Νιώθετε ποτέ ως μαμά ότι τα κάνετε όλα λάθος στα μάτια των άλλων; Ο καθένας έχει μια γνώμη για την ανατροφή του παιδιού σας, γεγονός που μπορεί να σας προκαλέσει σύγχυση, ακόμα και ενοχές. Αυτό το συχνό φαινόμενο έχει ονομαστεί «mom shaming» και είναι μια τάση που, ειδικά στις νέες μαμάδες, μπορεί να κάνει κακό.

Οι φυσιολογικές αμφιβολίες που βιώνει κάθε γονιός μεγεθύνονται από τα γύρω σχόλια και η ανασφάλεια μεγαλώνει. Πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε αυτήν την κατάσταση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο;

 

Διαβάστε επίσης: Γονείς: Ώρα να βγάλετε το παιδί που κρύβετε μέσα σας

 

 

Τι είναι το «mom shaming» και πώς εκδηλώνεται;

Κάθε μητέρα μπορεί να αντιμετωπίζει κριτική σε σχέση με τις αποφάσεις που παίρνει για τα παιδιά της. Από την οικογένεια και τους φίλους μέχρι γνωστούς αλλά ακόμα και αγνώστους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όλοι νομίζουν πως έχουν το δικαίωμα να αξιολογήσουν το ρόλο της και να πουν τη γνώμη τους για την καθημερινότητά της. Και αυτή η τάση για κριτική μπορεί πραγματικά να αφορά οποιοδήποτε τομέα:

 

Σίτιση

Θηλάζετε ή δίνετε στο παιδί σας έτοιμο γάλα; Όταν ξεκινήσατε τη συμπληρωματική σίτιση, προσφέρατε πουρέ ή επιλέξατε άλλες μεθόδους; Το παιδί σας τρώει τα πάντα ή ακολουθείτε κάποιο είδος διατροφής που βασίζεται σε vegan ή βιολογικά προϊόντα;

Δεν έχει σημασία ποιες είναι οι απαντήσεις σε όλες αυτές τις ερωτήσεις. Η ουσία είναι πως τις περισσότερες φορές, όλες ενέχουν κριτική.

 

Ύπνος

Η επιλογή μεταξύ του κοινού ύπνου ή του ύπνου στην κούνια μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες απόψεις και συμβουλές.

Είτε ακολουθείτε παραδοσιακές μεθόδους είτε όχι, η  ουσία είναι πως ό,τι κι αν κάνετε μάλλον δεν γίνεται σεβαστό. Κάποιοι θα σας χαρακτηρίσουν πολύ «επιτρεπτική» και θα πουν πως κακομαθαίνετε το παιδί σας, άλλοι πάλι θα σας κρίνουν ως μια «σκληρή» και απόμακρη μαμά…

 

Στυλ ανατροφής

Τι γίνεται με την πειθαρχία; Μια λέξη με πολλές διαφορετικές ερμηνείες… Ανεξάρτητα από το πόση στοργή δείχνετε ή από το πόσα όρια βάζετε στα παιδιά σας, πάντα θα υπάρχει ένας γείτονας, ο σύντροφος, η πεθερά ή ένας φίλος που θα πιστεύει ότι αυτό που κάνετε δεν είναι το σωστό.

 

Εκπαίδευση

Η επιλογή του σχολείου, του είδους της εκπαίδευσης ή των εξωσχολικών δραστηριοτήτων μπορεί επίσης να προκαλέσει κριτική. Οι υποστηρικτές της παραδοσιακής σχολικής εκπαίδευσης θα ισχυριστούν ότι οι νέες παιδαγωγικές μέθοδοι είναι χάσιμο χρόνου. Άλλοι πάλι θα τις χαρακτηρίσουν ξεπερασμένες…

 

Στο σπίτι ή στη δουλειά;

Τέλος, είναι πολύ πιθανό κάποιοι να σας έχουν κριτικάρει για την επιλογή σας να μείνετε σπίτι ή να πάτε για δουλειά όντας πλέον μαμά. Στην πρώτη περίπτωση, κάποιοι θα σας πουν… τεμπέλες και στη δεύτερη, κάποιοι άλλοι θα σας επισημάνουν ότι τα παιδιά σας σας χρειάζονται και είναι εγωιστικό να μην είστε δίπλα τους…

 

 

Ποιες είναι οι συνέπειες του «mom shaming»

Όλες αυτές οι προαναφερθείσες καταστάσεις μπορούν να δημιουργήσουν αισθήματα ενοχής σε μια μαμά η οποία αν μη τι άλλο προσπαθεί να κάνει το καλύτερο δυνατό. Το χειρότερο από όλα είναι ότι οι συνέπειες αυτών των σχολίων μπορεί να είναι σοβαρές μακροπρόθεσμα.

