Η αδελφική σχέση είναι μία από τις μακροβιότερες σχέσεις στη ζωή ενός ανθρώπου. Πάνω από το 80% των παιδιών στις ΗΠΑ μεγαλώνουν με ένα αδελφάκι, αλλά η σημασία αυτής της σχέσης συχνά περνά απαρατήρητη.

Τρία διακριτά χαρακτηριστικά καθιστούν τη σχέση αυτή κρίσιμη για την προσωπική μας ευημερία: η καθημερινή επαφή, η συναισθηματική ένταση και η ακούσια φύση της σχέσης.

Μαζί, αυτά τα χαρακτηριστικά δημιουργούν μια ξεχωριστή ελευθερία και οικειότητα που επιτρέπει την εκμάθηση σημαντικών δεξιοτήτων σκέψης και σχέσεων.

Διαβάστε επίσης: Παιδιά: Όταν παίζουν (μαζί) αποκτούν ενσυναίσθηση

Είναι αυτά τα μοναδικά χαρακτηριστικά που κάνουν τη σχέση που έχουν τα αδέλφια να διαφέρει από τη σχέση με έναν γονέα, φίλο ή σύντροφο.

1. Καθημερινή επαφή

Τα περισσότερα παιδιά ζουν με τα αδέλφια τους, παρέχοντας πολλές ευκαιρίες για να κάνουν παρέα, να παίζουν παιχνίδια και αθλήματα, να μοιράζονται τα γεύματα και να γιορτάζουν τα επιτεύγματα.

Στην πραγματικότητα, ορισμένα παιδιά περνούν περισσότερο χρόνο με τα αδέλφια τους παρά με τους φίλους τους, τους γονείς τους ή μόνα τους. Ο εκτεταμένος χρόνος που περνούν μαζί δημιουργεί μια κοινή ιστορία και οικειότητα που δεν βιώνεται απαραίτητα σε άλλες σχέσεις. Αυτός ο χρόνος μπορεί να δημιουργήσει έναν ισχυρό δεσμό.

2. Συναισθηματική ένταση

Τα αδέλφια μπορούν να αποτελέσουν σημαντικές πηγές υποστήριξης, αγάπης και συντροφικότητας καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής. Ενώ μεγαλώνουν, η συχνή επαφή και η κοινή ιστορία παρέχουν στα αδέλφια στενή γνώση των ιδιορρυθμιών, των ανησυχιών και των χαρών του άλλου.

Μερικές φορές ζουν μαζί τις μεγαλύτερες στιγμές ευτυχίας και γέλιου. Οι αδελφικές σχέσεις μπορούν επίσης να αποτελέσουν τη βάση για τεράστια απογοήτευση και θυμό που δεν βιώνονται σε άλλες σχέσεις.

Η εκτεταμένη οικειότητα που μοιράζονται τα αδέλφια μπορεί να προκαλέσει ένταση, ρήξη και τη χρήση επιθετικών συμπεριφορών που δεν θα παρατηρούνταν απαραίτητα σε φιλίες ή με έναν γονέα.

3. Ακούσιος χαρακτήρας της σχέσης

Σε αντίθεση με τις φιλίες, οι σχέσεις με τα αδέλφια στην παιδική και εφηβική ηλικία περιλαμβάνουν λιγότερες επιλογές σχετικά με τη συνέχιση ή τον τερματισμό τους. Αν δύο φίλοι δεν τα πάνε καλά, ο ένας μπορεί να αποφασίσει να προχωρήσει στη φιλία.

Αυτό είναι απίθανο με τα αδέλφια, αφήνοντας μερικές φορές τα παιδιά να αισθάνονται «κολλημένα» με τον αδελφό ή την αδελφή τους. Ωστόσο, αυτή η ενίοτε απρόθυμη σύνδεση μπορεί επίσης να προσφέρει την ελευθερία να εξερευνήσουν ποικίλους τρόπους αλληλεπίδρασης με ένα άλλο άτομο, σαν ένα πεδίο δοκιμών με λιγότερη ανησυχία για την απώλεια της σχέσης.

Ανάπτυξη δεξιοτήτων σκέψης και σχέσεων

Αυτά τα τρία χαρακτηριστικά καθιστούν την αδελφική σχέση ένα ιδανικό σημείο για τη διερεύνηση και την εκμάθηση της σκέψης και των διαπροσωπικών δεξιοτήτων. Τα αδέλφια διδάσκουν συχνά το ένα το άλλο κατά τη διάρκεια των καθημερινών τους αλληλεπιδράσεων.

Τα μεγαλύτερα αδέλφια είναι πιο πιθανό να έχουν το ρόλο του διδάσκοντα από ό,τι τα μικρότερα αδέλφια. Αλλά τα αδέλφια μπορούν επίσης να εναλλάσσουν ρόλους δασκάλου και μαθητή.

Οι αλληλεπιδράσεις είναι σημαντικές για την ανάπτυξη γνωστικών ικανοτήτων, όπως το να βλέπουν την άποψη του άλλου, να βιώνουν τις συνέπειες των πράξεων, να δημιουργούν μια κοινή εμπειρία με νόημα και να επιλύουν προβλήματα.

Κατά τη διάρκεια θερμών αδελφικών αλληλεπιδράσεων, όπως το κοινό παιχνίδι ή τα αστεία, αναπτύσσονται φιλοκοινωνικές δεξιότητες. Αυτές οι δεξιότητες περιλαμβάνουν τη συνεργασία, την παροχή υποστήριξης, το μοίρασμα και την ευγένεια.

Όπως γνωρίζουν οι περισσότεροι γονείς, οι αδελφικοί καβγάδες μπορεί να είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο. Αν και οι γονείς συνήθως θέλουν να το σταματήσουν, τα παιδιά μπορούν να αποκτήσουν σημαντικές δεξιότητες στην εποικοδομητική σύγκρουση.

Με ενθάρρυνση, τόσο τα μεγαλύτερα όσο και τα μικρότερα αδέλφια μπορούν να μάθουν να κατανοούν τα συναισθήματα και τις απόψεις των άλλων με συμβιβασμό και διαπραγμάτευση για την εξεύρεση λύσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δεξιότητες που μαθαίνονται κατά τη διάρκεια των αδελφικών συγκρούσεων συχνά εμφανίζονται κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με φίλους και συντρόφους. Η επίλυση των διαφορών είναι σημαντική για την ψυχική υγεία, οπότε τα πρότυπα που μαθαίνονται στις αδελφικές σχέσεις μπορεί να έχουν δια βίου οφέλη.