Ως γονείς, δεν συνειδητοποιούμε πάντοτε τα όσα κάνουμε ή λέμε μπροστά στα παιδιά μας και αυτό είναι λογικό και ανθρώπινο. Δεν είναι εύκολο άλλωστε να είμαστε σε μια διαρκή επιφυλακή, ειδικά όταν νιώθουμε κουρασμένοι, στεναχωρημένοι ή με πεσμένη ενέργεια.

Όταν όμως ενεργούμε ασυναίσθητα, είναι δύσκολο αργότερα να παραδεχτούμε και τα ενδεχόμενα λάθη μας. Εκτός αυτού, εάν έχουμε κάποιες κακές συνήθειες, είναι πολύ πιθανό τα παιδιά μας να τις μιμηθούν. Η ενσυνειδητότητα και η αναγνώριση των κακών συνηθειών μας λοιπόν είναι το σημείο εκκίνησης για να κάνουμε τις κατάλληλες αλλαγές και να δώσουμε στο παιδί μας, τον καλύτερό μας εαυτό.

 

Διαβάστε επίσης: Τα λόγια που έχουν ανάγκη να ακούσουν τα παιδιά όταν κλαίνε

 

 

 

Συχνές κακές μας συνήθειες που πρέπει να αναγνωρίσουμε και να αναθεωρήσουμε

 

 

Υβριστικές λέξεις

Η χρήση υβριστικών λέξεων που μπορεί να μας ξεφύγουν, θα έχετε παρατηρήσει ότι τραβάει την προσοχή των παιδιών. Σε κάθε περίπτωση, καλό θα ήταν να τις βγάλουμε τελείως από το λεξιλόγιό μας. Υπάρχουν ήδη πάρα πολλά περιβάλλοντα στα οποία τα μικρά παιδιά μπορεί να εκτίθενται σε αυτές και το περιβάλλον του σπιτιού δεν είναι καλό να είναι ένα από αυτά.

 

 

Κριτική των άλλων

Μέχρι μια ορισμένη ηλικία, τα παιδιά δεν καταλαβαίνουν το νόημα ορισμένων εκφράσεων, όπως αυτές που χρησιμοποιούμε όταν επικρίνουμε άλλους ανθρώπους. Καταλαβαίνουν αυτό που λέμε κυριολεκτικά. Στη συνέχεια, μπορεί να αναπαράγουν αυτά που άκουσαν χωρίς κανένα φίλτρο και κυρίως χωρίς να γνωρίζουν τη ζημιά που μπορούν να προκαλέσουν στους άλλους.

Επικρίνοντας ή μιλώντας απαξιωτικά για τους άλλους, τα παιδιά μπορούν να πληγώσουν λοιπόν άλλους ανθρώπους τους οποίους, σε πολλές περιπτώσεις, δεν γνωρίζουν καν ή να σχηματίσουν εσφαλμένη εικόνα για εκείνους.

 

 

Έλλειψη αυτοεκτίμησης

Αν εμείς οι μεγαλύτεροι δείχνουμε έλλειψη αυτοεκτίμησης και ανασφάλεια, τα παιδιά μας καταλαβαίνουν ότι αυτός είναι ένας φυσιολογικός και αποδεκτός τρόπος συμπεριφοράς. Αυτό το φυσιολογικό, ανθρώπινο συναίσθημα, όταν εκφράζεται μπροστά στα παιδιά, προκαλεί και σε εκείνα χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Ας θυμηθούμε ότι τα μικρά παιδιά βρίσκονται στη διαδικασία ανάπτυξης. Επομένως, οποιαδήποτε αρνητική έκφραση, ειδικά αν είναι επαναλαμβανόμενη, μπορεί να τους γίνει συνήθεια. Και το χειρότερο, μπορεί να γίνει ένας τρόπος ύπαρξης και συμπεριφοράς που να αποδειχθεί μάλιστα μεγαλώνοντας επιβλαβής για την πορεία τους στη ζωή.

 

 

Μιλώντας σαν να μην είναι το παιδί εκεί

Το να αγνοούμε τα παιδιά και να μιλάμε για αυτά σαν να μην είναι παρόντα είναι μια κακή συνήθεια που πρέπει να αποφεύγουμε.

Εάν αισθάνονται αόρατα, τα παιδιά θα μάθουν ότι αυτό είναι φυσιολογικό και θα συμπεριφέρονται αναλόγως. Είναι ωφέλιμο για τα παιδιά να συμμετέχουν σε συζητήσεις και να βλέπουν τον εαυτό τους ως ενεργά μέρη αυτών.

 

 

Κοιτάζοντας το κινητό σας ενώ το παιδί μας μιλά

Εάν συζητάτε με τα παιδιά σας (ή με τον οποιονδήποτε), μην κοιτάτε το κινητό σας.

Το παιδί θέλει την πλήρη προσοχή μας για να καταλάβει ότι νοιαζόμαστε για τις ανάγκες του, τις επιθυμίες και τις ανησυχίες του.

Εάν, όταν μας μιλούν, δεν τους δίνουμε σημασία, τα παιδιά παίρνουν λάθος μηνύματα και μπορεί να οδηγηθούν σε εσφαλμένα συμπεράσματα.