Το ανεξάρτητο παιχνίδι είναι ένα γονικό εργαλείο που θα ενισχύσει την ψυχική υγεία του παιδιού (ανεξαρτήτως ηλικίας) ΚΑΙ θα σας βοηθήσει να αποσπάσετε λίγο προσωπικό χρόνο για διάλειμμα χωρίς ενοχές (μπόνους).

Νέα ευρήματα από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα Ατλάντικ δείχνουν ότι τα σύγχρονα παιδιά δεν παίζουν αρκετά και ανεξάρτητα.

Η ελευθερία των παιδιών να συμμετέχουν σε δραστηριότητες που ενέχουν κάποιο βαθμό κινδύνου και προσωπικής ευθύνης μακριά από τους ενήλικες και τους φροντιστές έχει μειωθεί σημαντικά με την πάροδο των δεκαετιών.

Διαβάστε επίσης: Παιδιά: Όταν παίζουν (μαζί) αποκτούν ενσυναίσθηση

Τι ακριβώς λοιπόν εμποδίζει τα σύγχρονα παιδιά να ασχοληθούν με το ανεξάρτητο παιχνίδι;

Τα παιδιά χρειάζονται ελευθερία και τη δυνατότητα να παίρνουν ρίσκα

Παρ’ όλο που πολλοί γονείς μπορεί να «ανατριχιάσουν» στη σκέψη ότι πρέπει να αφήνουν τα παιδιά – ή τους εφήβους – μόνα τους για πολλή ώρα σε οποιοδήποτε περιβάλλον, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι, ενώ έχουν αναμφίβολα καλές προθέσεις, η υπερβολική επίβλεψη στερεί από τους σημερινούς νέους την ανεξαρτησία που χρειάζονται για να αναπτύξουν ισχυρή ψυχική υγεία. Συμβάλλοντας, κατά συνέπεια, στα επίπεδα ρεκόρ άγχους και κατάθλιψης που παρατηρούνται σήμερα στους εφήβους.

Η μελέτη αποκάλυψε σημαντικές αυξήσεις τόσο στον χρόνο που αφιερώνουν τα σημερινά παιδιά στο σχολείο όσο και στον χρόνο που αφιερώνουν για σχολικές εργασίες στο σπίτι.

Η σημειωθείσα αύξηση του σχολικού χρόνου μπορεί επίσης να έχει επηρεάσει τα ποσοστά ψυχικής υγείας. Αυτό συμβαίνει λόγω της αυξημένης πίεσης για επιτυχία ή, με άλλα λόγια, της αυξανόμενης αίσθησης φόβου των σημερινών νέων για ακαδημαϊκή αποτυχία, η οποία αποτελεί άμεση πηγή δυστυχίας.

Αυτή η μείωση της ανεξάρτητης δραστηριότητας και, ως εκ τούτου, της ψυχικής ευεξίας των παιδιών σημειώθηκε σταδιακά, επί δεκαετίες, με αποτέλεσμα πολλοί να την έχουν μόλις και μετά βίας παρατηρήσει. Για να μεγαλώσουν τα παιδιά καλά προσαρμοσμένα, χρειάζονται ολοένα και περισσότερες ευκαιρίες για ανεξάρτητη δραστηριότητα.

Συμπεριλαμβανομένου του αυτοκατευθυνόμενου παιχνιδιού και της ουσιαστικής συμβολής στην οικογενειακή και κοινωνική ζωή, που αποτελούν σημάδια ότι είναι αξιόπιστα, υπεύθυνα και ικανά.

Πρέπει να αισθάνονται ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τον πραγματικό κόσμο, όχι μόνο τον κόσμο του σχολείου.

Και μην ξεχνάτε, το παιδί σας δεν είναι το μόνο που μπορεί να επωφεληθεί από την ώρα του παιχνιδιού. Και οι γονείς χρειάζονται διαλείμματα. Μερικές φορές το ξεχνάμε αυτό. Ετσι, τώρα που ξέρετε ότι είναι εντάξει για το παιδί σας να μένει λίγο μόνο του, μπορείτε και εσείς να αφιερώσετε λίγο χρόνο στον εαυτό σας.