να αποφευχθούν επικίνδυνες συμπεριφορές στους εφήβους. Η ουσιαστική φροντίδα απαιτεί αμφίδρομο διάλογο κατά τον οποίο η ενεργητική ακρόαση πρέπει να είναι στο επίκεντρο.

Για παράδειγμα, είναι σημαντικό να μιλάμε ελεύθερα με το έφηβο παιδί μας για θέματα που πολλές φορές είναι ταμπού, όπως η σεξουαλικότητα και οι καταχρήσεις.

 

 

Σκεφτείτε μαζί…

Όταν οι έφηβοι αρχίζουν να περνούν πολύ χρόνο μακριά από το σπίτι, είναι αναμενόμενο ότι θα αρχίσουν να κάνουν πράγματα που δεν έκαναν πριν. Επομένως, είναι πιθανό να κάνουν πάρτι ή να πιουν αλκοόλ. Όταν προκύπτουν καταστάσεις έλλειψης ελέγχου, οι ενήλικες θα πρέπει να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία για να ευαισθητοποιήσουν τα παιδιά σχετικά με τους κινδύνους που υποβόσκουν.

Σε αυτή τη διαδικασία, το να ακούτε την άποψη του έφηβου παιδιού σας είναι θεμελιώδες ώστε να μην δημιουργείται ανταγωνισμός μεταξύ σας. Μαζί, μπορείτε να σκεφτείτε και να αναλύσετε τυχόν επικίνδυνες καταστάσεις που προέκυψαν ή που μπορεί να προκύψουν.

 

 

Θέστε όρια χωρίς να χάνετε την ευελιξία σας

Είναι σαφές ότι υπάρχουν ορισμένες συμπεριφορές που δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση λόγω του κινδύνου που ενέχουν. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο καθορισμός σταθερών και συνεπών ορίων είναι απαραίτητος.

Ωστόσο, αν απαγορεύουμε ή τιμωρούμε αδιακρίτως, το μόνο που πετυχαίνουμε είναι να κόβουμε το κανάλι επικοινωνίας και εμπιστοσύνης με το παιδί μας. Είναι σημαντικό, όταν χρειάζεται, να υιοθετούμε μια ευέλικτη στάση που βασίζεται στην ανοχή και την κατανόηση.

Οι έφηβοι χρειάζονται οι γονείς τους να ανέχονται συμπεριφορές που ενέχουν ένα συγκεκριμένο βαθμό κινδύνου και  εκείνοι να είναι διαθέσιμοι όταν θέλουν να μιλήσουν, να κάνουν ερωτήσεις ή να εκφράσουν αμφιβολίες.

 

 

 

Να είστε συνεπείς μεταξύ αυτού που λέτε και αυτού που κάνετε

Το παράδειγμά μας είναι αυτό που μετράει κατά την ανατροφή των παιδιών. Οι συμπεριφορές που παρατηρούν τα παιδιά είναι για εκείνα σημαντικά μηνύματα. Χρειάζονται λοιπόν σαφείς κανόνες που να συνάδουν με τις πράξεις μας.

Για παράδειγμα, αν δουν ότι καταναλώνουμε αλκοόλ με σύνεση και υπευθυνότητα, θα καταλάβουν ότι είναι δυνατόν να διασκεδάσουν χωρίς να το παρακάνουν. Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να τους εξηγήσουμε ότι ο κόσμος των ενηλίκων είναι διαφορετικός από τον κόσμο των εφήβων και ότι υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορούν να κάνουν έτσι κι αλλιώς αργότερα, αν το θέλουν.