Αν είστε στη διαδικασία αναδιαμόρφωσης του υπνοδωματίου του παιδιού σας, θα πρέπει να λάβετε υπόψη το πώς η επιλογή του χρώματος επηρεάζει τη διάθεσή του.

Συνήθως σκεφτόμαστε τα χρώματα ως τρόπους διακόσμησης ή ανύψωσης ενός χώρου, αλλά ενώ οι αποχρώσεις μπορούν να μας εμπνεύσουν και να μας ηρεμήσουν ή ακόμα και να αποσπάσουν την προσοχή μας. Και αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα παιδιά.

Τα παιδιά έχουν την τάση να διεγείρονται από το περιβάλλον τους. Ορισμένα χρώματα είναι γνωστό ότι προκαλούν ενέργεια και ενθουσιασμό, ενώ άλλα τα βοηθούν να χαλαρώσουν.

Διαβάστε επίσης: Παιδικό δωμάτιο: 5 κοινά λάθη σχεδιασμού και πώς να τα αποφύγετε

Στην πραγματικότητα, δεν έχει να κάνει τόσο με το χρώμα όσο με τη θερμοκρασία ή τον τόνο του. Ενώ οι περισσότερες αποχρώσεις χρωμάτων λειτουργούν σε ένα παιδικό δωμάτιο, υπάρχουν μερικές που μπορεί να μην είναι ιδανικές για ποιοτικό ύπνο.

5 χρώματα που πρέπει να αποφεύγετε

Η ψυχολογία των χρωμάτων παίζει σημαντικό ρόλο στην επίδραση του ανθρώπινου μυαλού. Κάθε χρώμα έχει το νόημα και τη σύνδεσή του. Κατά το σχεδιασμό ενός παιδικού δωματίου, πρέπει να έχετε κατά νου πέντε βασικούς παράγοντες – ύπνο, παιχνίδι, διάταξη, χρώμα, μελέτη και εργασία.

Ένα υπνοδωμάτιο πρέπει να είναι πλούσιο σε χρώματα, αλλά πρέπει να επιλέξει κανείς τη σωστή απόχρωση, ώστε οι αντανακλάσεις με το φως να μην καταπονούν τα μάτια του παιδιού.

1. Έντονο μωβ

Το μωβ ή το έντονο μωβ τείνει να έχει κόκκινες υποστρώσεις, πράγμα που σημαίνει ότι η απόχρωση αυτή έχει ένα αποτέλεσμα υψηλής ενέργειας. Αυτό μας κρατά σε εγρήγορση και μπορεί να είναι ο εχθρός της υπνηλίας. Αν σας αρέσει το μωβ επιλέξτε έναν πιο ήπιο τόνο, όπως η απαλή λεβάντα, λόγω των ψυχρών τόνων της.

2. Φωτεινό κόκκινο

Συνήθως το κόκκινο είναι ένα χρώμα που προκαλεί συναισθήματα κυριαρχίας, δύναμης και κύρους. Το έντονο, πορτοκαλί κόκκινο μπορεί να προκαλέσει επιθετικότητα και απογοήτευση και μπορεί να είναι ένα ασταθές χρώμα για το παιδικό δωμάτιο.

Χρησιμοποιήστε το με μέτρο, όπως έπιπλα ή αξεσουάρ, μαξιλάρια και αφίσες, αποφεύγοντας ένα πλήρες χρώμα τοίχου σε αυτόν τον τόνο.

Το κόκκινο θα κάνει ακριβώς το αντίθετο από αυτό που θέλετε να κάνει ένα υπνοδωμάτιο. Διεγείρει την υπερβολική εγκεφαλική δραστηριότητα και μπορεί συχνά να κάνει τα παιδιά να αισθάνονται ταραγμένα. Κανείς δεν πρέπει ποτέ να πηγαίνει για ύπνο θυμωμένος.

3. Φωσφοριζέ

Μια φωτεινή, φωσφορίζουσα απόχρωση μπορεί να είναι αρκετά συντριπτική, τόσο για τα μάτια όσο και για το μυαλό. Αν πρέπει να χρησιμοποιήσετε αυτά τα χρώματα, επιλέξτε τους πιο ζεστούς τόνους τους. Το χρώμα βελτιώνει τη διάθεση. Τα φωσφοριζέ όπως το κίτρινο ή το ροζ διεγείρουν την όρεξη, αλλά κουράζουν το μάτι και μπορεί να προκαλέσουν θυμό και ταραχή.

4. Φούξια

Το ροζ με καφέ ή γκρι τόνους προωθεί την ηρεμία και το ίδιο μπορεί να λειτουργήσει καλά και στην κρεβατοκάμαρα. Αλλά το φούξια θα ταίριαζε καλύτερα σε έναν χώρο που δημιουργεί περισσότερη ενέργεια, όπως ένα playroom.

5. Λαμπερό κίτρινο

Το κίτρινο είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα χρώματα για ένα ουδέτερο ως προς το φύλο παιδικό υπνοδωμάτιο και συνήθως συνδέεται με συναισθήματα ευτυχίας. Πολλές ψυχολογικές μελέτες επισημαίνουν ότι αυτό το χρώμα είναι φωτεινό και χαρούμενο, ιδανικό για κίνητρα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, πιστεύεται ότι οι πιο ήπιοι ή βαθύτεροι τόνοι του κίτρινου μπορούν να βοηθήσουν στη συγκέντρωση. Επιπλέον, υπάρχουν πολλά άλλα χρώματα που ταιριάζουν με το κίτρινο.

Ωστόσο, προσέξτε τη χρήση ενός όξινου, ή ψυχρού κίτρινου σε μεγάλες δόσεις μπορεί να δημιουργήσει αισθήματα ταραχής ή ακόμα και θυμού. Όλα έχουν να κάνουν με την ισορροπία. Δοκιμάστε να βάλετε σε στρώσεις αποχρώσεις του κρεμ ή του λευκού για λίγη απαλότητα και αντίθεση. Επιπλέον, προσθέστε μαλακά, χαδιάρικα υφάσματα στο δωμάτιο για άνεση.