Εμείς οι ενήλικες συνηθίζουμε να χρησιμοποιούμε τον σαρκασμό, μερικές φορές για να γελάσουμε σε μια συγκεκριμένη κατάσταση και άλλες εις βάρος κάποιου ατόμου. Ανάλογα με το πλαίσιο στο οποίο χρησιμοποιούνται, οι σαρκαστικές λέξεις μπορεί να είναι βλαβερές για εκείνους που τις δέχονται.

Τα παιδιά κάτω των 7 ετών δεν κατανοούν τον σαρκασμό. Επομένως, είναι σημαντικό να είμαστε προσεκτικοί με ορισμένες φράσεις που μπορεί να έχουν συναισθηματικές συνέπειες.

 

Διαβάστε επίσης: Παιδιά: Αυτές οι φράσεις δυσκολεύουν τη μάθησή τους

 

 

Τα μικρά παιδιά ερμηνεύουν τα μηνύματα κυριολεκτικά

Τα παιδιά καταλαβαίνουν τη γλώσσα των ενηλίκων ερμηνεύοντάς την κυριολεκτικά. Δηλαδή, αν ένας ενήλικας τους πει «τέλεια» στα πλαίσια του σαρκασμού όταν έχουν κάνει κάτι λάθος, είναι πιθανό να μπερδευτούν. Δεν θα καταλάβουν γιατί οι μεγάλοι τα επιβεβαιώνουν όταν αυτό που έχουν κάνει είναι αρνητικό.

Τα παιδιά αρχίζουν να καταλαβαίνουν τον σαρκασμό περίπου στην ηλικία των 5 ή 6 ετών αν και όχι απόλυτα. Σε αυτές τις ηλικίες αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι αυτό που τους μεταφέρεται με λέξεις μπορεί να είναι αντίθετο από αυτό που εννοούμε ή που εκφράζουμε με χειρονομίες. Από την ηλικία των 7 ετών και πάνω, αρχίζουν να καταλαβαίνουν περισσότερο ότι ο σαρκασμός είναι μια μορφή κοροϊδίας ή κριτικής.

 

Σαρκασμός και παιδιά: Πού έχει καταλήξει η επιστήμη

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε από την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία (APA) και διεξήχθη από ειδικούς ψυχολόγους σε 100 παιδιά ηλικίας μεταξύ 3 και 6 ετών κατέληξε στα εξής:

  • Η ανάπτυξη της κατανόησης του σαρκασμού στα παιδιά εμφανίζεται αργά. Τα μικρά παιδιά δεν είναι σε θέση να κατανοήσουν δύο αντίθετες ιδέες μέχρι την ηλικία των 7 ετών.
  • Ακόμη και τα παιδιά που έχουν εξαιρετικές δεξιότητες σκέψης και γλωσσικής ανάπτυξης δεν είναι σε θέση να ανιχνεύσουν τον σαρκασμό. Επομένως, αυτές οι δεξιότητες δεν είναι επαρκείς για την κατανόηση των σαρκαστικών φράσεων.

 

 

Τι πρέπει να προσέχουμε και πώς θα βοηθήσουμε τα παιδιά να καταλάβουν το «κρυφό» νόημα

Για να κατανοήσουν τα παιδιά τον σαρκασμό, πρέπει να έχουν αποκτήσει κατάλληλες δεξιότητες σκέψης και γλώσσας. Επομένως, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όταν χρησιμοποιούμε την ειρωνεία, γιατί αφού δεν την καταλαβαίνουν, μπορούμε να τα πληγώσουμε συναισθηματικά. Ταυτόχρονα, πρέπει να μάθουμε στα παιδιά να εντοπίζουν τις σαρκαστικές φράσεις που χρησιμοποιούνται σε καθημερινή βάση.

Εξηγήστε στο παιδί τι ακριβώς είναι ο σαρκασμός, χρησιμοποιώντας παραδείγματα και καταστάσεις από την καθημερινή ζωή. Για παράδειγμα, εάν κάτι δεν μυρίζει καλά και λέτε «τι ωραία μυρωδιά», κάντε παράλληλα μια δυσάρεστη έκφραση για να καταλάβει το παιδί τι εννοείτε.

Βοηθήστε επίσης το παιδί να μάθει να αναγνωρίζει πότε κάποιος λέει κάτι με καλές ή με κακές προθέσεις.