Για να κατανοήσουμε καλύτερα τη σχέση διατροφής- εγκυμοσύνης και θηλασμού, πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι διατροφικές απαιτήσεις της μητέρας αυξάνονται και στα δύο στάδια. Επομένως, για να τα καλυφθούν οι ανάγκες της πρέπει να υπάρχει επαρκής πρόσληψη ενέργειας και θρεπτικών συστατικών.

Μια ανεπαρκής διατροφή τόσο κατά τη διάρκεια του θηλασμού όσο και της εγκυμοσύνης θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την υγεία μαμάς και μωρού. Για παράδειγμα, η ανεπάρκεια ασβεστίου μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σχηματισμού των οστών του βρέφους και προεκλαμψία στη μητέρα. Τι άλλο είναι σημαντικό να γνωρίζουμε;

 

Διαβάστε επίσης: Παιδί: 5 τροφές που αυξάνουν τη μνήμη και τη συγκέντρωσή του

 

 

Καλή διατροφή: Το κλειδί για τη σωστή ανάπτυξη του μωρού

Μια ισορροπημένη σε θρεπτικά συστατικά και ενέργεια διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της γαλουχίας είναι απαραίτητη, όπως είπαμε, για τη σωστή ανάπτυξη των μωρών αλλά και για να παραμένει η μητέρα υγιής.

Η επαρκής πρόσληψη φολικού οξέος σε αυτή τη φάση μπορεί να αποτρέψει ελαττώματα στο νευρικό σωλήνα του εμβρύου. Σχετίζεται επίσης με χαμηλότερη συχνότητα αποβολών και μεγαλύτερη επέκταση των αιμοφόρων αγγείων του πλακούντα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η πρόσληψη σιδήρου είναι επίσης πολύ σημαντική καθώς προλαμβάνει την αναιμία στη μητέρα και εξασφαλίζει επαρκή παροχή οξυγόνου στο έμβρυο.

Μια ανασκόπηση του 2018 σχετικά με τη χρήση συμπληρωμάτων ασβεστίου έδειξε ότι η επαρκής πρόσληψη αυτής της θρεπτικής ουσίας αποτρέπει τους κινδύνους επιπλοκών της εγκυμοσύνης, όπως προεκλαμψία και διαβήτης κύησης.

Άλλο ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι αυτό που τρώει η μητέρα μπορεί επίσης να επηρεάσει τη σύνθεση του μητρικού γάλακτος και την ανάπτυξη του παιδιού της. Για παράδειγμα, το λίπος που καταναλώνει επηρεάζει τη σύνθεση των λιπαρών οξέων του γάλακτος. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients, το 2019, εξηγεί ότι η τακτική κατανάλωση τροφών που αποτελούν πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, αυξάνει τη συγκέντρωσή τους στο μητρικό γάλα με αποτέλεσμα την καλύτερη οπτική και γνωστική ανάπτυξη των μωρών.

 

Τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά

 

Πρωτεΐνες

 

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Nutrition & Metabolism, μια ομάδα εγκύων με χαμηλή πρόσληψη πρωτεΐνης κατάφεραν να αυξήσουν σημαντικά το βάρος γέννησης του μωρού τους, τρώγοντας περισσότερη ζωική πρωτεΐνη από διαφορετικούς τύπους κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων.

Ωστόσο, τα οφέλη δεν είναι ακόμα ξεκάθαρα καθώς μια άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients το 2022 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι πρωτεΐνες του κόκκινου και του λευκού κρέατος αυξάνουν τον κίνδυνο διαβήτη κύησης, εν αντιθέσει με τις φυτικές πρωτεΐνες που μποροπυμε να πάρουμε από τα γαλακτοκομικά και τα αυγά.

 

Επιπλέον (όπως αναφέραμε), κάθε μαμά χρειάζεται:

 

  • Φολικό οξύ
  • Ασβέστιο
  • Σίδηρο
  • Βιταμίνη D
  • Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα

 

*Είναι σημαντικό να απευθυνθείτε στο γιατρό και τον διατροφολόγο σας  ώστε να προσαρμόσετε την ποσότητα κάθε θρεπτικού συστατικού στην διατροφή σας ανάλογα με τον μήνα της εγκυμοσύνης και τις προσωπικές σας ανάγκες.