Υλικά

Σιρόπι

2 φλιτζάνια  ζάχαρη

1 ½ φλιτζάνια νερό

1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα

1 πορτοκάλι, κομμένο στη μέση

Κέικ

1 πακέτο φύλλο

3 πορτοκάλια

5 αυγά

1 γιαούρτι

¾ του φλιτζανιού ελαιόλαδο

½ φλιτζάνι ζάχαρη

1 κουταλιά της σούπας μπέικιν πάουντερ

 

Εκτέλεση

Συνδυάστε 2 φλιτζάνια ζάχαρη, νερό και κανέλα σε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Στύψτε το χυμό πορτοκαλιού και προσθέστε τα πορτοκάλια. Όταν βράσουν αποσύρετε από τη φωτιά και αφήστε το να κρυώσει όσο ετοιμάζετε το κέικ.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς C. Βουτυρώστε ελαφρά ένα ταψί με λίγο ελαιόλαδο. Βγάλτε τα φύλλα από τη συσκευασία. Σκίστε κάθε φύλλο χοντρικά σε κομματάκια και στοιβάξτε τα στο ταψί.

Αφήστε τα τεμαχισμένα φύλλα να στεγνώσουν λίγο, ενώ ετοιμάζετε τα υπόλοιπα υλικά. Κόψτε 1 πορτοκάλι στη μέση και κόψτε το 1 μισό σε πολύ λεπτά μισοφέγγαρα για να γαρνίρετε το κέικ. Ξεφλουδίστε και κάντε χυμό τα υπόλοιπα πορτοκάλια.

Συνδυάστε το χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα πορτοκαλιού, τα αυγά, το γιαούρτι, το ελαιόλαδο, 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη και το μπέικιν πάουντερ σε ένα μπλέντερ. Χτυπήστε τα σε υψηλή ταχύτητα μέχρι να αφρατέψουν, περίπου 2 λεπτά.

Ρίξτε το μείγμα πορτοκαλιού και αυγών πάνω από το τεμαχισμένο φύλλο στο ταψί. Ανακατέψτε απαλά τα πάντα μαζί για να διασφαλίσετε ότι το μείγμα αυγών είναι ομοιόμορφα κατανεμημένο. Γαρνίρετε την κορυφή του κέικ με τις φέτες πορτοκαλιού.

Ψήστε στο προθερμασμένο φούρνο μέχρι να πάρει χρώμα η κορυφή και να σταθεροποιηθεί η γέμιση, περίπου 45 λεπτά. Βγάλτε από το φούρνο και περιχύστε αμέσως το ζεστό κέικ με το κρύο σιρόπι. Αφήστε το στην άκρη για τουλάχιστον 1 ώρα, μέχρι να απορροφηθεί το μεγαλύτερο μέρος του σιροπιού. Κόψτε σε τετράγωνα κομμάτια και σερβίρετε.