Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, οι ζωγραφιές τους γίνονται ένα ζωτικό εργαλείο για την ανάπτυξή τους, καθώς τους επιτρέπουν να αυξήσουν τη δημιουργικότητά τους και να κυριαρχήσουν στις κινητικές τους δεξιότητες.

Εκτός από αυτό, η ζωγραφική τους προσφέρει μια αίσθηση ευεξίας, τα ηρεμεί και τα διασκεδάζει. Τους επιτρέπει επίσης να εντοπίσουν κάποιες από τις ικανότητές τους, να ενισχύσουν τον συντονισμό και να βελτιώσουν την εγκεφαλική δραστηριότητα καθώς αυτή η δραστηριότητα προάγει τη δημιουργία νέων νευρωνικών συνδέσεων.

Επιπλέον, μέσα από τις δημιουργίες τους, τα νήπια μπορούν να εκφράσουν τις σκέψεις τους και τις πτυχές του περιβάλλοντός τους που τους τραβούν περισσότερο την προσοχή. Στα σχέδιά τους, τα μικρά παιδιά αναδημιουργούν με ειλικρίνεια τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται την πραγματικότητά τους.

 

Διαβάστε επίσης: Παιδιά: Ποιες είναι οι κατάλληλες δουλειές του σπιτιού για την ηλικία τους;

 

Το τεστ του δέντρου

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι το τεστ αυτό είναι ωφέλιμο να εφαρμόζεται σε παιδιά ηλικίας από 5 ετών και άνω. Περιλαμβάνει τη σχεδίαση ενός δέντρου, όπως τους έρχεται στο μυαλό.

Οι ψυχολόγοι έχουν καθορίσει ότι κάθε μέρος ενός δέντρου αποκαλύπτει σημαντικές πληροφορίες για την προσωπικότητα του παιδιού. Πιο αναλυτικά:

 

Το έδαφος

Εάν το παιδί δεν σχεδιάσει το έδαφος, οι ειδικοί εξηγούν πως μπορεί ακόμα να νιώθει ανασφαλές. Τα στοιχεία στη ζωγραφιά αιωρούνται και δεν έχουν έτσι το δικό τους χώρο.

Αντίθετα, αν υπάρχει έδαφος, αυτό δείχνει ότι το παιδί πιθανότατα έχει αυτοπεποίθηση αφού ξεκαθαρίζει ότι όλα τα στοιχεία μπορούν να έχουν σταθερότητα.

 

Οι ρίζες του δέντρου

Όσον αφορά τις ρίζες, οι ειδικοί διαπιστώνουν ότι η παράλειψη αυτών των λεπτομερειών αποκαλύπτει ότι το παιδί αισθάνεται φόβο. Δεν βρίσκει στην καθημερινότητά του στοιχεία που το κάνουν να νιώθει υποστήριξη.

Αντίθετα, όταν υπάρχουν ρίζες, μπορούμε να ερμηνεύσουμε ότι το παιδί έχει καλή διαχείριση των συναισθημάτων του και ότι, ανά πάσα στιγμή, μπορεί να προσκολληθεί στους παράγοντες που παράγουν ευεξία.

 

Ο κορμός

Αν ο κορμός είναι σχεδιασμένος με λεπτό και ακανόνιστο τρόπο, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι το παιδί έχει φόβους και ανασφάλειες και ότι η αστάθεια είναι πάντα παρούσα στη ζωή του.

Από την άλλη πλευρά, όταν τραβιέται ένας σταθερός κορμός, αυτό δείχνει ότι το παιδί είναι πιθανόν δυνατό, καθώς ο σχεδιασμός αυτός υπονοεί ότι έχει τη δύναμη να παραμείνει «ριζωμένο» παρά τις όποιες συνθήκες.

 

Τα φύλλα

Όσο για τα φύλλα, όταν αναδημιουργούνται σε μικρό μέγεθος, μπορεί να δείχνουν υψηλό βαθμό ντροπαλότητας. Όταν σχεδιάζονται σε μεγαλύτερο μέγεθος και με μερικά φρούτα πάνω, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι το παιδί έχει αυτοπεποίθηση και ότι σχετίζεται καλά με τους άλλους. Επίσης, φαίνεται ότι είναι πρόθυμο να αναδείξει τα χαρακτηριστικά του και ότι έχει επίγνωση ότι διαθέτει ιδιότητες που είναι ωφέλιμες για τους άλλους.

 

Τι πρέπει να λάβετε υπόψιν σχετικά με το τεστ του δέντρου

Αν και το τεστ δέντρου αποκαλύπτει σημαντικούς παράγοντες συμπεριφοράς, δεν μπορεί να καθορίσει με απόλυτη αξιοπιστία την προσωπικότητα του κάθε παιδιού. Για το λόγο αυτό, εάν υποψιάζεστε πως το παιδί έχει κάποιο συναισθηματικό θέμα, είναι ζωτικής σημασίας να αναζητήσετε επαγγελματική συμβουλή για να γίνουν οι απαραίτητες αναλύσεις και αξιολογήσεις.