Υπάρχουν πολλές βασικές ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά για να αναπτυχθεί σωστά το έμβρυο και για να διαχειριστεί η μητέρα τις αλλαγές του σώματός της. Συχνά πιστεύεται ότι οι έγκυες γυναίκες έχουν περισσότερη όρεξη, γεγονός που τις οδηγεί στο να τρώνε τακτικά, φτάνοντας σε ένα, στην ιδανική περίπτωση, υγιές βάρος. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει πάντα. Τι συμβαίνει στη μητέρα και το μωρό τότε;

Το να είναι μια γυναίκα λιποβαρής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζει τόσο την ίδια όσο και το έμβρυο με πολλούς τρόπους. Οι γυναίκες που χάνουν βάρος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή που υποσιτίζονται ανήκουν στις εγκυμοσύνες υψηλού κινδύνου τύπου Ι ή τύπου ΙΙ.

 

Διαβάστε επίσης: Ύπνος: Πώς η στάση που κοιμάστε επηρεάζει εσάς και το μωρό σας στην εγκυμοσύνη

 

 

Εγκυμοσύνη υψηλού κινδύνου τύπου Ι

Μια εγκυμοσύνη θεωρείται εγκυμοσύνη υψηλού κινδύνου τύπου Ι εάν η μητέρα είναι καλά στην υγεία της αλλά εκτίθεται σε βλαβερούς παράγοντες όπως για παράδειγμα κακή διατροφή και κάπνισμα.

 

 

Εγκυμοσύνη υψηλού κινδύνου τύπου II

Μιλάμε για εγκυμοσύνες υψηλού κινδύνου τύπου ΙΙ όταν η μέλλουσα μητέρα πάσχει από μια ασθένεια όπως ο διαβήτης, η προεκλαμψία ή ο HIV. Εγκυμοσύνες στις οποίες το έμβρυο είναι κάτω από το βάρος που προτείνουν οι παιδίατροι, ανήκουν επίσης σε αυτήν την κατηγορία.

Αυτές οι ταξινομήσεις σηματοδοτούν ότι τόσο η μητέρα όσο και το μωρό, εάν υποσιτίζονται, μπορεί να διατρέχουν τον κίνδυνο να αναπτύξουν μια ασθένεια. Συγκεκριμένα όμως, πώς επηρεάζει η έλλειψη επαρκούς βάρους τη μητέρα και το μωρό;

 

 

 

Λιποβαρής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης: Οι κίνδυνοι που διατρέχετε

Οι πιο άμεσες σοβαρές συνέπειες που συνδέονται με το να είστε λιποβαρής στην εγκυμοσύνη περιλαμβάνουν:

  • Κίνδυνο αποβολής
  • Πιθανότητα πρόωρου τοκετού
  • Κίνδυνο το μωρό να είναι λιποβαρές
  • Θάνατος του βρέφους λίγες εβδομάδες μετά τη γέννηση
  • Διαταραχές ανάπτυξης ή πνευματικής ικανότητας

 

 

Υπάρχει σωστό βάρος;

Μια γυναίκα θεωρείται λιποβαρής εάν ο Δείκτης Μάζας Σώματος είναι κάτω από 19 ή αν υπάρχουν σημάδια υπερβολικού αδυνατίσματος.

Πώς όμως μπορούμε να καταλάβουμε αν μια έγκυος είναι επίσης υποσιτισμένη; Γιατί μια γυναίκα μπορεί να τρώει πολύ, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τρώει και καλά.

Είναι πιθανό ό,τι τρώει να μην έχει τις σωστές βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα για να λειτουργήσει καλά και να μπορέσει να φέρει μια νέα ζωή.

Τα πιο συνηθισμένα σωματικά συμπτώματα υποσιτισμού είναι:

  • Αδύναμοι μύες και έλλειψη δύναμης
  • Συνεχές αίσθημα αδυναμίας
  • Ξηρό δέρμα σε διάφορες περιοχές του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των χειλιών
  • Απώλεια μαλλιών
  • Κοιλότητες
  • Δυσκολία συγκέντρωσης
  • Καρδιακά προβλήματα

 

 

 

Διατροφικές συστάσεις

Φροντίστε να τρώτε αρκετά λαχανικά, φρούτα και άπαχα κρέατα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Επιπλέον, αυξήστε τις θερμίδες που τρώτε. Κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, καταναλώστε περίπου 150 περισσότερες θερμίδες την ημέρα ενώ στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο περίπου 350 επιπλέον.

Εάν έχετε συγκεκριμένα προβλήματα υγείας όπως διαβήτη, κοιλιοκάκη, αλλεργίες ή τροφικές δυσανεξίες, να θυμάστε ότι ο γιατρός σας μπορεί να σας καθοδηγήσει κατάλληλα με μια διατροφή που να ταιριάζει στις ανάγκες σας.