Όλοι οι γονείς, ειδικά όταν έχετε νέα μωρά, μπορεί να νιώθετε την πίεση να είστε η μόνιμη πηγή ψυχαγωγίας για το παιδί σας.

Αλλά δεν χρειάζεται να είστε πάντα η μοναδική πηγή ενασχόλησής του, επειδή το ανεξάρτητο παιχνίδι είναι επίσης ένα ουσιαστικό μέρος της υγιούς ανάπτυξης της παιδικής ηλικίας.

Τα παιδιά αναγνωρίζουν τις δεξιότητες ρύθμισης αρχικά μέσω των γονέων και αυτό τα βοηθά να δημιουργήσουν ασφαλείς δεσμούς με τον εαυτό τους και τον κόσμο

Διαβάστε επίσης: Ζωγραφική με τα… χέρια: Όλα τα οφέλη της για τα παιδιά

Το γεγονός αυτό τους επιτρέπει να νιώθουν ασφάλεια για να εξερευνήσουν ανεξάρτητα. Οπότε, όχι, όταν δεν παίζετε μαζί τους, δεν σημαίνει ότι τα αγνοείται.

Πώς να ενθαρρύνετε το ανεξάρτητο παιχνίδι

Προσπαθήστε να δείξετε στο παιδί πώς να παίξει, καθίστε για λίγο μαζί του και στη συνέχεια να απομακρυνθείτε σταδιακά για λίγα λεπτά (εφόσον βρίσκονται σε ασφαλές σημείο, φυσικά).

Το να έχουν τα παιδιά την ευκαιρία να ψυχαγωγούνται και να ηρεμούν μόνα τους δημιουργεί μια ισχυρή αίσθηση του εαυτού τους, καθώς αναπτύσσουν την κοινωνική-συναισθηματική τους νοημοσύνη.

Ορισμένα παιχνίδια μπορούν να βοηθήσουν. Τα τουβλάκια, οι μαγνήτες και τα παιγνιδάκια με φιγούρες ενθαρρύνουν το ανοιχτό παιχνίδι και αναπτύσσουν νέες δεξιότητες. Το χτίσιμο ενός πύργου, για παράδειγμα, αναπτύσσει δεξιότητες σχεδιασμού και δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων.

Το να δίνετε στα παιδιά τον έλεγχο των δραστηριοτήτων που θα επιλέξουν τα ίδια να ακολουθήσουν, τους προσφέρει επίσης τις απαραίτητες ευκαιρίες να πειραματιστούν.

Η δημιουργία χώρων παιχνιδιού σε απόσταση αναπνοής, σας επιτρέπει να είστε κοντά του αν σας χρειαστεί, αλλά αφήνει το παιδί σας να ηγηθεί του παιχνιδιού. Τα παιδιά λατρεύουν το παιχνίδι αλλά μπορεί να βαρεθούν πολύ εύκολα και τότε μοιραία θα στραφούν σε εσάς.

Προσοχή: Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι, ενώ οι γονείς έχουν αναμφίβολα καλές προθέσεις, η υπερβολική επίβλεψη στερεί από τους σημερινούς νέους την ανεξαρτησία που χρειάζονται για να αναπτύξουν ισχυρή ψυχική υγεία.

Και μην ξεχνάτε, το παιδί σας δεν είναι το μόνο που μπορεί να επωφεληθεί από την ώρα του παιχνιδιού. Και εσείς χρειάζοεστε ένα διάλειμμα.