Επιλέγουμε τα σωστά παπούτσια για τα μωρά μας; Είναι μια ερώτηση που απασχολεί πολλούς γονείς και η απάντηση δεν είναι απλή. Ιδίως αν δεν γνωρίζουμε τι να προσέξουμε όταν αναζητάμε τα πλέον συνιστώμενα παιδικά παπούτσια για κάθε στάδιο ανάπτυξης, αφού αυτό που ψάχνουμε δεν είναι απλώς παπούτσια για ενήλικες σε μικρογραφία. Τα παιδικά πόδια έχουν τις δικές τους ανάγκες και εξελίσσονται διαρκώς, επομένως τα παπούτσια τους είναι εκείνα που πρέπει να προσαρμόζονται και όχι το αντίστροφο.

Σε αυτή την προσπάθεια, μεγάλος μας σύμμαχος είναι η BIOMECANICS, η μάρκα παιδικών παπουτσιών που συστήνουν οι παιδίατροι και οι επαγγελματίες του κλάδου, εξαιτίας της πρωτοποριακής της έρευνας για το πώς πρέπει να μοιάζουν τα ιδανικά παπούτσια σε κάθε στάδιο της ανάπτυξης των παιδικών ποδιών.

Η εταιρεία αναφοράς για τις μαμάδες και τους μπαμπάδες που αναζητούν την ποιότητα, αλλά και τη σιγουριά που προκύπτει από τη γνώση ότι η BIOMECANICS δραστηριοποιείται στην αγορά εδώ και πάνω από μισό αιώνα, και ολόκληρες γενιές παιδιών με υγιή πόδια έχουν μεγαλώσει με τα προϊόντα της.

Πώς θα διαλέξετε το σωστό παιδικό παπούτσι

Χάρη στη συνεργασία της με το Institute of Biomecanics of Valencia (IBV) και την Ισπανική Εταιρεία Παιδιατρικής Νοσηλευτικής, αλλά και τις μελέτες που πραγματοποίησε σε βρέφη και παιδιά, η BIOMECANICS αναγνώρισε τις πραγματικές ανάγκες ενός ποδιού που αναπτύσσεται διαρκώς και τις ιδιότητες που θα πρέπει να έχουν τα υποδήματα ώστε να θεωρούνται η τέλεια επιλογή για τα μικρά μας.

Πρέπει να είναι άνετα

Με γενικούς όρους, είναι απαραίτητο τα παπούτσια που επιλέγουμε να είναι άνετα για τα παιδιά μας. Για αυτό και συστήνεται δοκιμάζονται προσεκτικά και στα δυο πόδια, τα οποία ενδέχεται να έχουν ελαφρές αποκλίσεις ως προς το μέγεθος. Επιπλέον, αν αφήσουμε τα παιδιά να τα φορέσουν για λίγα λεπτά, μόλις τα βγάλουμε από τα ποδαράκια τους μπορούμε να τα ελέγξουμε για οποιαδήποτε ένδειξη πίεσης ή τριβής που θα μπορούσε να τους προκαλέσει δυσφορία αν τα φορούσαν για ώρα.

Για τα πρώτα βήματα, προτιμάμε παπούτσια με σταθεροποιητή

Πρόσφατη μελέτη της επίδρασης των υποδημάτων στα πρώτα βήματα των βρεφών, που υλοποίησε η BIOMECANICS από κοινού με το IBV κατέληξε ότι αν τα υποδήματα δεν έχουν μια ελάχιστη λειτουργική δομή, όπως ο σταθεροποιητής των Biogateo, τότε το μωρό αναγκάζεται να κάνει μεγαλύτερη προσπάθεια, γεγονός που με τη σειρά του επηρεάζει το μοτίβο βάδισής του και περιορίζει τον έλεγχό του, αυξάνοντας τα παραπατήματα και τις πτώσεις.

Σε αυτό το διάστημα, τα παπούτσια πρέπει να προσφέρουν ασφάλεια και σταθερότητα, χωρίς να περιορίζουν την ελευθερία της κίνησης του παιδιού, η οποία και του επιτρέπει να αναπτυχθεί φυσικά και με σεβασμό στις ανάγκες του.

.

Όταν το παιδί αρχίσει να περπατάει

Σε αυτό το στάδιο της εξέλιξης του περπατήματος (αλλά και κατά την εδραίωσή του), θα πρέπει να αναζητήσουμε ανθεκτικά και ευλύγιστα υποδήματα τα οποία, ενώ θα προσφέρουν ελευθερία κίνησης στο πόδι, θα είναι και ικανά να υποστηρίξουν την έντονη χρήση από το παιδί, καθώς τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας θα αυξάνονται. Είναι επίσης ένα στάδιο κατά το οποίο το πόδι δεν θα μεγαλώνει μόνο σε μήκος, αλλά και σε εύρος, επομένως, τουλάχιστον ως προς το δεύτερο σκέλος, συστήνεται τα παπούτσια να είναι εξελικτικά και ευπροσάρμοστα, όπως συμβαίνει με τη σειρά Bioevolution της BIOMECANICS.

