Πριν μείνετε έγκυος, μπορεί να συνηθίζατε να κοιμάστε σε μια συγκεκριμένη στάση, η οποία όμως να μην ενδείκνυται ή να μην σας βολεύει πια στην εγκυμοσύνη. Γενικά, μπορεί να σας είναι πολύ δύσκολο να βρείτε μια άνετη θέση ύπνου, ιδιαίτερα αν είχατε συνηθίσει να κοιμάστε μπρούμυτα.

Αυτός είναι και ένας από τους λόγους για τους οποίους είναι τόσο συνηθισμένο για τις έγκυες να έχουν προβλήματα ύπνου. Ορισμένες γυναίκες μάλιστα μπορεί να μην καταφέρνουν να κοιμηθούν και καθόλου. Ο ύπνος ωστόσο είναι ο καλύτερος τρόπος να επαναφορτίσουμε τις μπαταρίες μας και να παραμείνουμε υγιείς. Μια αλλαγή λοιπόν στη θέση του μπορεί να είναι δύσκολη, δεν είναι όμως αδύνατη και σίγουρα, είναι απαραίτητη.

 

Διαβάστε επίσης: Κλιματική αλλαγή: Πώς επηρεάζει την εγκυμοσύνη;

 

 

Υπάρχει σωστή στάση ύπνου στην εγκυμοσύνη;

Οι ειδικοί συνήθως συνιστούν στις γυναίκες να κοιμούνται ξαπλωμένες στην αριστερή τους πλευρά και για να σταθεροποιήσουν το σώμα, να βάζουν ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα πόδια τους. Αυτή η θέση ύπνου θεωρείται ότι ευνοεί την κυκλοφορία του αίματος και των θρεπτικών συστατικών στη μήτρα και το μωρό. Έτσι, εξασφαλίζεται η σωστή ροή οξυγόνου στο έμβρυο και προωθείται η αποβολή των αποβλήτων και των υγρών μέσω των νεφρών.

Η στάση αυτή βοηθά επίσης στη μείωση του οιδήματος (πρησμένα πόδια και αστραγάλους), μια κατάσταση που είναι χαρακτηριστική κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Επιπλέον, προλαμβάνει τους κιρσούς και βοηθά στην αποφυγή της δυσπεψίας που μπορεί να προβληματίσει ορισμένες γυναίκες.

 

 

 

Ο ύπνος στη δεξιά πλευρά

Σύμφωνα με μελέτες, ο ύπνος στη δεξιά πλευρά μπορεί να έχει αρνητική επίδραση σε διάφορα όργανα του σώματος της εγκύου:

Κοίλη φλέβα

Το μεγαλύτερο αιμοφόρο αγγείο του σώματος «τρέχει» στη δεξιά του πλευρά και μεταφέρει μεγάλη ποσότητα αίματος. Εάν κοιμάστε στην αριστερή πλευρά, αποφεύγετε να ασκήσετε πίεση σε αυτή τη φλέβα. Έτσι, εξασφαλίζεται η καλή ροή του αίματος στον πλακούντα και επιτρέπεται η κυκλοφορία του οξυγόνου.

Συκώτι

Το σημαντικό αυτό όργανο βρίσκεται στη δεξιά πλευρά της κοιλιάς σας. Σαν αποτέλεσμα, εάν κοιμάστε στο αριστερό σας χέρι, θα αποφύγετε την πίεση σε αυτό το όργανο από τη μήτρα σας.

 

 

 

Για τη βελτίωση του ύπνου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Εάν υποφέρετε από δυσπεψία, είναι ωφέλιμο να κοιμάστε με τον κορμό σας ανασηκωμένο. Τα μαξιλάρια λοιπόν είναι βασικά σε αυτό το στάδιο.

Γενικά, ένα σταθερό στρώμα με ελαφριά κλίση και αρκετή πρόσφυση για να χωρέσει τις καμπύλες της σπονδυλικής σας στήλης θα σας βοηθήσει να κοιμάστε καλύτερα. Ένα πολύ σκληρό στρώμα είναι εξίσου επιβλαβές με ένα πολύ μαλακό που αφήνει τη σπονδυλική σας στήλη χωρίς υποστήριξη. Το στρώμα σας δεν πρέπει να υποχωρεί στη μέση, έτσι ώστε να μπορεί να στηρίξει ολόκληρη τη σπονδυλική σας στήλη.

Επιπλέον:

  • Μην χρησιμοποιείτε πάρα πολλά καλύμματα για να ζεσταθείτε
  • Χρησιμοποιείτε τριγωνικά μαξιλάρια
  • Βεβαιωθείτε ότι έχετε πάει τουαλέτα πριν πάτε για ύπνο
  • Μειώστε τα υγρά την ώρα του δείπνου
  • Καταναλώστε το τελευταίο σας γεύμα τουλάχιστον τρεις ώρες πριν πάτε για ύπνο
  • Αποφύγετε να πίνετε καφέ πιο αργά μέσα στην ημέρα