Το να βοηθήσετε ένα παιδί να γίνει ανεξάρτητο χρειάζεται χρόνο. Μπορεί επίσης να είναι απογοητευτικό για τους γονείς – και για τα μικρά σας.

Όμως η οικοδόμηση της ανεξαρτησίας είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη των παιδιών. Χρησιμοποιώντας τη μέθοδο Μοντεσσόρι, δείτε μερικές πρακτικές ιδέες για να ενθαρρύνετε το παιδί σας να ντύνεται μόνο του, γεγονός που μπορεί να απλοποιήσει και να επιταχύνει τα πρωινά σας.

Γνωρίζοντας πόσο πολυάσχολα μπορεί να είναι τα πρωινά των καθημερινών, δοκιμάστε να εξασκήσετε μερικές από αυτές τις δεξιότητες ζωής το Σαββατοκύριακο ή ένα αργό πρωινό, όταν το παιδί σας δεν αισθάνεται την πρόσθετη και βιαστική πίεση να βγει από την πόρτα σε μια συγκεκριμένη ώρα.

Διαβάστε επίσης: Ανεξάρτητο παιχνίδι: Είναι απαραίτητο για την υγεία, λένε οι επιστήμονες

Να θυμάστε ότι όλες αυτές οι συμβουλές χρειάζονται επανάληψη και χρόνο για να αποκτήσουν εξειδίκευση, οπότε εξασκηθείτε με όλη την υπομονή που μπορείτε να συγκεντρώσετε.

Shoe success

Τα παπούτσια με κορδόνια μπορεί να είναι χαριτωμένα, αλλά τα παιδιά συνήθως δεν μαθαίνουν να δένουν τα παπούτσια τους μέχρι την ηλικία των 5 και 6 ετών. Τα παπούτσια με λουράκια velcro ή τα ελαστικά slip-ons είναι ιδανικές επιλογές.

Μπορείτε επίσης να εξασκηθείτε στο να βάζετε τα παπούτσια ως οικογένεια. Κάντε ένα γρήγορο και εύκολο παιχνίδι για να βάζετε και να βγάζετε τα παπούτσια μαζί. Καθώς βγάζετε τα παπούτσια σας μαζί με το παιδί σας, προχωρήστε αργά, δίνοντας του χρόνο να το κατακτήσει πλήρως και να αποκτήσει μυϊκή μνήμη γύρω από το να το κάνει μόνο του.

Και αν όλα τα άλλα αποτύχουν, βασιστείτε και στο κόλπο με τα αυτοκόλλητα παπούτσια: κόψτε ένα αυτοκόλλητο στη μέση και τοποθετήστε το σε κάθε παπούτσι. Μπορούν να ευθυγραμμίσουν το αυτοκόλλητο ώστε να ταιριάζουν, γεγονός που αποδεικνύει οπτικά την κατάλληλη τοποθέτηση.

Capsule wardrobe

Καθώς ο καιρός αρχίζει να δροσίζει και η εποχή αλλάζει, φιλτράρετε την επιλογή της παιδικής ντουλάπας με τον ίδιο τρόπο που θα κάνατε τη δική σας. Από την πρώιμη παιδική ηλικία των 2 ετών, δώστε στο παιδί σας τον έλεγχο να κάνει τις δικές του επιλογές ρούχων.

Αν δεν θέλετε το παιδί σας να επιλέξει το αγαπημένο του μπλουζάκι και το σορτσάκι του για κάποιο λόγο, όπως ότι δεν είναι κατάλληλα για τον καιρό, αποθηκεύστε τα αλλού.

Επιτρέψ στο παιδί ελευθερία εντός ορίων. Μειώστε τον αριθμό των ρούχων που είναι προσβάσιμα από το παιδί και θα εξακολουθεί να αισθάνεται ότι έχει τη δυνατότητα να κάνει τις δικές του επιλογές, μέσα στα όρια που έχετε δημιουργήσει. Το λιγότερο είναι περισσότερο.

Κατάλληλο λεξιλόγιο

Τα μικρά παιδιά απορροφούν το λεξιλόγιο και τη γλώσσα με ταχείς ρυθμούς, και όσο περισσότερο μπορείτε να μιλήσετε για τις εμπειρίες τους, τόσο πιο εύκολα θα μπορέσουν να κατηγοριοποιήσουν τον κόσμο τους.

Προσπαθήστε να τους δίνετε σαφείς και ξεκάθαρες οδηγίες και περιγραφές. «Ψάξε για την ετικέτα» ώστε να αναγνωρίζουν το πίσω μέρος του ρούχου. ή «χρησιμοποίησε τον αντίχειρά σου για να τραβήξεις προς τα πίσω τη γλώσσα του παπουτσιού».

Ρωτήστε: «Είναι άνετο;»

Ενισχύστε το αίσθημα αυτογνωσίας του παιδιού σας ρωτώντας την απλή φράση «αισθάνεσαι άνετα;». Αν τα παπούτσια του καταλήξουν στα λάθος πόδια, μπορείτε να ρωτήσετε για να μάθετε πώς αισθάνεται το σώμα του εκείνη τη στιγμή.