Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει όλοι οι γονείς να προσφέρουν στα παιδιά τους είναι η στοργή. Αποδεδειγμένα άλλωστε, υπάρχει μια ισχυρή σχέση μεταξύ της στοργής στην παιδική ηλικία και της ψυχικής υγείας στην ενήλικη ζωή. Ας μάθουμε αναλυτικά τις συνέπειες της έλλειψής της.

 

 

Έλλειψη στοργής στην παιδική ηλικία σημαίνει…

 

 

Ελλείψεις στην αναγνώριση και τη διαχείριση των συναισθημάτων

Η πρώτη συνέπεια της έλλειψης στοργής στην παιδική ηλικία είναι ότι τα παιδιά μπορεί να δυσκολεύονται να αναγνωρίσουν τα συναισθήματά τους. Η έλλειψη προσοχής που συχνά συνοδεύει την έλλειψη στοργής αφήνει τα παιδιά απαίδευτα ως προς το πώς να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους με υγιή τρόπο.

Κατ’ επέκταση, τα παιδιά δεν μπορούν να αναγνωρίσουν τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία τους και μπορεί ακόμη και να αισθάνονται άδεια μέσα τους.

 

Διαβάστε επίσης: Τα λόγια που έχουν ανάγκη να ακούσουν τα παιδιά όταν κλαίνε

 

 

Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι τα νήπια μαθαίνουν να ερμηνεύουν τα συναισθήματα κυρίως με λέξεις και χειρονομίες. Εάν δεν λάβουν την απαραίτητη στοργή, αυτό σημαίνει ότι δεν θα είναι σε θέση να αναγνωρίσουν τα συναισθήματα που βιώνουν.

 

 

Ελλείψεις σε δεξιότητες

Τα παιδιά που έχουν μη στοργικούς γονείς έχουν κακή απόδοση σε όλους σχεδόν τους τομείς της ζωής. Αυτά τα παιδιά τείνουν να παρουσιάζουν ελλείψεις στη γνώση, τις συναισθηματικές και τις κοινωνικές τους δεξιότητες. Κατά συνέπεια, είναι πολύ πιθανό να αναπτύξουν προβλήματα συμπεριφοράς στο μέλλον.

 

 

Έλλειψη αυτοεκτίμησης

Η έλλειψη στοργής στην παιδική ηλικία κάνει τη σχέση των παιδιών με τον εαυτό τους να είναι η πιο δύσκολη σχέση που θα έχουν στο μέλλον.

Τα προβλήματα αυτοεκτίμησης μπορεί να κάνουν τη ζωή μια συνεχή μάχη μεταξύ αυτού που τα παιδιά νιώθουν για τον εαυτό τους και αυτού που θέλουν πραγματικά να νιώσουν.

 

 

Έλλειψη εμπιστοσύνης στους άλλους ανθρώπους

Η έλλειψη στοργής στην παιδική ηλικία κάνει τα παιδιά να δυσκολεύονται να εμπιστευτούν άλλους ανθρώπους. Μπορεί να ανησυχούν συνεχώς ότι τα άτομα που αγαπούν αναπόφευκτα θα τα πληγώσουν. Φυσικά, αυτό δυσκολεύει σχεδόν κάθε είδους μακροχρόνια σχέση τους.

Όταν το παιδί δεν βιώνει στοργή και προστασία από έναν ενήλικα, είναι λογικό να αναπτύξει αμυντικούς μηχανισμούς για να αποφύγει να πληγωθεί.

 

 

*Συμπερασματικά

Ως γονείς, είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε βέβαιο πως καθημερινά τα παιδιά μας λαμβάνουν έμπρακτα την αγάπη και την προσοχή που χρειάζονται και να τους δείχνουμε πως πραγματικά αυτά είναι και θα είναι η προτεραιότητά μας.