Το να μάθετε στο μωρό σας πώς να τρώει δεν είναι κάτι που συμβαίνει μέσα σε μερικές εβδομάδες ή ακόμη και μήνες. Είναι μια δεξιότητα που θα εξελίσσεται καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν μέχρι τα τέλη της νηπιακής τους ηλικίας.

Στο παιχνίδι του φαγητού δεν υπάρχει σωστός ή λάθος τρόπος για να ταΐσετε το μωρό σας. Το θέμα είναι τι λειτουργεί καλύτερα και για τους δυο σας.

Ο απώτερος στόχος είναι το μικρό σας να αναπτύξει μια υγιή σχέση με το φαγητό και να νιώθει εμπιστοσύνη στις διατροφικές του δεξιότητες. Και ευτυχώς, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να το ενθαρρύνετε.

Διαβάστε επίσης: Υγιής σχέση με το φαγητό: Φράσεις που δεν πρέπει να λέμε στα παιδιά

Αν λοιπόν είστε έτοιμοι να εξερευνήσετε διαφορετικούς τρόπους για να προωθήσετε το ανεξάρτητο φαγητό, διαβάστε παρακάτω μερικές συμβουλές χωρίς πίεση για το παιδί:

Προσφέρετε φαγητό που τους κεντρίζει το ενδιαφέρον

Οι περισσότερες μαμάδες νηπίων κατανοούν πλήρως την αγάπη που έχουν τα δίχρονα παιδιά για τις κοτομπουκιές τους. Είναι ένα αχώριστο δίδυμο. Προσπαθήστε να τους δίνετε παρόμοιες αλλά πιο υγιεινές εναλλακτικές λύσεις για τα αγαπημένα τους φαγητά.

Επιτρέψτε τους να χρησιμοποιούν τα χέρια τους

Αν αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί έχουν μια τρελά δυνατή λαβή, είναι επειδή τα μωρά περνούν ένα μεγάλο μέρος του πρώτου έτους τους ακονίζοντας τις λεπτές κινητικές τους δεξιότητες. Έχουν την ικανότητα να πιάνουν μόλις βγουν από τη μήτρα και αυτή βελτιώνεται καθώς αρχίζουν να αλληλεπιδρούν με τον κόσμο τους.

Όπως κάνουν τα τυχαία οικιακά αντικείμενα που επιμένουν να βάζουν στο μικροσκοπικό τους στόμα. Ωστόσο, αυτή είναι μια δεξιότητα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε προς όφελός σας κατά τη διάρκεια των γευμάτων από την αρχή.

Το να τους επιτρέπετε να χρησιμοποιούν τα χέρια τους ενώ τρώνε έχει αποδειχθεί ότι ενθαρρύνει την ανεξαρτησία και τις λεπτές κινητικές δεξιότητες. Μπορείτε πάντα να τα βοηθήσετε με ένα μικρό κουτάλι για να μην καταλήξουν να φορούν το γεύμα τους αντί να το τρώνε. Αλλά όσο περισσότερο το καταλαβαίνουν μόνα τους τόσο μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση θα αποκτήσουν.

Αγκαλιάστε την ακαταστασία

Τα παιδιά μαθαίνουν καλύτερα μέσα από το παιχνίδι. Παρόλο που οι περισσότεροι από εμάς μεγαλώσαμε ακούγοντας τη φράση «μην παίζεις με το φαγητό σου», οι έρευνες δείχνουν το αντίθετο.

Το να επιτρέπετε στα παιδιά να παίζουν με το φαγητό τους τα βοηθά να αναπτύξουν τις αισθητηριακές τους δεξιότητες. Το παιχνίδι με το φαγητό βοηθά να αφαιρέσετε το μυστήριο από τις νέες γεύσεις και υφές.

Ένα μειονέκτημα είναι η αναπόφευκτη ακαταστασία που συνοδεύει την ώρα της εξερεύνησής τους. Αλλά αξίζει τον κόπο στο τέλος όταν το μικρό σας θα είναι πλήρως αυτοσυντηρούμενο σε χρόνο μηδέν.

Μοντελοποιήστε τη συμπεριφορά

Τα παιδιά λατρεύουν να μιμούνται τους γονείς τους και βρίσκουν παρηγοριά στην επανάληψη πράξεων που τους είναι οικείες. Φάτε το γεύμα σας μπροστά τους, ώστε να βλέπουν πώς γίνεται.

Διασκεδάστε

Αν βάλετε τον εαυτό σας στη θέση του παιδιού σας, πόσο θα ανταποκρινόσασταν αν κάποιος σας έβαζε φαγητό στο πρόσωπό σας και επαναλάμβανε κάθε 10 δευτερόλεπτα «έλα, άλλη μια μπουκιά!»;

Όσο περισσότερη πίεση νιώθει ένα παιδί, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να κάνει αυτό που θέλετε (και αυτό δεν ισχύει μόνο για το φαγητό). Εξερευνήστε τι αποδίδει τα καλύτερα αποτελέσματα για το παιδί σας.