Για ορισμένες μητέρες, τέτοιου είδους επικρίσεις μπορεί να είναι απλά κάτι άβολο και μέχρι εκεί. Για άλλες όμως μπορεί να στοιχίζει περισσότερο. Μπορεί να αρχίσουν αν αμφισβητούν τις αποφάσεις τους, να αισθάνονται μπερδεμένες, ακόμα και να «μπλοκάρουν» και να μην ξέρουν πώς να προχωρήσουν σε σχέση με τα παιδιά. Είναι πιθανό να νιώσουν αγωνία, τύψεις και ενοχές. Αυτή η ουτοπική ιδέα της «τέλειας μαμάς» είναι τελικά ένα ασήκωτο φορτίο.

 

 

Πώς να αντιμετωπίσετε το «mom shaming»

Είναι σημαντικό να μάθετε να διαχειρίζεστε αυτές τις καταστάσεις έτσι ώστε να μην επηρεάζουν την ευημερία τη δική σας και των παιδιών σας:

 

Μη φοβάστε να θέσετε όρια

Όταν κάποιος σας προσφέρει κριτική… μεταμφιεσμένη σε συμβουλή, να θυμάστε ότι έχετε κάθε δικαίωμα να μην τη δεχτείτε και να του ζητήσετε να μην κάνει σχόλια ή προτάσεις. Εάν το σχόλιο συμβεί μέσω του διαδικτύου, αγνοείστε το ή διαγράψτε το χρήστη.

Πριν λάβετε υπόψη τη γνώμη κάποιου άλλου, αναρωτηθείτε: «Είναι αυτό το άτομο κάποιος- κάποια που εκτιμώ»; Διότι φυσικά, μπορούμε να αξιοποιήσουμε την εμπειρία των άλλων για να μάθουμε και να βελτιωθούμε, αλλά όχι από ανθρώπους των οποίων οι αρχές και οι αντιλήψεις δεν συμβαδίζουν με τις δικές μας.

 

Αναζητήστε αξιόπιστες πηγές

Εάν έχετε αμφιβολίες σχετικά με οποιαδήποτε πτυχή της ανατροφής των παιδιών σας, συμβουλευτείτε επαγγελματίες και αναζητήστε αξιόπιστες πληροφορίες σε βιβλία και άλλα μέσα.

 

Εμπιστευτείτε εσάς

Τέλος, και πάνω από όλα, να θυμάστε πάντα ότι κάνετε ό,τι καλύτερο μπορείτε και αυτό σας κάνει ήδη την «τέλεια μαμά». Μην κάνετε το λάθος να κατηγορείτε και να επικρίνετε τον εαυτό σας ή να είστε ο χειρότερος κριτής του εαυτού σας. Αντίθετα, αναγνωρίστε τις προσπάθειες και τα επιτεύγματά σας και επικροτείστε το πώς βελτιώνεστε κάθε μέρα.

Επίσης, εμπιστευτείτε το ένστικτό και τα συναισθήματά σας περισσότερο από τις απόψεις των άλλων. Στο τέλος της ημέρας, εσείς είστε εκείνη που γνωρίζει καλύτερα τις ανάγκες της οικογένειάς σας.

Η αλήθεια είναι ότι πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι που θα κάνουν σκληρά σχόλια και αξιολογήσεις χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τη ζημιά που προκαλούν. Γι’ αυτό είναι σημαντικό αυτές οι επικρίσεις να μην τις αφήνετε να σας επηρεάζουν.

Εάν κρατάτε τον εαυτό σας ενήμερο και παίρνετε τις αποφάσεις σας ελεύθερα, εάν ακούτε τον εαυτό σας και συναισθάνεστε το παιδί σας, δεν έχετε πραγματικά να φοβάστε τίποτα.