Το καλοκαίρι τα παιδιά δεν έχουν σχολείο, πράγμα που σημαίνει ότι περνάτε περισσότερο χρόνο ως οικογένεια… σωστά; Όταν όμως είστε εργαζόμενοι γονείς, η απάντηση δεν είναι τόσο απλή.  Ακολουθούν μερικές προτάσεις για το πώς να αξιοποιήσετε στο έπακρο το γεμάτο καλοκαιρινό σας πρόγραμμα και να δημιουργήσετε μερικές πολύτιμες αναμνήσεις με το παιδί.

Περνάτε όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο έξω

Εκμεταλλευτείτε κάθε ευκαιρία για να κάνετε μια δραστηριότητα σε εξωτερικό χώρο. Φέρτε το δείπνο σας στη βεράντα, βάλτε το γεύμα του Σαββατοκύριακου σε μια κουβέρτα για πικνίκ και ανεβείτε στα ποδήλατά σας όποτε σας δίνεται η ευκαιρία.

Διαβάστε επίσης: Γονείς: Πώς να διαχειριστείτε 5 κοινές ανησυχίες

Επίσης, το να βρίσκεστε έξω παρέχει περισσότερες ευκαιρίες για οργανική διασκέδαση στη γειτονιά με τα άλλα παιδιά γύρω σας, όπως το να παίζετε στην αυλή με παιχνίδια με νερό, να ζωγραφίζετε με κιμωλία και να πιάνετε πυγολαμπίδες. Δίνοντας στα παιδιά σας ευκαιρίες να εξερευνήσουν και χρόνο για να είναι αυθόρμητα, αποτυπώνετε αυτή την καλοκαιρινή μαγεία.

Δώστε την κατάλληλη για την ηλικία ποσότητα ελευθερίας

Δώστε περισσότερη ελευθερία στο παιδί να είναι μόνο του με τους φίλους του με σαφή όρια και κανόνες σχετικά με το πού μπορεί να βρίσκεται και πότε πρέπει να επιστρέψει στο σπίτι.

Αφιερώνουμε χρόνο για να κάνουμε συζητήσεις σχετικά με τους κινδύνους για την ασφάλεια του καλοκαιριού και επικοινωνούμε πόσο σημαντικοί είναι αυτοί οι κανόνες για να συνεχίσει να έχει περισσότερη ευθύνη.

Χαλαρώστε τη ρουτίνα σας

Επιτρέψτε στον εαυτό σας να κάνει ένα διάλειμμα για λίγο. Αυτό επιτρέπει χρόνο για περισσότερη διασκέδαση και αφήνει τις νύχτες σας ανοιχτές για διασκεδαστικές καλοκαιρινές δραστηριότητες.

Επίσης, αν το πρόγραμμα εργασίας σας επιτρέπει κάποια ευελιξία, εκμεταλλευτείτε το για να μείνετε λίγο αργότερα ξύπνιοι και να κοιμηθείτε λίγο περισσότερο.

Περάστε μια αυθόρμητη μέρα μαζί με το παιδί

Αν έχετε μια ή δύο ημέρες άδεια από τη δουλειά σας αντισταθείτε στην παρόρμηση να γεμίσετε όλη την ημέρα με σχέδια εκ των προτέρων. Αντ’ αυτού, κοιμηθείτε μέχρι να ξυπνήσουν όλοι φυσιολογικά και αφήστε το πρωί να εξελιχθεί σε μια μακρά, αργή, χαμηλών απαιτήσεων μέρα.