To καλοκαίρι είναι μια αγαπημένη εποχή για πολλά παιδιά, και για καλό λόγο. Μαζί με το απαραίτητο διάλειμμα από το σχολείο, το καλοκαίρι προσφέρει πολλές ευκαιρίες για διασκέδαση.

Η εποχή παρουσιάζει επίσης ιδιαίτερους κινδύνους για την υγεία και την ασφάλεια των παιδιών, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Είτε τα παιδιά απολαμβάνουν το καλοκαίρι στο σπίτι, είτε πηγαίνουν διακοπές είτε πηγαίνουν σε κατασκήνωση, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι διασκεδάζουν με ασφάλεια.

Διαβάστε επίσης: Παιδιά: Πώς θα προλάβετε τους τραυματισμούς

Παιδίατροι επειγόντων περιστατικών αναφέρουν μερικούς από τους κυριότερους λόγους για τους οποίους τα παιδιά τραυματίζονται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και επικίνδυνες δραστηριότητες που δεν θα άφηναν τα δικά τους παιδιά να κάνουν:

Πυροτεχνήματα και βεγγαλικά

Οι ειδικοί συμφώνησαν ομόφωνα ότι τα πυροτεχνήματα πρέπει να αφήνονται στους επαγγελματίες και τα παιδιά να τα απολαμβάνουν από ασφαλή απόσταση. Κάθε καλοκαίρι, παιδιά έρχονται στα επείγοντα περιστατικά με τραυματισμούς που σχετίζονται με πυροτεχνήματα.

Αυτά κυμαίνονται από ελαφρά έως εγκαύματα τρίτου βαθμού, σοβαρούς τραυματισμούς στο πρόσωπο, τα μάτια ή τα χέρια. Το 2021, υπήρξαν εννέα θάνατοι στις ΗΠΑ εξαιτίας πυροτεχνημάτων, σύμφωνα με την Επιτροπή Ασφάλειας Καταναλωτικών Προϊόντων των ΗΠΑ.

Ευτυχώς, οι περισσότεροι από αυτούς τους τραυματισμούς μπορούν πολύ απλά να αποφευχθούν. Οι γονείς πρέπει να αναγνωρίσουν ότι τα βεγγαλικά μπορούν να φτάσουν σε θερμοκρασίες τόσο υψηλές όσο ένα φλόγιστρο συγκόλλησης.

Παιχνίδι στην πισίνα χωρίς επίβλεψη

Οι πισίνες είναι μια από τις χαρές του καλοκαιριού, αλλά και ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους για τα παιδιά, λένε οι ειδικοί. Ο πνιγμός είναι η κύρια αιτία θανάτου από 1 έως 4 ετών στις Ηνωμένες Πολιτείες και οι περισσότεροι από αυτούς τους πνιγμούς συμβαίνουν σε οικιακές πισίνες, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.

Τα παιδιά δεν πρέπει ποτέ να αφήνονται μέσα ή γύρω από μια πισίνα χωρίς επίβλεψη. Οι γονείς θα πρέπει επίσης να διδάσκουν στα παιδιά την ασφάλεια στην πισίνα όσο το δυνατόν νωρίτερα, ώστε να γνωρίζουν να μην μπαίνουν στο νερό όταν δεν υπάρχουν ενήλικες και πώς να βγαίνουν.

Άγρια νερά

Η χαλάρωση στην παραλία είναι μια αγαπημένη καλοκαιρινή δραστηριότητα για πολλές οικογένειες. Πριν πάτε στην παραλία, να ελέγχετε πάντα τις καιρικές συνθήκες. Όταν βρίσκεστε στην παραλία, βεβαιωθείτε ότι δίνετε προσοχή σε τυχόν συμβουλές που σχετίζονται με κύματα ή ρεύματα.

Εάν υπάρχουν σηκωμένες σημαίες στην παραλία ή προειδοποιήσεις των ναυαγοσωστών, πάντα να τις ακούτε, προσθέτει. Όταν τα μικρά παιδιά κολυμπούν στη θάλασσα, θα πρέπει να συνοδεύονται από τους γονείς ή να επιβλέπονται στενά.

Χρόνος στον ήλιο χωρίς προστασία

Είναι σημαντικό οι γονείς να λαμβάνουν μέτρα για την προστασία των παιδιών από την υπερβολική έκθεση στις υπεριώδεις (UV) ακτίνες, σημειώνουν οι ειδικοί.

Το ιστορικό ενός ή περισσότερων ηλιακών εγκαυμάτων κατά την παιδική ηλικία έχει βρεθεί ότι αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του δέρματος ως ενήλικας, σύμφωνα με το CDC. Η προστασία από τον ήλιο είναι το κλειδί τόσο για τα παιδιά όσο και για τους ενήλικες όλο το καλοκαίρι.

Τα μωρά κάτω των 6 μηνών πρέπει πραγματικά να βρίσκονται μακριά από το άμεσο ηλιακό φως. Όλα τα παιδιά θα πρέπει να φορούν αντηλιακό πριν περάσουν χρόνο στον ήλιο. Βεβαιωθείτε ότι επαναλαμβάνετε την εφαρμογή τακτικά.

Ποδήλατο χωρίς κράνος

Τα ατυχήματα με ποδήλατα συμβαίνουν όλο το χρόνο, αλλά αυξάνονται κατακόρυφα μεταξύ των παιδιών το καλοκαίρι, όταν τα σχολεία τελειώνουν και οι άνθρωποι περνούν περισσότερο χρόνο έξω.

Όταν τα παιδιά πέφτουν και χτυπούν το κεφάλι τους μπορεί να τραυματίσουν τον εγκέφαλό τους. Γι αυτό είναι τόσο σημαντικό για όλα τα παιδιά να φορούν κράνος κάθε φορά που κάνουν ποδήλατο, ανεξάρτητα από το πόσο κοντά στο σπίτι.

Τα μεγαλύτερα παιδιά συχνά δεν πιστεύουν ότι χρειάζονται κράνος επειδή είναι καλοί ποδηλάτες και δεν φοβούνται ότι θα πέσουν. Αλλά οι επισκέψεις στα επείγοντα περιστατικά αποδεικνύουν το αντίθετο.

Οι έφηβοι έχουν μερικά από τα υψηλότερα ποσοστά τραυματισμών που σχετίζονται με το ποδήλατο και αντιμετωπίζονται στα τμήματα επειγόντων περιστατικών στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το CDC. Ανεξάρτητα από το πόσο έμπειρος είναι ο ποδηλάτης, τα ατυχήματα μπορούν να συμβούν, σημειώνουν οι ειδικοί. Τα κράνη είναι ένας απλός κανόνας ασφαλείας που ξέρουμε ότι σώζει ζωές.