Η ζωγραφική με τα χέρια είναι μια από τις πιο διασκεδαστικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες για τα μικρά παιδιά. Αυτό το… πολύχρωμο παιχνίδι τους επιτρέπει να αναπτύξουν την αίσθηση της αφής και αφυπνίζει τη δημιουργικότητά τους. Είναι μια δραστηριότητα που ευνοεί τη φαντασία και την εφευρετικότητα των παιδιών, εκτός του ότι τα καλωσορίζει στον κόσμο της έκφρασης.

Για τη ζωγραφική με τα χέρια χρειάζεται μόνο να αγοράσετε μπογιές, μερικά φύλλα χαρτιού ή χαρτονιού και να ενθαρρύνετε το παιδί σας να ξεκινήσει με τη δική σας βέβαια επίβλεψη.

 

 

Διαβάστε επίσης: «Το παιδί μου προτιμά να παίζει μόνο του. Πρέπει να ανησυχώ»;

 

 

Τα οφέλη της ζωγραφικής με τα χέρια

 

 

Διεγείρει τη φαντασία

Μέσω της τέχνης τα παιδιά μπορούν να εκφράσουν τα συναισθήματά τους. Επομένως, η ζωγραφική με τα δάχτυλα είναι χρήσιμη στο επίπεδο αυτό αλλά και για να αφυπνίσει τη δημιουργικότητα και την ικανότητα εφευρετικότητας. Επιπλέον, τα παιδιά μπορούν να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στον κόσμο της τέχνης.

 

 

Βοηθά στον κινητικό συντονισμό

Άλλο ένα όφελος της ζωγραφικής με τα δάχτυλα για τα παιδιά είναι η ανάπτυξη του κινητικού συντονισμού. Το άπλωμα της μπογιάς στο χαρτί ευνοεί δεξιότητες που βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο, όπως η χειρωνακτική.

Σε αυτή την τεχνική, τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν υφές, κάτι που επηρεάζει θετικά τις λεπτές κινητικές τους δεξιότητες και συμβάλλει στο συντονισμό των χεριών, των γροθιών και των δακτύλων.

 

 

Ενισχύει την αυτοεκτίμηση

Το να δίνουμε στα παιδιά την ελευθερία να δημιουργούν ό,τι θέλουν, χωρίς να χρειάζεται να χρησιμοποιούν άλλα εργαλεία εκτός από τα χέρια τους, αυξάνει την αυτοεκτίμηση και την ανεξαρτησία τους. Εάν τα συγχαίρετε για τις δημιουργίες τους, θα ενισχύσετε περαιτέρω την αυτοεκτίμησή τους και θα αισθανθούν τέλεια που δημιούργησαν κάτι όμορφο χωρίς τη βοήθεια κανενός.

 

 

Μαθαίνοντας τις υφές και τα χρώματα

Το να μην χρησιμοποιεί τίποτα άλλο εκτός από τα χέρια, τα δάχτυλα και τους καρπούς του για να αποτυπώσει αυτό που θέλει σε χαρτί, βοηθά το παιδί να αναπτύξει ευαισθησία στην αφή. Ταυτόχρονα, αποκτά νέα γνώση για το τι σημαίνει λείες και υγρές υφές. Αν αντί για λείο χαρτί δώσετε στο παιδί ένα κυματοειδές, τότε η εμπειρία του θα είναι ακόμα πιο συναρπαστική.

Αυτή η τεχνική βοηθά επίσης το παιδί διεγείροντάς του την όραση αφού προσπαθεί να αναγνωρίσει και να διαφοροποιήσει τα χρώματα. Μπορεί επίσης να τα αναμείξει και να δημιουργήσει διαφορετικές αποχρώσεις.

 

 

Προωθεί τη συγκέντρωση

Μεταξύ των πολλών πλεονεκτημάτων της ζωγραφικής με τα χέρια είναι η βελτίωση της συγκέντρωσης. Αυτό συμβαίνει γιατί όταν τα παιδιά ζωγραφίζουν, εστιάζουν την προσοχή τους μόνο σε αυτό που κάνουν, χωρίς να αποσπώνται από άλλα πράγματα. Με αυτό τον τρόπο καλλιεργούν επίσης την υπομονή, μια ιδιότητα που θα τους χρησιμεύσει για μια ζωή.

 

 

Βοηθά στη χαλάρωση

Η ζωγραφική είναι μια ήρεμη δραστηριότητα, που γίνεται ακόμη και στη σιωπή, γεγονός που τη χαρακτηρίζει ως μια από τις πιο χαλαρωτικές καλλιτεχνικές εκφράσεις που υπάρχουν. Έτσι, βοηθά τα παιδιά να παραμείνουν ήρεμα.

 

 

Ζωγραφίζουμε διασκεδάζοντας

Η ζωγραφική με τα χέρια επιτρέπει στα παιδιά να διασκεδάσουν ενώ μοιράζονται μια όμορφη στιγμή με την οικογένειά τους.

Οργανώστε ένα απόγευμα για να ζωγραφίσετε όλοι μαζί και να περάσετε καλά. Συνοδεύστε τη στιγμή με ένα σνακ που αρέσει στο παιδί σας.