Το άγχος που μπορεί να νιώθετε στην εγκυμοσύνη ίσως σας κρατά άυπνη, χαλά τη διατροφή σας, σας θλίβει και φυσικά δεν αφήνει το μωρό σας ανεπηρέαστο. Μπορεί μάλιστα να είναι εκεί τόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης όσο και την περίοδο μετά τον τοκετό.

Οι αιτίες του μπορεί να είναι ποικίλες και είναι σημαντικό να τις εντοπίσετε για να πάψετε να το φοβάστε και να απολαύσετε το μοναδικό αυτό στάδιο όπως αξίζει σε εσάς και το μωράκι σας.

 

Διαβάστε επίσης: Τοκετός: Οι ασκήσεις που θα σας κάνουν να νιώσετε καλύτερα προετοιμασμένες

 

 

 

Κοινές αιτίες του άγχους στην εγκυμοσύνη

 

 

Υπερβολική ανησυχία για κάθε λεπτομέρεια της εγκυμοσύνης

Παραδείγματα περιλαμβάνουν: ιατρικές εξετάσεις, επιπλοκές, ανάπτυξη του μωρού, τοκετός, αλλαγές στο σώμα.

 

Ανεπαρκής κοινωνική ή οικογενειακή υποστήριξη

Η μοναξιά και το αίσθημα της απουσίας αγαπημένων προσώπων μπορεί επίσης να προκαλέσει άγχος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και να αποζητάτε στοργή και ζεστασιά.

 

 

Πίεση στην εργασία

Πολλές γυναίκες συνεχίζουν να εργάζονται μέχρι και λίγο πριν το τέλος της εγκυμοσύνης τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το να νιώθουν ότι η ικανότητα να κάνουν τη δουλειά τους μειώνεται μπορεί να προκαλέσει άγχος. Το ίδιο και οι απαιτήσεις της ίδιας της δουλειάς.

 

 

Τραυματικές εμπειρίες

Ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου, ένα ατύχημα και η απειλή μιας φυσικής καταστροφής μπορούν όλα να αποτελέσουν αιτίες στρες.

 

 

 

Πώς να απαλλαγείτε από το άγχος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Για να καταφέρετε να διαχειριστείτε το άγχος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης:

 

 

Μην ανησυχείτε περισσότερο από όσο θα έπρεπε

Εάν είστε έγκυος και η εγκυμοσύνη σας κυλά ομαλά, μην ανησυχείτε άσκοπα.

Αποφύγετε να κάνετε αρνητικές σκέψεις όπως ο πρόωρος τοκετός, οι εξωμήτριες εγκυμοσύνες, η επιλόχεια κατάθλιψη, ο διαβήτη κύησης, η προεκλαμψία. Όλοι αυτοί οι φόβοι δεν ωφελούν και δεν υπάρχει κανένας λόγος να γυρίζουν στο μυαλό σας.

 

 

Απαλύνετε την όποια ταλαιπωρία

Καούρα, οσφυϊκός πόνος ή οίδημα στα πόδια; Όπως υπάρχουν διάφορες παθήσεις, έτσι υπάρχουν και πολλές θεραπευτικές θεραπείες για την ανακούφισή τους.

Αναζητήστε εξειδικευμένη φροντίδα από το γιατρό σας. Η αντοχή στον πόνο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πραγματικά περιττή.

 

Απασχολήστε το μυαλό σας- Γεμίστε το χρόνο σας

Για να νιώθετε καλύτερα σωματικά και συναισθηματικά, προσπαθήστε να παραμείνετε ενεργές όσο το επιτρέπουν οι αντοχές σας.

Περπατήστε, αθληθείτε, μάθετε μια νέα δεξιότητα, διαβάστε και γενικά «βυθιστείτε» σε δραστηριότητες που σας αρέσουν και σας προσφέρουν νέες εμπειρίες και όχι στην αδράνεια.

 

 

Λάβετε υποστήριξη από οικογένεια και φίλους

Η οικογένεια και οι φίλοι σας μπορούν να προσφέρουν λύσεις για να απαλύνουν το άγχος σας και να επαναφέρουν την ηρεμία και την αρμονία στη ζωή σας. Εάν αισθάνεστε πίεση λόγω της εγκυμοσύνης σας, μιλήστε με τα αγαπημένα σας πρόσωπα, ανοίξτε την καρδιά σας και ακούστε τις απόψεις τους.

Συχνά, τα πιο καθησυχαστικά λόγια προέρχονται από τα πιο κοντινά μας άτομα.

Επιπλέον, μπορείτε πάντα να μιλήσετε με μια άλλη γυναίκα που έχει βιώσει αυτό που βιώνετε. Είναι κατανοητό πως μπορεί να υπάρχουν πολλές προκλήσεις στο δρόμο σας αλλά μη φοβάστε. Πάρα πολλές γυναίκες έχουν ήδη περπατήσει αυτό το μονοπάτι και τελικά η ψυχική αποζημίωση με τον ερχομό του μωρού ήταν τόση που τα δύσκολα έγιναν ως δια μαγείας απλά και διαχειρίσιμα.