Η συναισθηματική εκπαίδευση είναι μια διαδικασία μάθησης, απαραίτητη για τη σωστή και ολοκληρωμένη ανάπτυξη των παιδιών. Συνδέεται με τη συναισθηματική νοημοσύνη και είναι μια δια βίου διαδικασία για την ενίσχυση της ανάπτυξης των συναισθηματικών ικανοτήτων των ανθρώπων ώστε να επιτύχουν καλές κοινωνικο-συναισθηματικές δεξιότητες στη ζωή.

Με άλλα λόγια, υπάρχουν ανάγκες που δεν αντιμετωπίζονται πάντα όπως θα έπρεπε, όπως για παράδειγμα το άγχος και η θλίψη. Όλες αυτές οι καταστάσεις απαιτούν ένα συναισθηματικό υπόβαθρο, το οποίο μπορεί από την παιδική ηλικία να καλλιεργηθεί.

 

Διαβάστε επίσης: Παιδιά: Πώς τα επηρεάζει ο φόβος να μην πάρουν καλούς βαθμούς;

 

 

Γιατί είναι σημαντικό τα παιδιά να μαθαίνουν για τα συναισθήματά τους

Η συναισθηματική αγωγή είναι μια διαδικασία που πρέπει όπως είπαμε να ξεκινά από την παιδική ηλικία. Είναι πολύ σημαντικό για τα παιδιά να αναγνωρίζουν τα συναισθήματά τους και τη διαχείριση αυτών προκειμένου να είναι καλά με τον εαυτό τους και με τους άλλους. Μέσω της συναισθηματικής εκπαίδευσης, μπορούν:

  • Να έχουν καλύτερη γνώση των συναισθημάτων των δικών τους αλλά και των άλλων (ενσυναίσθηση)
  • Να ενισχύσουν τη διεκδικητικότητα και την ανθεκτικότητά τους
  • Να αποκτήσουν την ικανότητα να ρυθμίζουν τα συναισθήματά τους
  • Να προλάβουν τις αρνητικές επιπτώσεις των πιο έντονων συναισθημάτων
  • Να ενισχύσουν τα θετικά συναισθήματα
  • Να έχουν κίνητρο
  • Να υιοθετήσουν μια θετική στάση ζωής μπροστά στα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν
  • Να απολαμβάνουν τη «στιγμή»

 

5 οφέλη της συναισθηματικής αγωγής στην ενήλικη ζωή

 

#1 Βελτιώνει την αυτογνωσία και τη λήψη αποφάσεων

Το άτομο έχει μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση και είναι σε θέση να παίρνει αποφάσεις με βάση τα δικά του κριτήρια, χωρίς να παρασύρεται από τις σκέψεις των άλλων.

 

#2 Αποτρέπει το άγχος

Χάρη στη συναισθηματική διαχείριση, το άτομο είναι σε θέση να αποφύγει το υπέρμετρο άγχος στη ζωή του. Επιπλέον, όταν συμβεί, ξέρει πώς να το διαχειριστεί.

 

#3 Βελτιώνει τις διαπροσωπικές σχέσεις

Η γνώση, η αναγνώριση και η κατανόηση των συναισθημάτων του ατόμου και των άλλων, του επιτρέπει μια καλύτερη διαχείριση των συγκρούσεων.

 

#4 Ενισχύει την προσωπική ανάπτυξη

Η συναισθηματική εκπαίδευση βοηθά να γνωρίσει τελικά κανείς καλύτερα τον εαυτό του και να «ανθίσει».

 

#5 Βελτιώνει την ψυχική ευεξία

Υπάρχουν ασθένειες που προκαλούνται από την κακή διαχείριση των συναισθημάτων. Η συναισθηματική νοημοσύνη επιτρέπει στους ανθρώπους να αισθάνονται καλύτερα μέσα και έξω.

 

Πώς να προωθήσετε τη συναισθηματική εκπαίδευση στο σπίτι

Είναι σημαντικό να προωθείται η συναισθηματική εκπαίδευση στο σπίτι, καθώς είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέρη της μάθησης για τα παιδιά.

Προσφέρετε στα παιδιά στοργή και αγάπη κάθε στιγμή. Επιπλέον, είναι σημαντικό να εργαστείτε πάνω στην αυτοεκτίμησή τους. Αναδείξτε τις ικανότητες του παιδιού, υποστηρίξτε τις προσπάθειές του αντί για τα αποτελέσματα αυτών και μην το υποτιμάτε ή το συγκρίνετε με άλλα παιδιά.

Επίσης, δώστε όνομα στα συναισθήματα που το παιδί αντιμετωπίζει. Ταυτόχρονα, δώστε πρώτοι το καλό παράδειγμα ως προς την διαχείρισή τους.

Μην ξεχνάτε επιπλέον να δίνετε στο παιδί αυτονομία ώστε να μπορεί να μάθει από τα λάθη του.

Τέλος, να θυμάστε πως είναι υγιές τα παιδιά να έχουν στιγμές πλήξης και απογοήτευσης καθώς το να μαθαίνουν να τα διαχειρίζονται όλα αυτά μόνο καλό μπορεί να τους κάνει.