Το μέγεθος

Συχνά είναι το ζήτημα που προκαλεί τα περισσότερα ερωτηματικά, γιατί δεν είναι εύκολο να δοκιμάσεις παπούτσια σε ένα παιδί που δεν σταματά να κινείται ή δεν σε αφήνει καν να του τα φορέσεις. Για να μετρήσουμε το μήκος, μπορούμε να βγάλουμε από το παπούτσι την εσωτερική σόλα και να τοποθετήσουμε επάνω του το πόδι του παιδιού, εφαρμόζοντάς τη στη φτέρνα του, για να ελέγξουμε ότι το μεγάλο δάχτυλο απέχει τουλάχιστον 10mm από τη μύτη του παπουτσιού στην περίπτωση των μωρών, και 15mm στην περίπτωση των μεγαλύτερων παιδιών.

Ιδανικά, ελέγχουμε το μήκος ενώ το πόδι δέχεται βάρος, δηλαδή όταν το μωρό είναι όρθιο και στηρίζεται και στα δυο πόδια, αλλά αν αυτό δεν είναι εφικτό (επειδή, για παράδειγμα, το μωρό δεν περπατά ακόμη), μπορούμε επίσης να ελέγξουμε το παπούτσι με τον αντίχειρά μας, για να βεβαιωθούμε ότι υπάρχει η σωστή απόσταση του μεγάλου δαχτύλου από τη μύτη του παπουτσιού.

Επιπλέον, μπορούμε να ζωγραφίσουμε το περίγραμμα του ποδιού με μολύβι σε ένα φύλλο χαρτί για να έχουμε ακριβέστερη μέτρηση, λαμβάνοντας υπόψη μας το μεγάλο δάχτυλο, και να συγκρίνουμε το μήκος με τους πίνακες μεγεθών που παρέχει ο κατασκευαστής.

.

Καλύτερη διαπνοή

Πρόκειται για ένα ζήτημα που πρέπει να μας απασχολήσει, ώστε το πόδι του παιδιού να μην ιδρώνει, για να μην του προκαλεί δυσφορία ή ακόμα και μύκητες.

Με αφαιρούμενη εσωτερική σόλα

Πρόκειται για ένα ακόμη επιθυμητό χαρακτηριστικό των παιδικών παπουτσιών, γιατί αφήνει τα παπούτσια να αναπνέουν, ενώ ταυτόχρονα μας διευκολύνει στην αναζήτηση του σωστού μεγέθους. Στην περίπτωση των παπουτσιών της BIOMECANICS, η εσωτερική σόλα είναι επιπλέον και αντιβακτηριδιακή, εξασφαλίζοντας καλύτερη υγιεινή.

Με αντιολισθητική σόλα

Προκειμένου τα παιδιά να μην γλιστρούν στην καθημερινότητά τους και να μπορούν να πειραματίζονται με αυτοπεποίθηση, είναι προτιμότερο να επιλέγουμε παπούτσια με αντιολισθητική σόλα. Επιπλέον, αν έχουν αυλακώσεις, όπως αυτά της BIOMECANICS, θα επιτρέπουν μεγαλύτερη ευλυγισία για να προσαρμόζονται απόλυτα στις κινήσεις των μικρών μας.

Υποστηρίζουν την αυτονομία των παιδιών

Για τα παιδιά με εδραιωμένη βάδιση, προτείνεται να επιλέγουμε παπούτσια με συστήματα δεσίματος που τα βοηθούν να λειτουργούν αυτόνομα. Για αυτό και μοντέλα με Velcro, φερμουάρ ή ρυθμιζόμενα ελαστικά μέρη, για παράδειγμα, είναι προτιμότερα, ώστε τα παιδιά να μπορούν να φορέσουν μόνα τους τα παπούτσια τους όταν έρθει η ώρα. Κάτι που λατρεύουν να κάνουν χωρίς βοήθεια!

.

Πότε αλλάζουμε νούμερο;

Πρέπει να κρατάμε στο μυαλό μας ότι τα πόδια των μωρών και των παιδιών αναπτύσσονται διαρκώς, και τα μικρά μας δεν μας λένε πότε τα παπούτσια τους αρχίζουν να τα στενεύουν. Μερικές φορές μπορεί να μας ξαφνιάσουν με αναπάντεχες αλλαγές μεγεθών, ακόμη και μέσα στην ίδια σεζόν. Για να αποφύγουμε τις εκπλήξεις, μπορούμε να πούμε ότι το σύνηθες είναι τα παιδιά κάτω των 15 μηνών να αλλάζουν μέγεθος παπουτσιού κάθε τέσσερις μήνες, από 15 έως 24 μηνών κάθε έξι μήνες και από 24 έως 36 μηνών κάθε οχτώ μήνες.

Είναι βέβαιο ότι λαμβάνοντας υπόψη σας τις παραπάνω παραμέτρους και με το πλεονέκτημα της τεχνολογικής καινοτομίας της BIOMECANICS θα επιλέξετε το τέλειο ζευγάρι παπουτσιών που σέβεται κάθε στάδιο της ανάπτυξης του μικρού σας.